top of page

מת מעייפות

אז כן ,זה אפשרי למות מחוסר שינה או לפחות לעלות את האחוזים של תמותה אפילו בגיל צעיר. מספר בעיות השינה בקרב בני נוער רק עולה ככל שהזמן מתקדם .מהם בעצם בעיות שינה? מה הגורמים שלהם? מהם ההשלכות והסכנות שבאות עם בעיות שינה ומהם הפתרונות לבעיות? ננסה להתייחס לכל השאלות הללו בכתבה זאת.


מהן בעיות שינה?

לפי דברי ד'ר מיכאל צ'אוסקין, רופא משפחה ב"לאומית" ומומחה לבני נוער מעל 25 שנה, "בעיות שינה הן בעצם בעיות אשר מפריעות לנו בסדר השינה שלנו. בזמן האחרון אני שם לב לעלייה במספר בעיות השינה בקרב בני נוער. הן מתחלקות לשני סוגים שהן בעיות שינה נפשיות ובעיות שינה פיזיולוגיות. בעיות שינה נפשיות הן בעיות כגון אינסומניה, פאראסומניה שזה דיבור והליכה מתוך שינה ועוד מגוון בעיות אחרות. בעיות מסוג זה מפתחים במהלך החיים או לעיתים נולדים איתם. בעיות שינה פיזיולוגיות הן בעיות שינה אשר נגרמות לנו מתוך הפעולות שאנו עושים במהלך היום ולפני שאנחנו הולכים לישון".


בעיות שינה עלולים להיות מחלה בפני עצמם ללא שום קשר למחלות אחרות. הם גם יכולים להיות תסמינים של בעיות נפשיות או גופניות.


נתונים על בעיות שינה:

כמעט כל אדם חווה בעיות שינה(או נדודי שינה) בשלב מסויים בחייו. בעיות שינה הם בין הבעיות הכי שכיחות בעולם ומספרם רק עולה. מתגברים זקוקים ל9-10 שעות שינה אך מספר המתגברים שכן משיגים את מספר השעות האלו מאוד נמוך ואף מדאיג. מחקרים הראו שרק 15% מהמתבגרים משיגים מעל 8.5 שעות שינה.27% מהמתבגרים ישנים פחות מ6.5 שעות בלילה.


"למה אני כל כך עייף?"

עד לאחרונה נראית עלייה במספר בעיות השינה ולא נצפית ירידה בעתיד הקרוב. מורים בבית הספר לא הבינו מדוע מספר רב של בני נוער נרדמים בכיתה או מאחרים לשיעור. ההורים של הילדים לא מבינים מדוע בנם מרגיש חלש ועייף כל הזמן ומחוסר במוטיבציה. ישנם מחקרים שהראו שלבני נוער בעצם יש קושי לאפס את השעון הביולוגי שלהם. השעון הביולוגי הוא השעון של בני האדם שבעצם מחליט על שעות השינה של האדם ומשום שלבני נוער יש קושי לאפס אותו, הם לפעמים ישנים מעבר לשעה שהם צריכים ולפעמים לא יושנים מספיק ולכן סובלים מבעיות שינה וכתוצאה מכך הם יכולים לאחר לשיעור או לישון בשיעור ולהרגיש עייף כל הזמן.


לפי ד'ר צ'אוסקין ישנם עוד מספר גורמים בקרב בני הנוער העלולים לגרום לבעיות שינה:

"ישנן מספר סיבות שמהן נגמרות בעיות שינה שמיוחדות במיוחד בקרב בני נוער כגון חגיגות מופרזות במהלך הלילה, סמים ואלכהול, דיכאון, צפייה במסכים במיוחד לפני שינה, לחץ בגלל הלימודים או דרמות עם חברים, אורך יום לא מסודר, אי עשיית ספורט, תזונה לא בריאה, משמרות לילה ואפילו התנוחה שבה אתה יושן יכולה להשפיע באופן השינה ובכך לגרום לבעיות שינה."


אך יש גם סיבות מיוחדות. אביב חיון, 18, מאשדוד אומר:" בעצם לפני כמה שנים אובחנתי בטינטון. זהו רעש שלא נגמר באוזניים וזה בעצם מה שמונע ממני משינת לילה טובה. רוב הלילות אני מתרכז יותר ברעש מאשר בלישון. בנוסף, אובחנתי גם בבעיות קשב וריכוז ובגלל בעיות אלה אני מתרכז עוד יותר ברעש ולא בשום דבר אחר כמו לישון. אני ישן 4-6 שעות בלילה אם זה לילה טוב בשבילי. לעיתים אני לא ישן בכלל."


"לא יקרה כלום אם אלך לישון מאוחר יותר"

בעיות שינה עלולות לגרום למספר רב של השלכות וסכנות קיצור משך השינה ודפוסי השינה מביאים לירידה בביצועים בבית הספר בקרב מתבגרים.28% מתלמידי תיכון בארה"ב מדווחים על הרדמות בשיעור בתדירות גבוהה. ישנם גם 14% המדווחים איחורים שבועיים ושכיחים. אך בעיות בבית הספר הן לא ההשלכות היחידות הבאות עם חוסר שינה. ישנן עוד מספר רב של השלכות שעלולים לגרום למספר גדול של מתבגרים לחשוב שנית לפני שהם מאבדים שעות שינה או לטפל בבעיות שינה שלהם בהקדם האפשרי כגון:


תאונות דרכים- תאונות דרכים היא אחת מהסיבות המובילות של מוות בקרב בני נוער. הגורם השכיח ביותר לתאונות דרכים בקרב בני נוער הוא לא "להשוויץ בפני חברים" או נסיעה מסוכנת. הגורם הוא בעצם הרדמות של הנהג. כאשר בני נוער מאבדים שעות שינה הם מגבירים את הסיכוי להרדמות במהלך נסיעה ובכך מסכנים את עצמם ומי שברכבם.


פגיעה בזיכרון- שינה הוא גורם חשוב מאוד לתפקוד בבית הספר. חוסר שינה עלול לפגוע בקשב, ריכוז, חשיבה, יכולות למידה ופתרון בעיות. פגיעה במחזורי השינה עלולים גם לשבש את הזכרון לא רק לטווח הקצר אלא גם לטווח הארוך.


דיכאון- אנשים הישנים פחות מהזמן הרצוי עלולים לפתח גם תסמינים של בעיות נפשיות. מחקרים הראו שאנשים אשר סובלים מבעיות שינה פחות מרוצים מהחיים, מתקשים להשאר בבית ספר, ועלולים לסבול בדיכאון כרוני.


דלקות- מחסור בשינה למשך זמן רב ואפילו לילה אחד של חוסר שינה יכול לפגוע ביכולות של הגוף שלכם להתגונן מפני דלקות ווירוסים.


עלייה במשקל- מחקרים רבים הראו שיש קשר בין חוסר שינה לעלייה במשקל. משום שנוצרת תחושה של רעב אם נשארים זמן רב בלילה ודבר זה גורם לאכילת חטיפים ליליים או הכנת ארוחות בלילה.


צינון- במחקרים רבים נמצא קשר בין מחסור בשעות השינה לבין הדבקות בצינון או במחלות שונות.


קוצר ראייה- מחסור בשינה עלול לפגוע בראייתכם וכתוצאה מכך, אדם הסובל ממחסור שינה עלול לראות מעורפל או לראות ראייה כפולה.


כאבי ראש- מחסור בשינה עלול לגרום לכאבי ראש ומיגרנות במהלך היום.

ישנו גם סרט הנקרא "המכונאי" אשר יצא בשנת 2004 המדבר בנושא. בסרט מדובר על מכונאי אשר סובל מאינסומניה (בעיית שינה חמורה) כתוצאות מהעבודה שלו וסובל מההשלכות על כך. הוא מגיע לתת משקל עד לנקודה שהוא מתחיל לגסוס. אני חושב שהוא סרט מעניין וכאשר צופים בו אשר להבין יותר על חומרת בעיות השינה.


"אני חייב לסדר את שעות השינה שלי"

אל דאגה, בעיות שינה הן לא סוף העולם וכן אפשר לטפל בהם ואף אפילו להפטר מהן.


ישנן מספר דרכים מומלצות לטפל בבעיות השינה ובכך לשפר את איכות החיים שלכם.


לפי דילן דוגטקו, 18, מאשדוד: "אם יש יום שאני צריך לתפקד בו בצורה טובה בלילה לפני אני מנסה ללכת לישון מוקדם. גם לשתות מלא מים עוזר לי במהלך אותו יום. אני גם אנסה לא להיות מול המסך יותר מידי ובדרך כלל אם אני מתקלח ממש לפני שאני נכנס למיטה, אם יהיה לי מזל ואני ארדם מהר לא תהיה לי ממש בעיה לישון. אבל בנוסף לכך אני מתכנן ללכת לרופא שינה בקרוב שיבדוק לי את הבעיה יותר מקרוב. אני תמיד ממליץ ללכת לרופאים מקצועיים כאשר יש בעיות בנושאים רפואיים. וזה בהחלט אחד מהם".


קיימות מספר דרכים נוספות שבאמצעותן אתם יכולים להפטר מבעיות השינה שלכם:


שמירה על שגרת שינה נכונה: כניסה למיטה בשעה קבועה, סדר התארגנות קבוע לפני השינה, המנעות מארוחות כבדות לפני השינה, המנעות מצפייה בטלוויזיה תוך כדי הירדמות, הפחתת שעות השינה בצהריים.

הרגלי שתייה נכונים: כאשר שותים אלכהול יש תחושה של הרדמות ובהתחלה זה נכון. אלכהול כן יכול לעזור להרדם אך אחרי שהשפעה הראשונית של ההרדמות עוברת, האלכהול בעצם גורם לשינה פחות טובה וערנות ולעיתים תחושות בחילה העלולים להפריע לשינה.


המנעות מקפאין: קפאין הוא חומר מעורר. אם נרצה לישון את מספר השעות הרצוי לנו אנו צריכים להמנע מלשתות קפאין לפני השינה.

פעולות מרגיעות- עשיית פעולות מרגיעות כגון יוגה או מדיטציה יכולים למנוע לחץ ובכך להבטיח שינה טובה יותר. גם לא לחשוב על בעיות יום יומיות או על הפעולות שצריכות להתבצע ביום למחרת אשר מביאים לנו לחץ יכול לעזור בשינה.


טיפול נפשי- במקרה והבעיה היא נפשית והיא הסיבה למחסור בשינה, צריך לטפל בבעיה על מנת למנוע מחסור בשינה. עושים זאת באמצעות ביקור אצל הפסיכולוג.




bottom of page