top of page

אל תיכנסו לי לצלחת!

"את/ה בטוח/ה שאת/ה רוצה לאכול את זה? אולי לא כדאי?"

נשמע מוכר? אם גם אתם מסוג ההורים שאומרים משפטים כאלה לילדים שלכם, אתם חייבים להפסיק כי אתם גורמים להם נזק רב.


תנו לי להסביר.. מחקר בנושא מוצא שהורים, מתוך רצון להגן ולהיטיב עם ילדיהם, נוטים להעיר להם על משקלם ובאופן זה הם עלולים לגרום פעמים רבות לפגיעה בביטחון העצמי ולהתנהגויות אכילה לא בריאות, כמו דיאטות קיצוניות, אכילה כפייתית ועוד, ומבלי להתכוון הם דווקא מחזקים אצל הילד שלהם את הסטראוטיפים השליליים על השמנה. (מתוך ynet: מחקר: מה קורה כשהורים מעירים לילדיהם על המשקל, ד"ר בריאן וונסינק- מנהל מעבדת מזון באוניברסיטת קורנל 04/07/16)


גיל ההתבגרות הוא גיל שבו הגוף מתפתח וגדל. ישנם המון שינויים. חלקם מאופיינים בצמיחה פיזית, התפתחות הורמונלית ועוד. כתוצאה מכך, ילדים בגיל ההתבגרות נוטים להשמין (בעיקר אם אין הקפדה על תזונה נבונה, אורח חיים בריא ופעילות גופנית). הורים רבים מודעים לסכנות שבדבר: עודף משקל עלול לגרום לבעיות בריאותיות בעתיד כמו מחלות לב שונות, סכרת ועוד ולכן לוקחים על עצמם את המשימה לנסות "לסגור" לילד שלהם את הפה.

הבעיה מתחילה בדרך שבה הם פועלים וכך הכוונה החיובית של ההורים גורמת לתוצאות חמורות: אמירת הערות שונות, השוואה לאחים ואחיות רזים יותר, דחיפה לדיאטות, הצטרפות לקבוצות של דיאטניות ועוד, כל אלה גורמים לילד לפתח מודל יופי שגוי, לחוות ירידה ניכרת בביטחון העצמי ולפתח הרגלי אכילה שגויים כמו דיאטות קיצוניות.


אני יכולה להעיד על כך ממקור ראשון. כיתה י' הייתה שנה מאוד קשה עבורי. עברתי דברים רבים שגרמו ללחצים נפשיים והגעתי למצב של אכילה רגשית. בפרק זמן של חצי שנה, חוויתי עלייה ניכרת במשקל והגעתי לעודף משקל. המשפחה והחברים הקרובים שמו לב לשינויים הגופניים שאני עוברת והרשו לעצמם לזרוק לי הערות כמו: אולי תוותרי על הקינוח? את בטוחה שאת רוצה תוספת? את צריכה להרזות קצת.. ועוד הרבה אמירות כאלה ואחרות. בנוסף, הייתה דחיפה קלה לדיאטה. כמות הפעמים ששמעתי תגובות על ההשמנה שלי הובילה לירידה בביטחון העצמי מכיוון שעולה השאלה: מה, אני באמת נראית כזה גרוע?


אחד הקשיים בדיאטות הוא ההתמדה. שינויים קיצוניים בהרגלי האכילה יוצרים קושי רב וברגע שילד מתחיל דיאטה שלא באה מרצונו החופשי אלא כתוצאה מדחיפה של ההורים, ההתמדה בה נעשית קשה בהרבה. כל חריגה קטנה מהתפריט החדש שנרשם, גורמת לעלייה ניכרת יותר במשקל וכך נוצר סיכון שלא רק שהילד לא ירד במשקל, אלא להפך יעלה אפילו יותר.


ברוב המקרים, בני נוער לא מפתחים מודעות עצמית או את הצורך המידי לרדת במשקל ברגע הנכון. נשאלת השאלה: כיצד אתם ההורים, תוכלו לעזור לילדכם לרדת במשקל מבלי להזיק לו? בתור התחלה, תוכלו לשמש דוגמא אישית. בני נוער נוטים לחקות את ההורים שלהם ולכן כאשר תקפידו על תזונה נבונה, ילדיכם יקבלו השראה מכם וירצו לפעול כמוכם. בנוסף, תוכלו לדבר עם ילדכם על החשיבות של המזונות הבריאים, על הצורך בהרגלי אכילה מסודרים ולא על כל הנוגע למודל יופי. והכי חשוב, אל תיכנסו לנו לצלחת. לפעמים מגיע לנו להגשים את החשקים שלנו ולאכול את קוביית השוקולד הזו שמחייכת אלינו מהשולחן.



![endif]--


bottom of page