top of page

המגפה של המאה 21

אחד מכל חמישה ילדים בישראל סובל מהשמנת יתר ,ישנה עלייה של 32% בשני העשורים האחרונים. השמנה זה לא רק עניין של אסתטיקה. האם גם הילד שלכם סובל מהשמנת יתר? מהם הגורמים ומהן הסכנות? איך למנוע בעיה זאת?


מהי המגפה שמתפשטת כ״כ מהר בימינו?




מסתבר שרק מומחה יכול לקבוע האם מדובר בהשמנה כמחלה שצריך לטפל בה. השמנת יתר תמיד נמצאת במגמת עליה. השמנה הוא מצב גופני בו יש הצטברות רבה של שומן בגוף למעשה ההשמנה נגרמת מאכילת יתר, הגוף מקבל קלוריות שהן לא מבוזבזות בסופו של יום. המדד להשמנה היא מסת גוף או BMI , ילד עם עודף משקל הוא ילד ש הBMI שלו מעל 85% בטבלה הקבועה ביחס לגילו, מינו והגובה שלו. כל ילד שלישי בישראל סובל מבעיה של עודף משקל. הנתונים הם שחצי מיליון ילדים בישראל סובלים מהשמנת יתר – ישראל במקום ה שני באירופה עם האחוז הכי גבוה של ילדים שמנים.


גנטיקה, סביבה או פעילות גופנית?

אילנה גרינברג, דיאטנית קלינית היכן עובדת טוענת: ״ישנם גורמים רבים להשמנת ילדים, בחלק מהגורמים יכול להיות גורם אחד שהוביל להשמנה, אך אצל רוב הילדים המצויים בהשמנה מדובר בשילוב של גורמים. בין הגורמים שניתן להזכיר הם למשל גורמים גנטיים (השמנה אצל אחד ההורים ו/או אצל שני ההורים יכולה להוביל להשמנה אצל הילדים), גורמים סביבתיים שמתבטאים בעיקר בצריכה קלורית עודפת שמובילה להשמנה. (בין אם המדובר בצריכה של מזונות שאינם בריאים ומובילים להשמנה כגון אכילה של מזון מהיר / מזון מעובד, מזונות עתירים בשומן ו/או בסוכר ובין אם מדובר באכילה של מזון שאולי כן בריא, אך נאכל בכמויות גדולות. גורם נוסף הוא מיעוט בפעילות גופנית וריבוי שעות מסך אצל ילדים, כבר מגיל צעיר. כמובן שישנם מצבי חולי מסוימים – היכולים להוביל להשמנה ויש לשלול גורמים אלו במידה ומתעורר החשד בהם.״


חינוך מהבית

הרגלי אכילה הם כמו ערכים שבאים מהבית ומהמשפחה לכן אם בבית מרבים לאכול מזון מהיר, הכנה של מזונות לא בריאים, צריכת משקאות קלים, אכילת מעט פירות וירקות, שימוש במזון כענישה או כפרס יגרום לילדים לגדול ולהפוך למבוגרים שמנים. למרות הגורמים התורשתיים שיכולים לגרום לילדים לעלות במשקל יותר מהר מאחרים צריך לדעת לפקח על האוכל שהם מכניסים לפה.


מריאנה סמירנוב, בת 42 מאשדוד (אמא לילד בן 10 הסובל מהשמנת יתר ברמה קלה) טוענת שהסיבות שבגללן בנה עלה במשקל הם אכילה של סנדוויצ'ים, שוקולד, צ'יפסים ואי פעילות גופנית במהלך חודשי קיץ כלומר חופש הגדול. ילדים בתקופה הזו מרבים לשחק פלייסטיישן, משחקי מחשב וכו'. לא תמיד יש זמן לבשל לכן יש הזמנות של אוכל מהיר. גם דוד בנו של מריאנה טוען שהסיבה לעלייה שלו במשקל הם כמות החטיפים שיש בבית והנגישות אליהם.


חשופים למחלות רבות

הסכנות המוכרות בהשמנה אצל ילדים הן סכנות בריאותיות, ילד שסובל מהשמנה יהיה חשוף להרבה יותר מחלות מאשר ילד שנמצא במשקל תקין.



אילנה גרינברג, דיאטנית קלינית טוענת:״קיימות סכנות בריאותיות רבות, שיכולות לבוא לידי ביטוי כמעט בכל מערכות הגוף. כמובן שככל שדרגת ההשמנה יותר חריפה כך הסיכוי להופעת התופעות הבריאותיות הנלוות להשמנה עולה. זה קריטי מאוד כי יש חשיבות לאיזון וטיפול מוקדם גם בסיבוכים הבריאותיים הנלווים להשמנה.״המחלות הנפוצות ביותר הן: מחלות לב, סוכרת, כאבי גב תחתון ומפרקים, בעיות עור וסיכוי גבוה יותר לסרטן.


הסכנות הלא פחות מדאיגות הן פסיכולוגיות וחברתיות. אידיאל היופי הבלתי מושג של היום יצר פער בחברה והגורם הראשון שמסתכלים עליו הוא המשקל לכן ילד הסובל מהשמנה יכול לסבול גם מדיכאון כי עלול להתפתח אצלו דימוי עצמי נמוך. המצב הגופני של הילד עלול גם הוא להובילו לאפליה חברתית. הילד יסתגר יותר בבית וההישגים בלימודים ירדו גם הם. דוד מגדיר את עצמו כשמנמן והוא אכן מודע לבעיה אך טוען שבנתיים לא מרגיש מהסביבה שמעליבים אותו על המראה שלו. ילדים הסובלים מהשמנה בדרך כלל נמנעים מפעילות ספורטיבית מפני שחוששים לסבול מהקנטות של הסובבים.


טיפול משולב

טיפול בילד שסובל מהשמנה צריך להיות טיפול משמעותי שישפר את מצבו הבריאותי ובטחונו העצמי של הילד ויפחית סיכון למחלות בעתיד. אילנה גרינברג דיאטנית קלינית: ״הטיפול בילדים שמצויים בעודף משקל והשמנה הינו טיפול משולב, ומצריך בראש ובראשונה הדרכת הורים. כיוון שלרוב הקושי והיכולת לבצע שינוי תזונתי מצויה אצל ההורים ולא אצל הילדים. ההורים אחראים על מה שקונים הביתה ומה שמוגש בארוחות. כמובן שככל שהגיל עולה יש מקום לשתף יותר ויותר את הילדים בתהליך (מדובר בד"כ בעיקר בגיל ההתבגרות אילך כיוון שאז הילדים יותר עצמאיים ולא תמיד ההורים יכולים להיות אחראיים על הנאכל). בגילאים הצעירים הטיפול בילד יהיה בעיקר בשילוב של פעילות גופנית יותר אינטנסיבית, ולא תמיד יהיה שותף לשינוי התזונתי המתרחש. (בעיקר לא במונחים כמו "דיאטה" והרגלים כגון שקילה תכופה וכיו"ב). כן ניתן להכניס מושגים "מזון בריא", במסגרת שינוי תזונתי כולל שנעשה בבית. לעיתים יהיה צורך בשילוב של טיפול רגשי במקרה וישנו גורם רגשי שהוביל להשמנה.


כמו כן שימוש בכלים קטנים יותר יעזרו לילד פסיכולוגית לאכול פחות, החליפו חטיפים וקינוחים באגוזים ופירות. לא פחות חשוב להימנע ממשקאות מתוקים-משקאות אלה הם אחד מהגורמים המרכזיים להשמנה בקרב ילדים ובני נוער, תקף גם על מיצים טבעיים עקב כמות רבה של סוכרים, לכן החליפו משקאות אלה ועודדו את הילד לשתות מים.


השלב הלא פחות חשוב זה להגביל צפיית טלוויזיה ומשחקי מחשב. כל דקה שלא מבוזבזת על מחשב תנותב לפעילות כלשהי. הדרך הטובה ביותר להכניס ספורט לחיים של הילד הוא לרשום אותו לחוג ספורטיבי כלשהו: כדורסל, כדורגל, שחייה או התעמלות. תעודדו אותו לצאת יותר החוצה עם חברים לשחק. כדי להגביר את כמות הפעילות הגופנית של הילד תעלו יחד במדרגות ותפסיקו להסיע את הילד למקומות שהוא מסוגל להגיע אליהם באופן עצמאי רגלי.


אל תשכחו שילדים שכבר נמצאים בעודף משקל צריכים תמיכה כי זהו תהליך לא פשוט וצורך התמדה ואתם ההורים חלק בלתי נפרד בתהליך. הקפידו לשוחח עם הילד, לחזק אותו ולתמוך בו. תיצרו אווירה נעימה ולא תחושה של כלא שבו אתם אוסרים עליו לאכול, חשוב לציין שאיסור על הילד לאכול מאכלים ספציפיים תוביל אותו לתסכול ואכילה בסתר לכן תוציאו את החטיפים והמאכלים הלא בריאים מטווח הראייה.״


כמו כן גב׳ גרינברג ממליצה: ״לפנות לאנשי מקצוע לצורך הכוונה ועזרה מקצועית, ורק דיאטנית קלינית כדי לא לעשות טעויות שיכולות אף להוביל להחרפה במצב.״


ומה עם חינוך לתזונה בריאה? התקשורת בימינו מעלה את המודעות לגבי תזונה בריאה כמו לדוגמא תוכנית הבוקר של "פאולה וליאון" בערוץ 12 שבה פאולה רוזנברג אם לשתי בנות מציגה באופן קבוע מתכון בריא. בנוסף, יש נטייה חדשה שהתפתחה "באינסטגרם" הסטייל לאורח חיים בריא, לכן יש תקווה שהבעיה הזאת תלך ותקטן עם השנים…


ומה עם מוסדות חינוך?

ורד שיינין היועצת במקיף ח' מספרת כי הסברה ומניעת השמנה קיימת בחטיבת ביניים אך לא בחטיבה עליונה. אני חושבת שאולי באמת יש לזה מקום גם בחטיבת ביניים כי עצם השיח, גם אם הוא לא באמת שיח סופר מקצועי, עדיין ראוי. אני חושבת שכדאי לדבר על דימוי גוף בריא."


השמנת ילדים

אילנה גרינברג דיאטנית קלינית BSC במדעי התזונה.

מנהלת מרכז מכבי אקטיבי סניף באר שבע לילדים בעודף משקל.


מהם הגורמים השכיחים ביותר להשמנה בקרב ילדים? גורמים פסיכולוגיים, גנטיים,אכילה לא נכונה?

״ישנם גורמים רבים להשמנת ילדים, בחלק מהגורמים יכול להיות גורם אחד שהוביל להשמנה, אך אצל רוב הילדים המצויים בהשמנה מדובר בשילוב של גורמים. בין הגורמים שניתן להזכיר הם למשל גורמים גנטיים (השמנה אצל אחד ההורים ו/או אצל שני ההורים יכולה להוביל להשמנה אצל הילדים), גורמים סביבתיים שמתבטאים בעיקר בצריכה קלורית עודפת שמובילה להשמנה. (בין אם המדובר בצריכה של מזונות שאינם בריאים ומובילים להשמנה כגון אכילה של מזון מהיר / מזון מעובד, מזונות עתירים בשומן ו/או בסוכר. ובין אם מדובר באכילה של מזון שאולי כן בריא, אך נאכל בכמויות גדולות. גורם נוסף הוא מיעוט בפעילות גופנית וריבוי שעות מסך אצל ילדים, כבר מגיל צעיר. כמובן שישנם מצבי חולי מסוימים – היכולים להוביל להשמנה ויש לשלול גורמים אלו במידה ומתעורר החשד בהם.״


מתי קיימות סכנות בריאותיות ? באיזה שלב והאם זה באמת קריטי?

״ קיימות סכנות בריאותיות רבות, שיכולות לבוא לידי ביטוי כמעט בכל מערכות הגוף. כמובן שככל שדרגת ההשמנה יותר חריפה כך הסיכוי להופעת התופעות הבריאותיות הנלוות להשמנה עולה. זה קריטי מאוד כי יש חשיבות לאיזון וטיפול מוקדם גם בסיבוכים הבריאותיים הנלווים להשמנה.״


איך לטפל בילד שסובל מהשמנת יתר והאם ההורים הם חלק חשוב בעזרה לילד שחולה?

״הטיפול בילדים שמצויים בעודף משקל והשמנה הינו טיפול משולב, ומצריך בראש ובראשונה הדרכת הורים. כיוון שלרוב הקושי והיכולת לבצע שינוי תזונתי מצויה אצל ההורים ולא אצל הילדים. ההורים אחראים על מה שקונים הביתה ומה שמוגש בארוחות. כמובן שככל שהגיל עולה יש מקום לשתף יותר ויותר את הילדים בתהליך (מדובר בד"כ בעיקר בגיל ההתבגרות אילך כיוון שאז הילדים יותר עצמאיים ולא תמיד ההורים יכולים להיות אחראיים על הנאכל). בגילאים הצעירים הטיפול בילד יהיה בעיקר בשילוב של פעילות גופנית יותר אינטנסיבית, ולא תמיד יהיה שותף לשינוי התזונתי המתרחש. (בעיקר לא במונחים כמו "דיאטה" והרגלים כגון שקילה תכופה וכיו"ב). כן ניתן להכניס מושגים "מזון בריא", במסגרת שינוי תזונתי כולל שנעשה בבית. לעיתים יהיה צורך בשילוב של טיפול רגשי במקרה וישנו גורם רגשי שהוביל להשמנה.״


איך למנוע השמנת יתר אצל ילדים?

״למנוע השמנת יתר או טיפול בהשמנת יתר ניתן לעשות על ידי פנייה לאנשי מקצוע לצורך הכוונה ועזרה מקצועית, ורק דיאטנית קלינית כדי לא לעשות טעויות שיכולות אף להוביל להחרפה במצב.״



bottom of page