מתכננים לעשות פירסינג? חשוב לדעת!
זה חדשני, זה מיוחד, זה מגניב, זה אדג'י.
האם אתם בטוחים שאתם יודעים הכול על תהליך הפירסינג?
הפירסינג הוא לא רק דבר יפה ואופנתי, הוא גם יכול להיות מסוכן.
אז האם זה משתלם לנו?
פירסינג, הוא הליך קוסמטי בו מנוקב הגוף על מנת לענוד תכשיט.
ניתן לבצע את תהליך הפירסינג במקומות רבים בגוף, כמו בלשון, באוזניים, בטבור, בגבה ויש גם שעושים באיברי המין וכ'ו.
הסיבות לכך שאדם ירצה לבצע מנהג הן רבות ומגוונות בהתאם לתרבות בה הוא חי, הן יכולות להיות דתיות, ספיריטואליות, אופנתיות, ארוטיות, קונפורמיות או כחלק מרצון להשתייך לתת תרבות מסיימת. בחברות מסוימות ניקוב הגוף בוצע כטקס מעבר מילדות לבגרות בו הנער מפגין את האומץ והכוח שלו בכדי שיחשב ראוי להיות חלק מחברת המבוגרים.
לדברי ניקול מלול, בת 18 מאשדוד, בעלת חמישה פירסינגים, היא החליטה לבצע את הפירסינג "מכיוון שרציתי מאוד לעשות אותם ואני אוהבת את זה, אני חושבת שזה יפה".
הפירסינג הופיע לראשונה בתנ"ך,
הפירסינג הראשון היה אצל רבקה. כאשר אליעזר עבד אברהם הלך להביא כלה ליצחק, ראה את רבקה ושם נזם על אפה: "וַיְהִי, כַּאֲשֶׁר כִּלּוּ הַגְּמַלִּים לִשְׁתּוֹת, וַיִּקַּח הָאִישׁ נֶזֶם זָהָב, בֶּקַע מִשְׁקָלוֹ--וּשְׁנֵי צְמִידִים עַל-יָדֶיהָ, עֲשָׂרָה זָהָב מִשְׁקָלָם" ולאחר מכן מבהיר העבד שמדובר בתכשיט לאף: "וָאָשִׂם הַנֶּזֶם עַל-אַפָּהּ, וְהַצְּמִידִים עַל—ידֶיהָ"
אזכור נוסף מופיע באירוע חטא העגל: "וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם, אַהֲרֹן, פָּרְקוּ נִזְמֵי הַזָּהָב, אֲשֶׁר בְּאָזְנֵי נְשֵׁיכֶם בְּנֵיכֶם וּבְנֹתֵיכֶם; וְהָבִיאוּ, אֵלָי". מפסוק זה ניתן ללמוד כי הן גברים והם נשים ענדו עגילים ואף שמדובר ב"נזם" מהתיאור עולה שמדובר בעגיל שבאוזן.
אזכור חיובי לפירסינג ניתן למצוא בנביאים ובכתובים. בזמן שהנביא יחזקאל מתנבא בנבואת נחמה.
"וָאֶתֵּן נֶזֶם עַל אַפֵּךְ וַעֲגִילִים עַל אָוזְנָיִךְ וַעֲטֶרֶת תִּפְאֶרֶת בְּרֹאשֵׁךְ". בספר משלי מוזכר הנזם כתכשיט יפה, שאין מקומו על בהמה טמאה כפי שיופי ללא טעם הוא פסול: "נזם זהב באף חזיר.
לגבי איסור פירסינג בהלכה, בניגוד לקעקוע, האסור במפורש בהלכה, אין איסור על עשיית פירסינג, לכן אין דבר זה פסול בעיני הדת.
במאה השנים האחרונות פירסינג בתרבות המערבית הוגבל בעיקר לניקוב תנוכי האוזניים, מהסיבה שגם גברים וגם נשים ענדו אותם. התנועה ההיפית בשנות ה60 - הכניסה גם את הנזם לקטגוריה של ניקובים פופולריים מקובלים, כתוצאה מחשיפה לתרבויות מזרחיות, בעיקר הודו. באותה התקופה זו הייתה הזדמנות פז למרוד דרך הפירסינג.
תופעת הפירסינג צברה פופולריות רבה והחלה התעניינות רצינית יותר גם בסוגי פירסינגים אחרים. במהרה ספורטאים, כוכבי מוזיקה ואף עקרות בית עיטרו את גופם בעגילים מסוגים שונים.
תחום הפירסינג התפתח בקצב מהיר. שיטות החירור, צורות עגילים חדשות, החומרים שמהם עשויים העגילים, כל אלו משתכללים ומשתנים עם הזמן. התחום אוגד בתוכו גם אפשרויות חדשות יחסית שכוללות שתלים תת-עוריים.
אז איך עושים פירסינג?
הפירסינג יכול להתבצע בכלים שונים, כמו מחט, אקדח עגילים או קליפס,
ניקוב העגיל באמצעות מחט, נעשה עם מחט חלולה וסטרילית על מנת שיהיה אפשר להכניס את העגיל לפנים המחט וללא כאבים מיותרים, גם באקדח וגם בקליפס מבצעים את הפירסינג עם עגילים בעלי קצה חד תוך כדי הפעלת לחץ על העור.
לדברי וולרי בלן, שעוסקת בתחום זה, "השיטה היחידה והבטוחה ביותר לביצוע הפירסינג היא להגיע לפירסר המקצועי בתחום ולבצע את הפירסינג עם מחט, זה הצורה הסטרילית והנקייה ביותר".
סיכונים?!
ישנם גם סיכונים בביצוע פירסינג. ניקוב שנעשה על ידי אקדח עגילים, הוא לא בהכרח סטרילי ובריא לעור, הוא יכול לגרום לזיהומים ולמיקום שגוי של העגיל בגלל גודלו של המכשיר, וגורם לכאבים ולתקופת ריפוי ארוכה יותר מהשאר מפאת הלחץ שיש על העור והחדרת העגיל בכוח רב. מלבד השימוש באקדח עגילים, יכולים להיווצר זיהומים אצל הלקוח במידה והוא בעל עור רגיש או לא מחטא את המקום לפי הצורך או מקפיד על הוראות הפירסר (בעל המקצוע המבצע את הפירסינג) שקיבל.
ניקול מספרת כי היא כן פחדה לבצע פירסינג בגלל הסיכונים העלולים להיווצר אך היא שקלה את זה מכיוון שבכל דבר יש גם סיכונים, בדקה על זה עם פירסר מוסמך ונשמעה להנחיותיו. ובנוסף טיפלה בפירסינג בזהירות רבה על מנת שלא יווצר זיהום.
על פי וולרי, "הסיכונים הם שיכולים להיווצר זיהומים בעגילים כתוצאה מחיטוי לא טוב או משימוש בכלים לא סטריליים, אך הסיכוי להיווצרות זיהומים אלה לא גדול. בנוסף עשייה של פירסינג במקום לא נכון יכולה לגרום לפגיעה פיזית, לדוגמא באוזן זה יכול לגרום לפגיעה בשמיעה או בדברים נוספים הקשורים לאוזן החיצונית או הפנימית".
כל אדם מקבל תחושות שונות, חלק יסבלו מכאבים נוראיים וחלק לא ירגישו כאב כלל, גם בעת ביצוע העגיל וגם לאחר מכן. גם כן הלחץ שהאדם מרגיש לפני ביצוע העגיל יכול להשפיע על התהליך או על ההרגשות שירגיש לאחר מכן. לכן לחלק מהאנשים יכולים להיות תקופת ריפוי יותר קצרה משאר האנשים או יותר ארוכה במקרים אחרים, זה תלוי גם במיקום העגיל, ובעד כמה העור שם רגיש ועדין.
מדברי ניקול: "באופן אישי אני נורא רגישה אז במהלך ביצוע הפירסינג הרגשתי כאבים עזים וחלק מהפירסינג דיממו בעת התהליך".
כיצד לעשות פירסינג ולעבור זאת בשלום?
ישנם כמה פתרונות למניעה וטיפול בזיהומים ובסיכונים אחרים שעלולים להיווצר.
הדרך הטובה והקלה ביותר לנקב חורים בגוף היא על ידי מחט, היא לא יוצרת צלקות וזיהומים וגם הגישה לנקב חורים מסוימים קלה יותר מאשר שימוש בכלים אחרים.
גם על ידי שימוש בקליפס (מכשיר המבצע את הפירסינג באמצעות מחט ויצירת לחץ על פני העור) ניתן למנוע זיהומים, בנוסף בשתי הדרכים האלו תקופת הריפוי היא קצרה יותר, והכאבים מעטים. שתי הדרכים האלו הן סטריליות כיוון שבשתיהן הכלים הם לשימוש חד פעמי ולכל לקוח שרוצה לעשות פירסינג משתמשים במחט / קליפס חדש וסטרילי מאריזה ולא משתמשים בכלים האלה שוב ללקוחות הבאים.
במידה וללקוחות כן ישנם אינפקציות או זיהומים אחרים הם יכולים להשתמש במשחות מחטאות או בתמיסות מי מלח להקלת תחושת הכאב ולהעלמת הזיהום. כך גם נמנעות צלקות.
לדברי וולרי, אפשר למנוע את הזיהומים על ידי חיטוי העגיל באופן יום יומי למשך שבועיים עד חודש ולא להזיז את העגיל יותר מדי.
בנוסף, יש כמה דרכים לטיפול בזיהומים. כמו חיטוי עם מי מלח כמה פעמים ביום, יש משחות מתאימות לחיטוי הזיהומים ולטיפול בהם. וגם אלכוהול שמעל ל40% יכול לשמש כחומר חיטוי טוב.
ולדברי ניקול, היא השתמשה במשחות המתאימות לפירסינג ובמי מלח על מנת למנוע זיהומים ולטפל בכאב.
איך ניתן לדעת אם בחרנו את האדם הנכון לתהליך?
וולרי טוענת שעל מנת לבדוק אם הפירסר הוא מקצועי "הסטודיו שלו צריך להיראות נקי ואסתטי. ניתן גם לראות אם הוא בעל ניסיון ותעודות שמראות כי הוא עבר התמחות במקצוע ושיש לו אישור לבצע פירסינג".
והאם זה משתלם לנו כספית?
מדברי בלן טווח המחירים לפירסינג הוא בין 50 ל100 שקל ויכול להגיע גם לעיתים ל150 אבל זה משתנה בין בעלי מקצוע שונים.
אז החלטתם לעשות פירסינג? אך ורק אצל בעל מקצוע מוסמך!