top of page

טרגדיה במושב האחורי

למרבה הצער מספר הילדים שנשכחו ברכב בחודשי הקיץ הלוהטים ונפגעו קשות, גבוה בצורה משמעותית מתקופות אחרות. השארת ילד ללא השגחה היא עבירה פלילית ובמקרים מסוימים המדינה מעמידה לדין פלילי בגין גרימת מוות ברשלנות. אולם לא נהוג להעמיד לדין הורים שילדיהם מתו כתוצאה מאירוע טרגי זה.


ילדים נפגעים יותר במהלך עונת הקיץ כתוצאה מפציעות, נפילות, טביעות, תאונות דרכים וכן השארתם ברכב סגור ולוהט על ידי ההורה או המבוגר האחראי. לרוע המזל כמו במדינות אחרות בעולם גם בישראל מדובר בתופעה נפוצה מאוד. בכל קיץ מדווחים כלי התקשורת על מקרים רבים שבהם ילדים נשכחו לבדם ברכב או בהסעה כאשר בחלק מהמקרים התוצאה הטרגית היא מות הילד.


המספרים- מה הם אומרים?

על פי דוח של ארגון "בטרם" בין השנים 2008 – 2017 היו 445 מקרים של השארת ילדים ברכב, ו-504 מקרי הילכדות ונעילת ילדים ברכב. 24 מהם הסתיימו במוות. אל הנתונים הללו מצטרפים נתוני המשרד לביטחון פנים מהם עולה כי ב-77 אחוזים מהמקרים הנפגעים הם תינוקות עד גיל 3. מאז 1990 נשכחו ומתו 400 תינוקות ברכב בארצות הברית. כרבע מההורים לילדים עד גיל 3 באמריקה הצפונית הודו ששכחו את ילדם ברכב לפחות פעם אחת וברוב המקרים זה לא הסתיים באסון (תודה לאל). בישראל הנתונים מעידים שנשכחו 274 ילדים ברכב מאז 2008 כאשר 18 מהם מתו כתוצאה מכך. בשנת 2016 לבדה נשכחו ברכב 29 ילדים מהם 6 מצאו את מותם. 86% מהילדים שנשכחו במכונית הם לכל היותר עד גיל 3. 93% מהמקרים בהם דווח על המגזר אליו היה שייך הילד, היו הנפגעים יהודים. נתון נוסף הוא, מספר המקרים במגזר החרדי נפוץ יחסית לעומת השאר המגזרים.


מי הם האנשים המסוגלים לשכוח את ילדם במכונית?

לפרופסור דיאמונד חוקר מוח וזיכרון מאוניברסיטה בפלורידה יש תשובה פשוטה, "כולנו כל מי שאי פעם שכח משהו מתישהו". מסתבר שאנשים רבים מסרבים לנקוט אסטרטגיות זהירות כיוון שאינם מאמינים שזה עלול לקרות גם להם. "הצעד הראשון שיש לעשות כדי למנוע טרגדיה כזאת הוא לקבל את העובדה שהזיכרון האנושי עלול להכזיב, ושגם הורים דואגים ואוהבים עלולים בסיטואציות מסוימות לשכוח את ילדיהם ברכב", טוען פרופ' דיאמונד. הרב אלי דדון אשר מתפקד בתור מנהל בטיחות בדרכים בעיריית בני ברק אומר :"אנחנו יוצאים בהסברים בגני הילדים ובפעוטונים בנושא שכיחת ילדים ברכב. בנוסף אנחנו מחלקים עלונים בחדרי לידה ובטיפות חלב ברחבי העיר וגם בבית החולים הדתי חרדי מעייני הישועה.."


מחקרים שונים מראים כי חום קיצוני משפיע על תינוקות ופעוטות במהירות רבה יותר ובצורה חמורה יותר מאשר על מבוגרים, מכיוון שממדי הגוף של ילדים קטנים טמפרטורת הגוף שלהם עלולה לעלות במהירות הגדולה פי שלושה עד חמישה מהמהירות בה עולה טמפרטורת הגוף של מבוגר.


מירי אשכנזי,58 ,מאשדוד, מספרת כי הבת שלה ביקשה ממנה לשמור על הנכדים במשך יומיים משום שיש לה בחינות סיום באוניברסיטה. היא בילתה בבית עם הנכדים וביום השני נזכרה שהיא צריכה לערוך קניות אז יצאה ביחד עם הנכדים לערוך קניות והניחה אותם במושב האחורי של הרכב. לאחר מכן הניחה את הקניות הרבות שלה ברכב ובדרך הביתה חשבה על אילו מתכונים היא תבשל ולמעשה שכחה מקיומם של הילדים שנרדמו מאחור באוטו.


למה זה בכלל קורה?

מחקר באוניברסיטת דרום פלורידה גילה את המכנה המשותף בין מקרי שכחת ילדים ברכב והוא: מחסור בשעות שינה. שינוי בשגרת היום, מתח או סערת רגשות וכן שינוי בצורת התקשורת עם הילד בזמן הנסיעה. המסקנה: זה יכול לקרות לכולם. אם אי פעם שכחתם את מפתחות הרכב או פספסתם פגישה זה יכול לקרות גם לכם – כך אומר פרופסור דיאמונד מומחה לפסיכולוגיה ונוירולוגיה באוניברסיטת דרום פלורידה שעשה מחקר מקיף בנושא בשנים האחרונות. כמעט כל דבר שמפר את שגרת היום גורם למוח שלנו לעבוד על טייס אוטומטי. זהו הפתח שדרכו משתחלת שכחת ילדים ברכב. בניגוד למה שאולי נהוג לחשוב – לא מדובר בהורים רשלנים או מזניחים אלא בהתנגשות בין שני סוגי זיכרון במוח: זיכרון מתוך הרגל מצד אחד וזיכרון עתידי מהצד השני. לדוגמה דמיינו שאתם בדרך הביתה מהעבודה תכננתם לעצור לקניות בסופר אבל פתאום גיליתם שבעצם המשכתם ישר הביתה. הרי לכם דוגמה כמעט יומיומית בה הזיכרון מתוך הרגל מנצח את הזיכרון העתידי. וזה קורה ויכול לקרות לכולם. הרב אלי דדון מוסיף ואומר:" לצערי נושא של שיכחת ילדים ברכב הוא בעיה שכיחה בימינו. ההורים עסוקים מאוד וטרודים בהרבה משימות במקביל ולעיתים ישנם מקרים שמספיק הסחת דעת קטנה שעלולה להסיט את ההורה ממסלול ההתנהלות הקבוע של פיזור הילדים בבוקר-ומכאן הדרך לשכחת ילדים ברכב קצרה ומסוכנת." כאשר שגרת היום מופרת – אפילו אם מדובר בילד שבדרך כלל מדבר תוך כדי נסיעה אבל הפעם משום מה נרדם במושב האחורי – הדבר מספיק כדי שהזיכרון מתוך הרגל ינצח את הזיכרון העתידי. הטייס האוטומטי שלנו לוקח פיקוד ומה שתכננו לעשות בפועל נזרק ל"פח אשפה" – עד שאנו נזכרים בו במפתיע. חשוב לזכור שזה יכול לקרות לכולנו. להורה הכי אחראי והכי אוהב בעולם זה יכול לקרות. זה הכי חשוב וזה למעשה המנגנון הכי חזק נגד התופעה. ברגע שאני אומר "הורה לא אחראי" "איך אפשר לשכוח ילד" אני למעשה אומר "לי זה בחיים לא יכול לקרות".


אנחנו אומרים את הדברים האלו כדי להרחיק את עצמנו מהזוועה הזו לא להיות חלק ממנה לחשוב שזה רחוק מאיתנו. וזה בדיוק בדיוק הבור שאליו "נופל" הקשב שלנו כי אם זה לא יכול לקרות לנו אז אנחנו מרוכזים ואוהבים. אבל האמת היא שהקשב לא עובד ככה, לא אכפת לו אם אנחנו אוהבים או לא. הקשב מסנן גירויים כל הזמן על מנת להיות יעיל יותר אין לו סנטימנטים למה מסונן ומה לא. הכי הכי חשוב זה להגיד לעצמך "זה יכול לקרות גם לי!!" וגם לאישה, וגם לסבתא, וגם לכולם. ישנה עצה מוכרת להניח את הטלפון במושב האחורי. זו עצה נחמדה אבל גם טלפונים שוכחים פשוט אנחנו שוכחים ששכחנו אותם. גם העצות הטכנולוגיות טובות אבל קשורות בעלויות והיתכנויות כאלו ואחרות. העצות המוצעות לרוב נוגעות לאופן שבו עובד המוח. כיוון שבדרך כלל מדובר ביום לא רגיל בואו נוסיף ליום הלא רגיל הזה עוד משתנה, אבל הפעם כזה שקשה להתעלם ממנו.


מנזקים קשים ועד מוות

מחקרים שונים מראים כי חום קיצוני משפיע על תינוקות ופעוטות במהירות רבה יותר ובצורה חמורה יותר מאשר על מבוגרים. מכיוון שממדי הגוף של ילדים קטנים טמפרטורת הגוף שלהם עלולה לעלות במהירות הגדולה פי שלושה עד חמישה מהמהירות בה עולה טמפרטורת הגוף של מבוגר. רכב השוהה בשמש בחום של 35 מעלות צלסיוס ואוורור לפני כן באמצעות מזגן הטמפרטורה בו תגיע ליותר מ-50 מעלות צלסיוס לאחר 20 דקות ולאחר 40 דקות ליותר מ-65 מעלות צלסיוס. לכאורה בקיץ זה חמור בהרבה, הטמפרטורות ממש גבוהות והילדים נמצאים יותר ברכב אבל למעשה אותן סכנות קיימות כל השנה, ושכחת ילדים עלולה להתרחש גם בבקרים רגילים. הרב אלי דדון מוסיף ואומר:"במקרים הקלים של שכחת הילד לפרקי זמן קצר של עד רבע שעה לערך הילד הנשכח חווה טראומה קלה עד בינונית. הוא נלקח לטיפול פסיכולוגי בהתאם לגילו וכמובן לבדיקה רפואית שלא נגרם לו נזק כלשהו. ב"ה לרוב אין נזק משמעותי בשני המישורים הפסיכולוגי והרפואי. מבחינת ההורים הם אלו שחווים במקרה כזה טלטלה קשה עם המון רגשות אשמה "איך דבר כזה קרה לי" ולעיתים נזקקים ההורים לשיחות עם צוות פסיכולוגי ורבנים כדי להחלים ממצב זה".


עליה קיצונית בחום הגוף יכולה להתרחש גם בימים שאינם חמים במיוחד: רכב השוהה בשמש בחום של 22 מעלות צלזיוס הטמפרטורה בו תגיע ל-47 מעלות צלזיוס תוך 60 דקות. 80% מעליית החום תתרחש ב-30 הדקות הראשונות. גם השארת חלון פתוח אינה עוזרת. במחקר נמצא כי גם אם משאירים חלון פתוח מעט, מידת החום במכונית עולה לרמות מסוכנות ביותר לילדים למבוגרים פגיעים ולבעלי חיים. ובאשר למקרים אשר נהג הרכב הסעות או ציבורי שוכח ילד ברכבו המדינה מגישה נגדו תביעה ומעמידה אותו לדין על רשלנות. מירי אשכנזי אומרת ש:"ובכן זה לא קל. בגלל החום הגבוהה הילדים וגופם הקטן יחסית יאבד המון נוזלים ודבר זה עלול לגרום להם להתייבשות יתרה ואפילו לפגיעה מוחית ובמקרים קשים אף יותר למוות".


לילד שנשכח בתוך הרכב ייגרם נזק בלתי הפיך וכל דקה שעוברת כאשר הוא בפנים מגדילה את הסיכוי שימות.


אך יש תקווה לפתרון הבעיה הזו!

ישנם מספר פיתוחים טכנולוגיים ופטנטים לפתרון הבעיה כך ששום הורה לא ישכח את הילד שלו במושב האחורי וכדי להקטין את הסיכויים לכך.


חיישני זיהוי למושב ולחגורת הבטיחות

מוצר הכולל שני סוגי חיישנים: חיישן משקל המזהה ילד במושב בטיחות וחיישן על אבזם הריסון של מושב הבטיחות. החיישנים מתחברים למכשיר המשמש כמחזיק מפתחות הרכב. אזעקה / צלצול מופעלים כשהנהג מתרחק יותר מארבעה וחצי מטרים מהילד החגור במושב הבטיחות.


חיישן זיהוי לדלת האחורית

כאשר הרכב מונע, מופעלת מערכת המזהה במידה ונפתחה דלת אחורית לפני התנעת הרכב למשך יותר משלוש שניות (ההערכה היא כי לא ניתן להכניס ילד למושב בטיחות בזמן קצר יותר). מרגע שהנהג כיבה את הרכב, מופעל צליל תזכורת, אותו ניתן לכבות רק על ידי לחיצה על כפתור המצוי בדלת האחורית.


מערכת לגילוי תינוק שנשכח ברכב

מערכת חיישנים היודעת לזהות בזמן אמת ילד שנשכח ברכב ומפעילה באופן אוטומטי שרשרת פעולות להבטחת שלום הילד. פעולות אלו נקבעות מראש ויכולות לכלול: שליחת קריאת מצוקה למוקד מאויש, פתיחת חלון, שליחת הודעת טקסט למספר נבחר, הפעלת מצלמות המותקנות ברכב גם בזמן שהרכב כבוי ונעול בכדי לאפשר תקשורת בזמן אמת עם הילד. המערכת מתאימה לרכבי הסעות ורכבים פרטיים.


יישומון למושב בטיחות

מושב בטיחות עם מוניטור מובנה בתוך המושב המתריע על השארת ילד ברכב, על עליית טמפרטורה ברכב או על כך שילד השתחרר מהחגורה בזמן הנסיעה. ההתרעה מגיעה לטלפון הנייד באמצעות יישומון.


אזעקה למחזיק המפתחות ולרכב

פד המונח במושב הבטיחות ומופעל כאשר התינוק יושב בתוך המושב. במידה והנהג מתרחק מהרכב ללא הוצאת התינוק מהרכב, המכשיר המחובר למחזיק המפתחות שלו משמיע צליל המזכיר להוציא את התינוק מהרכב. במידה והנהג אינו מוציא את הילד מהרכב, לאחר זמן מה, מופעלת אזעקה חזקה יותר ברכב עצמו, הכוללת קריאה "תינוק בסכנה" על מנת להתריע בפני עוברי אורח.


תפס למניעת שיכחת ילדים

רצועה המחוברת באמצעות תפס בשני חלקיה: בצד אחד על חובקי ההגה ובצד שני על צרור המפתחות. נהג הנכנס עם ילדים לרכב, נדרש לחבר את שני חלקי הרצועה לפני הנעת הרכב. כשירצה לצאת מהרכב, לאחר הוצאת המפתח ממתג ההצתה, ידרש גם לשחרר את הרצועה מחבק ההגה כדי להזכיר את הילדים החגורים מאחור.


מערכת לרכב הסעות

מוצר הכולל מפסק אשר המותקן בירכתי תא הנוסעים, לאימות סריקת הרכב על ידי הנהג המבצע מספר פעולות, ביניהן שליחת מסר לסדרן העבודה כאשר לא מתבצעת סריקה של הנהג והפעלת אזעקה (המוצר נמצא בשלב רישום פטנט ותקינה במשרד התחבורה).


מירי אשכנזי אומרת:"כן בהחלט! ישנם גלאים ואיתורנים שמזכירים לבדוק אם הילד ברכב או לבדוק שאנחנו לא שכחנו כלום". הרב אלי דדון גם כן אומר:"השארת התיק יד בסמוך למושב הילד, הרכבת חיישן על מושב התינוק, הרכבת חיישן על צרור המפתחות של הרכב, ישנו גם חידוש טכנולוגי שנקרא "כפתור ה-baby". הכפתור baby היא המערכת היחידה בעולם המחוברת למוקד חירום אנושי מנוסה ומתוכנתת לפתרונות ייחודיים לכל מצב".



bottom of page