הפיצה שלנו מרובעת
נתקלים בכאבי בטן תמידיים? נפיחות בבטן? שלשולים? בעיות של עצבים? הילד כבר גדול אך יש עיכוב בגדילה? אולי מדובר בצליאק.
מהו הצליאק?
צליאק היא מחלה הידועה גם בשמות כרסת ודגנת - מהמילה דגנים, והיא מאופיינת בבעיות של ספיגה ודלקת במעי הדק, כתוצאה מצריכת מוצרים המכילים גלוטן. הצליאק היא מחלה אוטונומית- עצמאית הנגרמת מרגישות לחלבונים מסוימים כגון: גליאדין יחד עם חלבון נוסף גלוטנין המרכיבים את הגלוטן המצוי בדגנים כמו: חיטה שיפון ,שעורה ושיבולת שועל.
ישנן השערות כי הגורם המעודד את התפרצות המחלה הוא פתוגן (מעורר מחלה) מסוים, ככל הנראה נגיף. אצל חולי הצליאק מערכת החיסון במעי מתחילה לזהות את הגלוטן כגורם זר, ובעקבות כך תוקפת את המעי. דבר זה גורם להפרעה ושיבושים בספיגת מזון. רירית המעי הדק בנויה מסיסים (בליטות דמוי - אצבע) רבים אשר תפקידם העיקרי הוא הגדלת שטח הפנים של המעי, ובכך הגברת יכולת המעי לספוג רכיבי מזון ולהעביר אותם אל הדם. התגובה הדלקתית גורמת נזק לסיסי המעי הדק עד להשטחה מוחלטת של רירית דופן המעי. ובעקבות כך, קטן שטח הספיגה של המעי ולא מתאפשרת ספיגה תקינה ונכונה של רכיבי המזון.
בעקבות חוסר היכולת לספיגת מזון נוצר חוסר בוויטמינים אשר מהווים מרכיבים חיוניים לצורך תפקוד תקין . חסכים אלה יכולים להוביל להתפתחותן של מחלות, ואפילו עיכוב בגדילה והתפתחות אצל ילדים. על פי דבריה של בר טדגי, תלמידת תיכון, חולת צליאק, בת 18 מאשדוד: "גילו לי את הצליאק בגיל 4 כשהייתי בגן. אמא שלי שמה לב שאני מאוד רזה וקטנה, היה לי עיכוב בגדילה ולא התפתחתי במידה שהייתי צריכה לגילי." מחלת הצליאק שכיחה פי שניים עד שלושה אצל נשים מאשר אצל גברים עד גיל 65, ורוב חולי הצליאק אינם מאובחנים. ההערכה היא שהיחס בין החולים המאובחנים לאלו שלא מאובחנים הוא כ-7:1. על פי דבריה של ד"ר ילנה ליבשיץ, רופאת משפחה ממרפאת "מאוחדת" באשדוד: "כיום אין עדיין דרך וטיפול אשר מביאים להחלמה במחלה. אך, יש ביכולתך לשלוט על מחלה ולהימנע מצריכת מוצרים המכילים גלוטן".
גם בגיל 40?!
אצל כל אדם ואדם התסמינים למחלה מתבטאים באופן שונה, והמחלה יכולה להתבטא בכל גיל. "אצל אמא שלי גילו את הצליאק כשהייתה בת 40." טוענת בר. קיימים חולים ללא שום סימפטומים, אחרים סובלים מתופעות רבות וקשות, התסמינים יכולים להתבטא בכאבי בטן, שלשולים, נפיחות הבטן, אנמיה, בעיות עצבים, פריחה בעור, חולשה ועייפות, עיכוב גדילה בקרב ילדים, ועוד תסמינים רבים. "אני משתדלת לשמור כמה שיותר, אבל לפעמים יש רצונות וחשקים, אז אני אוכלת קצת. רק אם אני מגזימה אצלי זה מתבטא בכאבי בטן, מה שקרה מספר פעמים עד היום." מוסיפה בר.
קיימות עוד מספר מחלות היכולות להתבטא בתסמינים אלו. לכן, מומלץ ללכת להתייעץ עם רופא המתמחה בזה, לפני שמחליטים לבד על דעת עצמנו ותחילים להימנע מתזונה המכילה גלוטן.
יש חולי צליאק אשר לא מרגישים בתסמינים אלו למרות שהם חולים, ובכל זאת עדיין נעשה נזק לרירית המעי. לכן, מומלץ לשמור על תזונה נטולת גלוטן.
רוצה להיבדק?
"ראשית מומלץ ללכת להתייעץ עם רופא המשפחה. במידה ולרופא יש חשד שמדובר בצליאק, החולה מקבל הפנייה לרופא גסטרו (רופא העוסק במחלות מערכת העיכול), והרופא גסטרו מפנה לבדיקת דם רלוונטית," טוענת ד"ר ליבשיץ. הבדיקה אינה רלוונטית עבור מי שנמנע מגלוטן, מאחר שהיא בוחנת את המתרחש בגוף לאחר החשיפה לחלבון הגלוטן, וכאשר נמנעים ממנו קיים קושי לבדוק האם קיימת נוכחותם של שני נוגדנים רלוונטיים בדם.
במקרים מסוימים בדיקת דם לא מספיקה בכדי לבדוק בוודאות שאכן מדובר בצליאק, מכיוון שיכול להיווצר מצב שבבדיקת דם לא ימצאו את הנוגדנים הרצויים גם כאשר הנבדק יסבול מצליאק.
"בנוסף אם במשפחתך אחד האנשים חולה צליאק, מומלץ לכל המשפחה ללכת ולהיבדק משום שעדיין לא ידוע בוודאות אם זו מחלה תורשתית או נרכשת, יש הטוענים שזו מחלה תורשתית אך, קיימים אנשים החולים בצליאק שבמשפחתם אין חולה נוסף", מוסיפה ד"ר ליבשיץ.
"לאחר שבדקנו והתגלתה אצלי המחלה, כל המשפחה שלי הלכה להיבדק גם ליתר בטחון. ולאחר מכן גילו שגם אמא שלי חולת צליאק, בגיל 40 למרות שכל חייה אכלה מזון המכיל גלוטן ולא הרגישה כאבים כלל", אומרת בר.
אפשר אפילו לחלות בסרטן המעי
לאנשים אשר אינם מקפידים על דיאטה נטולת גלוטן קיים סיכון לשאת בתוצאות שונות. אחת מהן היא הסרטן. על פי ד"ר ליבשיץ: "אין הוכחה חד משמעית שכל חולי הצליאק שאינם מקפידים על תזונה נטולת גלוטן יחלו בסרטן המעי", אך קיים סיכון לחלות באחד מזני הסרטן, בעיקר בסרטן המעי ולימפומה של מערכת העיכול. סיכון לחלות בלימפומה (גידול סרטני בקשרי הלימפה) עד פי 25 בהשוואה לשאר האוכלוסייה. בנוסף, נמצא כי מחלת הצליאק קשורה גם בהופעתן של הפרעות במערכת העצבים, הכוללות בין השאר את הופעתם של התקפי אפילפסיה ונזקים שנגרמים למערכת העצבים ההיקפית. כמו כן, נשים החולות צליאק שאינן מטופלות סובלות מירידה בפוריות, מהפלות, מלידות מוקדמות ומלידה של תינוקות קטנים לגילם.
מה קורה כאשר כמה מבני הבית לוקים במחלה?
קיימות משפחות רבות בהן יש מעל אדם אחד החולה בצליאק. דבר זה מצריך הערכות משפחתית מוקדמת. בנוסף, צריך לשנות הרגלים בסיסיים שונים כמו: לשטוף ידיים בקפדנות לפני שימוש במוצרים ללא גלוטן, להחליף/לשטוף סכין לאחר שימוש במוצרים המכילים גלוטן טרם שימוש במוצרים ללא גלוטן, ועוד הרגלים רבים נוספים בכדי למנוע מגע בין גלוטן לבין נטולי גלוטן. במשפחות מסוימות קיימת הפרדה אפילו במקררים. מקרר/מקפיא המיועד למוצרים נטולים גלוטן, ומקרר למוצרים המכילים גלוטן. "אם יש מגע בין אוכל המכיל גלוטן לבין הנטול גלוטן אין לי בעיה, אני לא שומרת במיוחד. אצלנו בבית יש ערבוב בין הכלים שנגועים בגלוטן לבין אלו שלא. גם במקרר כל האוכל מעורבב ביחד." מספרת בר.
"בשבילי, סלט בבקשה"
אפילו בקפטריה של המקיף, כולם לוקחים טוסטים, פיצות, כריכים, ולך מותר רק סלט.. אין יותר מידי אפשריות בחירה. כל יציאה, בין אם זה למסעדה ובין אם זה לחבר הביתה , מצריכה הערכות מוקדמת וקפדנית, לבדוק אם לא פגע חלילה טיפת גלוטן במנה הצריכה להיות נטולת גלוטן, (לדברי בר)
עוד מוסיפה בר: "כשהייתי יותר קטנה והיו ימי הולדת, אמא שלי הייתה מתקשרת לאמא של ילד היום הולדת ואומרת שאני אביא מהבית מוצרים שמותר לי ומבקשת ממנה שתדאג להניח את המוצרים על השולחן ושתשמור שאני אוכל מה שמותר לי ולא אגע במה שאסור. כיום אני אוכלת מה שנראה לי שמותר לי, ולא נותנת לגלוטן להוות מכשול בחיי."
מחלה לעשירים?!
גם מבחינה כלכלית עלולים לצוף קשיים רבים, מכיוון שמוצרים הנטולים גלוטן עולים פי כמה וכמה ממוצרים המכילים גלוטן. וכאשר יש יותר מבן אדם אחד במשפחה הלוקה בצליאק, עולות העלויות המשפחתיות בהרבה, והבזבוזים על אוכל גדלים. פערי המחירים הובילו לכך שהצליאק נהייתה מחלה לעשירים. "אמנם גם אני וגם אמא שלי חולות צליאק והמחירים עולים פי כמה וכמה, אבל זה לא מונע מאתנו לקנות כי אין מה לעשות זה האוכל הבסיסי שלנו." טוענת בר.
אם כבר צליאק איך שורדים את זה נכון?
על פי ד"ר ליבשיץ: "צליאק היא מחלה כרונית שאינה ניתנת לריפוי ואינה חולפת. הפתרון הוא לא תרופתי, אלא דיאטה נטולת גלוטן. מניעת מוצרי מזון המכילים חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל", שזהו בעצם האוכל הבסיסי בחיי היום יום שלנו. לחמים, פסטות , פיצות , עוגות למיניהן. וככל הנראה קשוח לוותר על כל התענוגות האלו, אך כיום עלתה המודעות לצליאק בהרבה, וכבר פחות מפקירים את חולי הצליאק כמו פעם. למשל, לפי חוזר מנכ"ל קיימים מספר דברים הבאים לזכותם של תלמידים החולי צליאק. חוזר זה מנחה את מוסדות החינוך כיצד לנהוג בתלמידים חולים בצליאק במוסדות החינוך, בגני ילדים ובבתי הספר, ובפעילויות מיוחדות. לפי החוזר קודם כל, תלמידים החולים בצליאק אינם מוגבלים בשום פעילות פיזית.
בנוסף בשיתוף עם ההורים, על המוסד החינוכי לוודא, שבכל פעילות חינוכית המכילה מזון עם גלוטן תימצא לתלמיד החולה בצליאק תחלופה המתאימה, בכדי שירגיש שווה וכדי שיוכל להשתתף בפעילות כשווה ולא ייפגע חברתית וכמובן שהפעילות לא תסכן את בריאותו. כמו כן על המוסד החינוכי להיערך מבעוד מועד באופן שבכל פעילות מיוחדת, כגון בטיולים, מסעות וכו..., ותתאפשר לתלמיד החולה בצליאק מנת מזון המותאמת לצרכיו.
אלטרנטיבות
בשנים האחרונות, שלא כמו פעם, כמעט כל מוצר המכיל גלוטן מיוצר ונמכר גם ללא גלוטן לחולי הצליאק במבחר רחב מאוד ומגוון מוצרים מסוגים שונים . לחם, פסטות, עוגות, שניצלים, חטיפים ועוד מגוון מוצרים. כיום, קיים בכל סופר מדף מופרד הכולל מצרכים ללא גלוטן. בפיצריות קיימת אפשרות לפיצה ללא גלוטן, במסעדות המוכרים המבורגר יש לחמניות ללא גלוטן, כדי שתקבל את אותו המבורגר בדיוק כמו של חברך רק עם לחמנייה ללא גלוטן המותרת לחולה צליאק שרוצה גם לאכול וליהנות כמו כולם.
בשלט שתלו במסעדה המוכרת סנדוויצ'ים ניתן היה לראות כי אכן קיימות מסעדות המודעות לצליאק ומתחשבות בחולים ובאלרגיים. בתפריט זה יש פירוט של כל האוכל הנמצא במסעדה ובו מצוין מה מכיל גלוטן/עלול להכיל גלוטן/ללא גלוטן, מהבשרים ועד הרטבים.
גם ביוטיוב
בין אם אתם החולים עצמם , האחים, ההורים, החברים או כל אחד אחר, ורוצים להכין תבשיל הנטול גלוטן. קודם כל דעו כי יש המון מרכיבים שאינם מכילים גלוטן כלל כמו, תפו"א, אורז, בשר, דגים וכו., אך יש יותר תבשילים הכן מכילים גלוטן וצריך למצוא להם תחליפים. במידה ואינך יודע איך ורוצה ללמוד, הדרך הכי קלה היא פשוט לחפש באינטרנט. כיום המודעות למאכלים אלו גדלה והאינטרנט גדוש במגוון מתכונים הנטולים גלוטן. ניתן אפילו להיכנס ליוטיוב, לכתוב "מתכונים ללא גלוטן" ולהיחשף לאין סוף תוצאות של סרטוני מתכונים, ולא צריך להסתבך יותר מידי.