חריטה לנצח
בעבר מי שהיה מסתובב עם קעקוע נחשב ל"מסוכן" או "פריק" אך הטרנד של הקעקועים כבר הפך לדבר מוכר כיום , למיינסטרים , כל אחד רוצה קעקוע מיוחד משלו משהו שייחד אותו.
כידוע קעקוע הוא בעצם שרטוט הנעשה בעזרת דיו או בחומרי צבע אחרים המוכנסים באופן קבוע מתחת לעור ולקישוט או סימון.
מה סוד קסמו של הקעקוע שאינו חולף מן האופנה ומה קורה כשנמאס ממנו?
אז איך קעקוע בעצם עובד?
אנחנו כל יום משילים מהעור שלנו ומאבדים בין 30 ל40,000 תאים בשעה , אז יוצא שבסופו של דבר אנו מאבדים 1,000,000 תאים ביום. אז איך הקעקועים לא מתקלפים לאט יחד עם העור שאנו מאבדים? התשובה היא שהדיו של הקעקועים נכנס עמוק יותר מהשכבה שמתקלפת , המחט חודרת את העור ומחדירה את הדיו לתוך ה"דרמיס" שמורכב מעצבים , בלוטות , כלי דם ועוד...
כל פעם שהמחט חודרת לעור , היא גורמת לפצע שמתריע לגוף להתחיל לטפל בו וקורא למערכת החיסון לפעול ו"לתקן" את העור , וזה מה שבעצם מאפשר לקעקוע להפוך לקבוע. בכדי שהקעקוע יצא בצורה היפה ביותר יש להימנע מחשיפה לשמש ומשחייה במשך 4-3 שבועות , כך הקעקוע ישמר ולא ידהה.
דבר קבוע או אופנה חולפת?
בעבר הקעקועים היו בעיקר אמצעי לסימון וזיהוי אצל כנופיות פשע. כמו כן הקעקוע שימש כאמצעי זיהוי , מאיפה בא האדם , מאיזה שבט , במה הוא מאמין רק לפי הקעקועים. יש פעמים שהקעקוע הוא בעצם סימן של כבוד אך השימוש הנורא ביותר כנראה שנעשה בקעקועים היה במחנות ריכוז בזמן השואה.
כאמור, הקעקועים לא תמיד היו "באופנה" , בעבר מי שהיה מתקעקע היה שייך לקבוצות מסוכנות כמו כל מיני כנופיות , עבריינים ואסירים ,אבל עם הזמן גם נשים החלו להתקעקע , וכך גם מפורסמים ואחריהם גם אנשים אחרים כך בעצם החלה לצמוח תרבות הקעקועים.
תומר ג'ונס מקעקע ב"מיסטר ג'ונס טאטו" באשדוד אומר "הסיבות שבגללן אנשים מתקעקעים הן שונות ומגוונות אך אני מניח שהסיבה העיקרית היא לחץ חברתי , אנשים רואים אנשים אחרים מתקעקעים וזה גורם להם לרצות גם להתקעקע , להשתייך לסוג חברה מסוימת"
[endif]--כיום יש "קעקועים רפואיים" , הרבה אנשים בעלי צלקות הולכים ומתקעקעים , יש כאלה שמסתירים אותם באמצעות הקעקוע – " קאבר" ויש אנשים שמבליטים את הצלקת בעזרת הקעקוע. " הקעקועים הרפואיים בדרך כלל נועדו לתקן פיגמנטציה בעור , כמו כתם לידה מסוים או למשל כאשר עוברים כריתת שד יש קעקועים שמשחזרים מראה של פטמה , ויש אנשים שזה בגדר הצלת חיים מבחינת הדימוי העצמי שלהם – קעקועים כאלה לא עושים אצל מקעקע רגיל אלא אצל מקעקע רפואי" מסביר ג'ונס.
ישנם אנשים שיגידו שהקעקוע מבדיל אותם מהסביבה , שהקעקוע הוא בעצם הדרך שלהם לבטא את עצמם , יותר מסתם קעקוע – משהו יותר סנטימנטלי.
"תמיד חשבתי שזה יפה אבל מה שבטוח אני אף פעם לא אעשה "סתם קעקוע" , תמיד תהיה יצירתיות מאחורי כל קעקוע שאני אעשה" אומרת דיאנה נוביק , תלמידה במקיף ח' אשדוד.
"יש לי שלושה קעקועים , אחד מהם על אחותי. בהתחלה אחותי התנגדה לרעיון של הקעקוע אבל אחרי שהיא הבינה שאני רוצה לעשות קעקוע שמסמל את החוזק של הקשר שלנו היא דווקא אהבה את הרעיון ולבסוף תמכה"
"There is no better friend than a sister" צילום: ים טלקר
להתקעקע או לא להתקעקע זאת השאלה..
אנשים שמעשנים סיגריות רואים את הסכנות מיד איך שהם מוציאים סגריה מהחפיסה , אך כשמגיעים להתקעקע במכון קעקועים לא כולם מודעים לסכנות שיש בעשיית הקעקוע.
נשים קעקועים והריון – נשים שירצו ללדת בעתיד רצוי שימנעו מלהתקעקע באזור הגב התחתון , במיוחד אם זה קעקוע גדול שמכסה חלק נכבד בגב התחתון – אם כבר יש קעקוע מצב זה עלול למנוע מאותה אישה לקבל אפידורל במהלך הלידה. יש כמובן גם סכנה אם מישהי מתקעקעת בזמן ההריון – הקעקוע יכול להשפיע על התנהגותו של העובר.
המלצה: לא להתקעקע בזמן הריון ובמיוחד לא להתקעקע בגב התחתון.
התפרקות הצבע בגוף - אם הצבעים לא באיכות גבוהה, הם יכולים להתפרק ולשוטט בגוף. במצב כזה הצבעים מתפזרים בכל אזור הקעקוע, הוא מאבד מהצורה שלו ובמקומו מופיעים כתמים בצבעים שונים שקשה מאוד להסיר מהעור.
המלצה: לבדוק אצל המקעקע באיזה צבעים הוא משתמש ולעשות קצת שיעורי בית , בכל זאת זה דבר שנשאר לכל החיים.
זיהומים ואלרגיות – אחת מהסיבות שאנשים מפחדים לעשות קעקוע היא הזיהומים שיכולים להיווצר אם לא פותחים מחט חדשה שהיא לא סטרילית. איך נדע אם יש לנו זיהום? הזיהום במקום הקעקוע מתבטא באודם, נפיחות וכאבים.
אך ג'ונס מרגיע ומסביר "הסכנות הבריאותיות הן מינוריות וזניחות. הסיכון לפתח תגובה אלרגית לקעקוע היא אחת לאלף"
Mr. Jones מתוך עמוד הפייסבוק של
[endif]--המלצה: לדאוג שהמקעקע מחטא את הסביבה , פותח מחט חדשה ושם כפפות חדשות.
צלקות – "אם יש אנשים שעלולים לפתח צלקות באופן קיצוני יותר מאנשים אחרים , הם יכולים לפתוח את הצלקות והקעקוע לא יצא בצורה טובה ואיכותית כפי שהמקועקע ירצה" מסביר ג'ונס.
יהדות – "וכתובת קעקע לא תתנו בכם" (ויקרא י"ט ) לפי היהדות גוף האדם הוא קדוש , לאדם אסור לחבול בעצמו, כי הגוף הוא לא שלך. הוא כמו רכב שכור, פיקדון שיש להחזיר אותו כמו שצריך. למרות כל השמועות , קוברים כל אדם בשלמותו – לא מסירים את האזור המקועקע ורק לאחר מכן קוברים.
"והם מאוהבים ,אז הם עשו קעקוע , עם וורד וגולגולת ולב פצוע"
אז הייתם בני 16 והלכתם עם החבר/ה לעשות קעקוע משותף ועכשיו אתם מתחרטים? הקעקוע לא יצא כמו שרציתם? זאת אחת מהסיבות למה צריך לחשוב פעמיים לפני שהולכים למקעקע..
יש כמה דרכים בהם אתם יכולים להסיר את הקעקוע:
השיטה הראשונה והמהירה ביותר היא ניתוח. מדובר בתהליך כירורגי שבו מבצעים הרדמה מקומית וכורתים את הקעקוע מהעור ותופרים את העור שנותר. השיטה הזאת ממומלצת רק לקעקועים קטנים , וגם תהלך כזה בדרך כלל משאיר צלקת. לא תמיד אפשר להוציא את הקעקוע בשלמותו , יכול להיות מצב שבו הקעקוע הגדול מידי ואין מספיק עור שאפשר לתפור אותו וזאת בעיה.
השיטה השנייה היא לייזר "נכון להיום יש שיטה להסיר קעקועים עם לייזר , אך זה כרוך בסדרת טיפולים ארוכה , יש רמה אחרת של כאב והוצאה כספית גדולה" אומר ג'ונס, השיטה הזאת מפרקת את הקשר של הפיגמנטים בתת-העור ומפרידה אותם מהחלבונים, כך שניתן להסיר ולמחוק קעקועים. אך לא כל צבע אפשר להסיר – את הצבע השחור הכי קל להסיר ואת הצבע הירוק והצהוב הכי קשה.
השיטה השלישית והכי כואבת היא שיוף משייפים את העור באמצעות מקדחה המצוידת בנייר לטש עדין. המקדחה עוברת על הקעקוע ומסירה שכבות עור. השיטה דורשת בין טיפול אחד לשלושה. החיסרון בשיטה הזאת היא שהעור יכול להישאר מצולק מאוד, תלוי בצבע שלו, ורואים שעברה עליו טראומה. אין דרך חזרה מנזק כזה.
"יש לי שלושה קעקועים ועל אחד מהם אני קצת מתחרטת , אבל אני לא אסיר אותו אני פשוט אעשה עליו קאבר" אומרת דיאנה ובעצם מציגה את השיטה הרביעית שהיא לעשות קאבר/כיסוי לקעקוע באמצעות קעקוע אחר יותר גדול , רוב האנשים שלא מרוצים מהקעקוע שלהם משתמשים בקאבר.
טיפים לפי שמתקעקעים:
ג'ונס - "אני ממליץ בתור מקעקע לישון טוב ולא לשתות אלכוהול יומיים לפני שעושים קעקוע , זה מדלל את הדם , ופוגע באיכות הקעקוע עצמו ובצבעו"
דיאנה - "תחשבו הרבה הרבה לפני שאתם עושים קעקוע , אם אתם לא בטוחים בו אל תעשו אותו כי אתם תתחרטו עליו בסופו של דבר , תעשו קעקוע במקום מוכר שיודעים שהוא מקצועי! עדיף לשלם הרבה כסף על קעקוע טוב מאשר לשלם פחות ולקחת סיכון."
הקעקוע של דיאנה צילום: ים טלקר
כמה עובדות על קעקועים:
•הקעקוע הכי עתיק שנמצא הוא על מומיה מפרו שמתוארכת ל 6,000 פני הספירה.
• כ-30% מהאוכלוסייה הישראלית-היהודית נושאת על גופה תובת-קעקע.
• האדם המקועקע ביותר בעולם לאקי ריץ', אמן אוסטרלי ש-100% מעור גופו מקועקע.
•את מכשיר העט המשמש לקעקוע המציא תומס אדיסון בשנת 1876.
•בזמן הקעקוע העור נדקר בין 50 ל-3,000 פעמים בדקה.
• צבי הרשל'ה וייס הוא אדם שהחל לקעקע על עצו את סיפור החיים שלו בעודו בן 55
[endif]--
![endif]--![endif]--![endif]--![endif]--