להקל על כאב לבו של אחר, זה לשכוח את כאבך שלך
שנים רבות שבני נוער מתנדבים במד''א, נחשפים לפיגועים, תאונות קשות, קביעות מוות על אנשים וגם מצילים חיים. על ההתנדבות במקום מיוחד זה , הקשיים והסיפוק האדיר, בכתבה הבאה...
מגן דוד אדום הנפוץ יותר בראשי התיבות שלו מד"א הוא ארגון ההצלה הלאומי של מדינת ישראל. הארגון הוקם ב-7 ביוני בעיר תל-אביב. הפעילות בארגון היא בעלת כיוונים רבים חל בהגשת עזרה ראשונה, לקיחת תרומות דם מהאוכלוסייה, הדרכות ציבוריות של קורסי עזרה ראשונה והחייאה. בנוסף הארגון עוסק גם בפרויקטים קהילתיים שונים כמו "קמחא דפסחא". המתנדבים במד"א מונים כ14,000 איש הן נוער והון מבוגרים. "הארגון רואה את המתנדבים כערך חיוני בארגון שמהווה אבן יסוד לארגון כולו" כך אומר אחראי מתנדבים של תחנת מד"א אשדוד מתן פרידמן.
מאז הקמת הארגון בני הנוער היו חלק משמעותי מהצלות חיים רבות בארגון. המוטו הוא "נוער שעושה חיים". מתנדבי הנוער משתלבים בצוותי האמבולנס חלק מתפקידם הוא לדעת להגיש עזרה ראשונה שכוללת ביצוע החייאה, העשרה בחמצן, עצירת דימומים וכו. תוך הובלת מטופלים לבית החולים בהשגחה.
ומשמעותי בנוסף מתנדבי הנוער תוך שיתוף עם משרד החינוך נחשפים לפעילות חינוכית שמלווה את העשייה שלהם במהלך התנדבותם בארגון. ניכר שהתנדבות בגוף זה מפגישה לעיתים את המתנדבים עם מראות לא קלים במיוחד. אבל אין להם יותר מדי זמן להירתע מהעיניין, כי הם ממוקדים במטרה אחת בלבד והיא הצלת חיים.
למה דווקא מד"א?
בני נוער רבים בוחרים להתנדב במד''א ממגוון סיבות, לפי מתן הסיבות הן שונות ומגוונות וביניהן – " אני רוצה להיות רופא" "אחי\אבא\אמא התנדב במד"א " "מעניין אותי איך זה בהתנדבות''. לאחר שנבחרים בקפדנות רבה על ידי בתי הספר, הנערים והנערות עוברים קורס עזרה ראשונה, ולאחר מכן הם מתחילים להשתלב בצוותי אמבולנסים. ההשתלבות בצוותים היא הדרגתית, ובשלב הראשון מלווה כל מתנדב חדש בחונך שבדרך כלל בעל ותק של שנה וחצי לפחות. במהלך ההתנדבות , בכל משמרת הם נחשפים למקרים שונים, לעיתים קלים יותר ולעיתים פחות, הרבה מהם זוכים לתודות מאנשים ומחיוכים ומצד שני גם אלימות וזלזול כלפיהם וכלפי העבודה והעזרה שהם מנסים להגיש. אין הרבה מקומות התנדבות, שילד בן 15-18 יכול לטפל ולהציל אדם שנפצע ואיבד דם, אדם שעובר אירוע מוחי, אדם שהתמוטט ואיבד את הדופק, נפגע תאונת דרכים, אישה יולדת וכו'. זוהי זכות נפלאה שמוענקת למתנדבים הצעירים, להציל חיים ואפילו בחלק מן המקרים להביא חיים לעולם. נוכחותו של המתנדב היא קריטית ברוב המקרים, במקרים רבים היו המתנדבים כמו מלאך שומר לאלה שהזדקקו לעזרה ברגעים שהיו עבורם תרתי משמע בין חיים למוות, והיוו את ההבדל בין חיים ומוות. כל הדברים שציינתי אלה הם הדברים שמושכים אותנו בני הנוער לפנות למד''א, למקום שבו אנחנו מרגישים משמעותיים יותר מרק "בן נוער" שברוב המקומות התואר הזה נשמע בזלזול ,במד"א אנו מרגישים את האחריות והבגרות נכנסת לנשמה שלנו ברגעים ספורים. אנו מצילים חיים, וגם לומדים ומעשירים את הידע שלנו. אך, לעיתים המתנדבים נחשפים להמון מקרים.
לעיתים זה מתבטא בדברים שנשמעים יותר פשוטים כמו מקום מקרה שהוא פחות נעים למראה או מצב לא נעים שבו המתנדבים מרגישים לא בנוח ולעיתים קרובות יותר זה מתבטא במקרים כמו דקירות, תאונות דרכים, התאבדויות, החייאות של ילדים\תינוקות שברוב המקרים לא שורדים. כל המקרים הללו הם מקרים שלרוב קשה לעכל והמראות ברובם קשים, והקושי הזה המתנדבים שהם בסופו של יום רק בני נוער בגילאים 15-18.
דוגמא לכך היא ילין פליגל מתנדבת בתחנת מד"א באשדוד, "עברתי אירוע חריג שבו במהלך עבודתי בחנות ״הודיס״ לקוח שבא לבקר בחנות עבר דום לב. כל מה שלמדתי במד"א עזר לי גם שם, מחוץ למסגרת המקום. בזכות הידע שרכשתי הצלחתי לעזור לו ולבצע עיסויי לב עד להגעת צוות מקצועי של אמבולנס." חשוב לי לציין כי גם אני נכחתי באירוע זה והוא היה אירוע מאוד קשה למראה. פציעת ראש קשה ודום לב במקום, החייאה שנמשכה במשך כמעט שעה ע"י צוות אמבולנס ואילולא פעולותינו המקדימות לצוות האיש יכל לאבד את חייו באופן וודאי.
שילוב של בני נוער במסגרת כמו מגן דוד אדום יכול להיות טוב או רע, לדעת מתן בני הנוער בארגון הינם כוח משמעותי וחשוב להצלת חיים במדינה. בני נוער בגילאי 15 ומעלה , הינם כבר מספיק בוגרים על מנת לעבור הכשרה שתסמיך אותם לטפל ולהציל חיי אדם - שכן החינוך להתנדבות, ערכים ועשיית טוב מושרש בפעילות הארגון , ונוער שגדל בתוך מסגרת התנדבותית כמו זה, הינו נוער איכותי , מנוסה, ואכפתי יותר לחברה ולקהילה." יש ויכוח רב סביב נושא זה, שממנו נשאלת השאלה האם יש לחשוף את בני הנוער בגיל כל כך מוקדם למראות כאלה?
התמודדויות לא פשוטות
המקרים שאליהם מוזנקים בני הנוער יכולים להשפיע עליהם במגוון דרכים, לטובה ולרעה, ילין- "הייתה לי חוויה מלחיצה ומטלטלת שהשאירה בי חותם לתמיד. בתקופה הראשונה היה לי קשה להתמודד עם המקרה ותמיד הייתה המחשבה האם עשיתי מספיק וכמה הייתי מועילה אם בכלל, וכמובן רגשות אשם. זה מה שנחרט במוחי מאז המקרה". לעומת זאת ורד חיינה, מתנדבת נוער בת 15 במד''א אשדוד, שבדרכה מבית הספר ראתה ברחוב אדם שרוע על המדרכה, מחוסר הכרה. ורד ניגשה אליו והחלה בפעולות החייאה, ורד יישמה את מה שלימדו אותה במהלך הקורס במד''א וכך הצילה את חייו של האדם. שאלמלא פעולות ההחייאה שלה, כנראה שהאדם הנ''ל כבר לא היה בין החיים, (מתוך כתבה באתר Ynet שהתפרסמה 13.12.12) עוד דוגמא למקרה כמו של וורד, שמתנדבי נוער של מד''א הצילו חיים והיוו את ההבדל בין חיים למוות, זה המקרה של מספר תלמידי תיכון שמורה בבית הספר שלהם התמוטט והם היו הראשונים להגיע ולטפל בו, דבר שהציל את חייו כאשר ליבו הפסיק לפעול. כך מסופר בכתבה שהתפרסמה באתר ''YNET'' בתאריך 19.12.16, בכתבה מדובר על שלושה תלמידי תיכון מתנדבי מד"א שהבחינו במורה מתמוטט בבית ספרם, החלו לבצע בו פעולות החייאה עד להגעת ניידת הטיפול הנמרץ, והצילו את חייו.
לא פעם חווה צוות האמבולנס ובניהם גם מתנדבי הנוער, אלימות. ישנם מטופלים שלא תמיד מעריכים את הפעילות של עובדי מד"א ונוער מד''א בפרט, מזלזלים בהם ותוקפים אותם באלימות מילולית. בהתנדבות הם נדרשים גם לטפל בחולים עם מחלות פסיכיאטריות, אנשים שלקחו מנת יתר של סמים / אלכוהול, ולא צלולים בדעתם ובמחשבתם, שלעתים אף תוקפים את המתנדבים באלימות פיזית, כמובן לא כל המטופלים הם כאלה... דוגמא למקרה כזה שמתנדבי נוער הותקפו פורסמה באתר ''MAKO'' בתאריך 20.02.10, בכתבה מדובר על צוות אמבולנס שהגיע לטפל באדון מחוסר הכרה שסבל מדום לב, הצוות החל לטפל בו ולבצע פעולות החייאה שבמהלכן בני המשפחה צעקו, קיללו ואיימו "אם הוא לא יהיה חי, גם אתם לא תהיו, נפוצץ לכם את הראש ונדקור אתכם", אמרו בני המשפחה למתנדבים. אירועים כאלה משפיעים רבות על מתנדבי האמבולנס ובפרט על מתנדבי הנוער שלמרות זאת מנסים להמשיך לטפל במטופל.
אז איך מתמודדים?
במסגרת ההתנדבות בארגון ההצלה הלאומית של מדינת ישראל צוותי מגן דוד אדום צריכים לטפל בזירות שות, בתאנות קשות, זירות פיגוע קשות, ועוד מקרים שאינם קלים להתמודדות בין אם מדובר במתנדב נוער ובין אם מדובר בחובש או פרמדיק ותיק. מהסיבות האלו הארגון מפעיל מספר דרכים לעזור למתנדבים שהם חלק מצוותי האמבולנס להתמודד עם החוויות שלהם במהלך ההתנדבות ולשמור עליהם שלא יושפעו במידה רבה מן החוויות הללו. ראשית, עוד לפני כניסת המתנדבים לקורס העזרה הראשונה ולפני כניסתם להתנדבות לאחר הקורס המועמדים עוברים ראיונות ומבחנים מעמיקים בהם ניתן להבחין כישורים כמו עמידה במצבי לחץ וכל זה על מנת לבחור את האנשים שיכולים להתאים ברמה המדויקת ככל האפשר.
לאחר מכן במהלך הקורס כלל המתנדבים עוברים הכנה למה שיפגשו בשטח ואיך להתמודד עם זה גם מבחינה מקצועית וגם נפשית. מחקר שנערך בארץ ופורסם באתר "YNET" בתאריך 17.1.10 ובודק כיצד מושפע נוער מד"א מאירועי פיגוע וטרור קובע שבני הנוער המתנדבים במד"א, שנחשפים למראות הקשים בפיגועים, מתמודדים עם החשיפה בהצלחה. החוקר קבע שאלו בשורות מצוינות שקובעות שבני הנוער במד"א חזקים וחסינים למראות הקשים.
לאחר הכניסה להתנדבות, מד''א קבע מספר הנחיות ונהלים על מנת לשמור על ביטחונם של הצוותים ופיקוח על הפעילות התקינה שלהם בשטח ובתחנות. אחת מההנחיות קובעת כי אין להפעיל מתנדבי נוער בזירת סכנה, מקרים כמו זירות פיגועים וזירות בהם משתתפים חומרים מסוכנים. בנוסף יש הגבלות על חשיפת בני נוער לאירועים שיש בהם מחזות קשים, גם אם אינם מסוכנים, כאשר אפשר לפעול בהם ללא בני נוער מתנדבים. נוהל חדש שנכנס לתוקף לא מזמן עקב ריבוי מקרים של אלימות ואיומים כלפי צוותי מד''א ופורסם באתר "20IL'' בתאריך 27.03.17 קובע שאם מרגישים הצוותים המטפלים איום על חייהם – עליהם לעזוב את המקום.
מתן פרידמן מספר על הדרך שלו לעזור לבני הנוער בתור האחראי שלהם- "בראייתי, עצם היותי אחראי מתנדבים שהחל את דרכו כבן נוער , אני יכול להיות בצד שמכיל, מבין ויודע מה עשויים לעבור בני נוער במקרים קשים. על כן, מתוך נקודה זו אני יכול לשמש דמות קשובה ואף ממליצה איך להכיל ולהתמודד עם האירוע". בנוסף, כשנשאל מתן מה קורה כאשר מתנדבי הנוער לא מצליחים להתמודד עם האירועים הקשים, הוא ענה: "במקרים מסוימים, אני רואה לנכון כי שיחה איתי או עם גורם אחר בוגר בתחנה אינה מספיקה כמענה לצורך רגשי שהתעורר בעקבות אירוע טראומתי אליו נחשף נער/ה, ומכאן מערבים גורמים מקצועיים בתחום בריאות הנפש אשר ארגון נוער מד"א , למד עם השנים את הצורך לערבם וכיום יודע להציע אותו בעת הצורך. פרט לכך, הארגון יודע ליצור קשר עם בתי הספר שם ניתן לקבל מענה מקצועי באמצעות יועצת או פסיכולוג בית ספרי".
נוער מד''א הוא נוער מיוחד, מתנדב ותורם רבות, סלוגן של ארגון נוער מד“א הוא “החבר'ה שעושים חיים“, ואם תשאלו כל מתנדב צעיר בארגון איך זה מרגיש להציל חיים מדי יום, הוא יענה לכם במילה אחת: “כיף“. הם עושים טוב לאחרים, אבל גם נהנים מזה. בני הנוער רואים במשימות הקשות והתובעניות שהם מבצעים שליחות אישית ולאומית מתוך אמונה כי “כל המציל נפש אחת בישראל כאילו קיים עולם מלא”. אך ישנה ביקורת רבה על השיתוף שלהם בצוותי האמבולנס. מוצדקת או לא- אתן לכם להחליט !