עוד אחת מעשר
כ- 16 אלף תלונות הוגשו על ידי נשים על אלימות מצד גברים מתחילת השנה (2017), 3,774 גברים אלימים נעצרו בעקבות תלונות אלה. ושבעה עשר נשים נרצחו על ידי בני זוגן.
זה קורה לא מעט כמו שנהוג לחשוב, זה נושא רגיש מאוד ולא מדברים עליו הרבה בציבור, ועם זאת העניין שכיח לצערנו, בעולם המערבי, במאה ה21 ,כשמעמד האישה עלה פלאים מעשורים קודם לכן . אלימות נגד נשים היא תופעה חברתית הכוללת אלימות פיזית, אלימות מילולית, התעללות נפשית, תקיפה מינית או אלימות כלכלית כלפי נשים. קיימות תאוריות הטוענות שהסיבה לתופעה זו נעוצה באי השוויון בין הגבר לאישה ובמעמדן הנחות של הנשים לאורך כל ההיסטוריה. על אף התקדמות מסוימת במעמדן של נשים וחקיקת חוקים מגנים, ממשיכה התופעה להתקיים באופן נרחב ולגבות קורבנות נוספות . בשנת 2017 נפתחו במשטרת ישראל 907,18 תיקים בגין תלונות על אלימות במשפחה, מהם כשני שלישים מאת תלונות מנשים. בכל שנת 2015 נפתחו בסה"כ683,21 תיקים בגין תלונות על אלימות בין בני זז בגין תלונות נשים.
סיפורה של דניאלה (שם בדוי) קורבן של אלימות מבן זוגה:
"זה יכול לקרות לכולן"
דניאלה כיום בת 31 מספרת על האלימות שהייתה חווה על בסיס יום יומי, ההתעללות הנפשית שהיה מעביר אותה בן זוגה וההחלמה מהטראומה שליוותה אותה לאחר מכן, מפסיכולוג לפסיכולוג ,שנתיים תמימות!
"היינו נשואים ארבע שנים, שבמהרה הפכו לארבע שנים של גיהינום. בהתחלה הוא סיקרן אותי באישיותו ובכישרונותיו, הערכתי את שפע תשומת הלב שלו. לאט לאט הוא הפך אותי לתלויה בו, לא עבדתי במשרה קבועה והיחס עם המשפחה שלי היה מעורער עוד מלפני". דניאלה מספרת: "פחדתי לחיות בלעדיו ובלי ההגנה והתמיכה שלו. זה כבר היה הבסיס למערכת היחסים המקולקלת ושם גם הייתי צריכה לדעת לעצור הבעיה שחשבתי שזה לי זה לא יקרה אבל מסתבר שזה יכול לקרות לכולן"
" נשארתי שם כמו טיפשה, כי החלטתי שאני לא רוצה לפרק בית ומשפחה כי ככה ראיתי בבית שלי בילדותי. אבא שלי.. הוא היה גבר חזק, עם דעות חזקות מאוד, שאף אחד לא יכול היה להזיז אותו מהם! ,ואמא שלי הייתה כנועה לו."
הסטטיסטיקה?
•אחת מכל עשר נשים בישראל (10%) סובלות מאלימות במשפחה
•22% מהגברים במדינת ישראל סבורים כי זכותם להכריח את בת זוגם לקיים עימם יחסי מין בכל עת.
•כ 80 מהגברים המכים היו עדים לאלימות בביתם או חוו אלימות בעצמם.
•17 נשים נרצחו השנה על רקע אלימות במשפחה.
•למעלה מ- 12,000 נשים נפגעות אלימות טופלו ברשויות ובמקלטים.
בעקבות מחקרים רבים, אשר נעשו בשנים האחרונות, הועלו מספר השערות, בהקשר להתנהגות אלימה מצד אנשים כלפי אנשים אחרים, בני משפחה, חברים וסביבה בכלל.
אבל למה ? למה זה קורה?
בעקבות מחקרים של פרופ' עינת פלד מתוך אוניברסיטת תל אביב בשנים 2015-2017, הועלו מספר השערות, בהקשר להתנהגות אלימה מצד אנשים כלפי אנשים אחרים, בני משפחה, חברים וסביבה בכלל.
הפסיכולוג הידוע ד"ר זיגמונד פרויד, טען בעבר כי האלימות נובעת באופן כללי, עקב יצר המוות הקיים בכל אדם, אשר גורם לו לעיתים להתנהג בצורה פוגענית והרסנית. תיאוריה זו של פרויד הלכה והתפתחה במהלך השנים וכיום ידוע שלכל אדם אכן יש יצר הרסני ותוקפני בתוכו, אך היכולת לשלוט ביצר זה ולרסן אותו בהתאם לנסיבות גם אם הן מעצבנות ומכעיסות, עלולות להיות קשורות לגורמים אחרים. גורמים נוספים אשר עלולים לגרום לאדם להתנהג בצורה אלימה ייתכן וקשורים לצפייה בתוכניות אלימות בטלוויזיה, משחק במשחקי מחשב אלימים, השתתפות בחוגים המלמדים אגרוף, קראטה וכדומה.
בנוסף, נמצא כי תסכול עלול להוציא מהאדם את יצר הנקמנות ועלבונות. בנוסף שינויים חדים הם מקור למתח ולמצוקה, כדוגמת לידות, הגירה, פיטורין, חובות כספיים. נמצא שככל שמספר גורמי הלחץ גדול יותר, ההסתברות לאלימות במערכת המשפחתית גבוהה יותר.
על פי הנוירופסיכיאטרית פורצת הדרך פרופ' לואן בריזנדיין (מרצה באונ' קליפורניה) הובהר שייתכן וקיים קשר בין רמות גבוהות של ההורמון הגברי טסטוסטרון לבין אלימות! טסטוסטרון גבוה בדרך כלל גורם לך להיות זכר שליט. בטבע, להיות זכר אלפא אומר שאתה אלים.
ובאשר למומחית קרובה יותר אלינו,
על פי מרשה פרידמן, ידועה כ"חלוצת הפמיניסטיות" במדינה ,וחברת הכנסת השמינית מטעם רצ' לשעבר, והלסבית הראשונה שיצאה מהארון בזמן כהונתה, קידמה רבות את הפמיניזם ואת זכויות הנשים בארץ,
התמצית לסיבה לאלימות הגברים כלפי בנות זוגן : " היא החברה הפטריארכלית שלתוכה נולדנו. שעיצבה את דרך חשיבתנו והתנהגותנו שקיימת מזה אלפי שנים. ושבכל התרבויות והדתות הוכר שהגבר הוא בראש המשפחה ואשתו וילדיו כפופים לו." עם זאת, פרידמן איננה מתעלמת מהשיפור המשמעותי שחל במעמדן של נשים בחברה הישראלית בשנים האחרונות. חוקים רבים חוקקו ושונו, ועם זאת גברים עדיין זוכים לענישה מינימאלית במקרי אלימות נגד נשים, לטענתה. היא מוסיפה: "הסיבה נעוצה בעובדה שהרוב המוחלט של השופטים הם גברים, או נשים בעלות הזדהות גבוהה מאוד עם צרכים חברתיים גבריים", אומרת פרידמן.
מה את יכולה לספר מנקודת המבט שלך על תופעת האלימות נגד נשים?
"אנו חיים בחברה שגבר עדיין שולט באישה בתחומים רבים ועד שהמאבק שלנו יסתיים יעברו עוד הרבה מאוד שנים. למרות כל המכשולים חלה התקדמות עצומה. בתקופתי כשהתחלתי עם נושא העלאת המודעות לתקיפות נגד נשים המספרים עמדו על כ30 נשים שנרצחו בשנה! הנושא בכלל לא היה משהו שמדברים עליו והמשטרה והרווחה לא ידעו בכלל איך להתייחס לתיק שנפתח על תלונה של אישה נגד בן-זוגה. מבחינתם זה היחסים בין גבר לאישה ואין להתערב בהם ואני אז זוכרת שזה מה שכל כך קומם אותי" .
מהם, לדעתך הפתרונות למיגור התופעה ?
פרידמן טוענת שכיום בארץ, יש אשליה של טיפול בבעיה. "העניין הוא שמטפלים רק בכמה מאות נשים, כאשר רבות אחרות עדיין סובלות.
לדבריה, בעיקר התפיסה: "בעבר המלחמה באלימות נגד נשים נחשבה הפעילות הבלעדית של הנשים והפמיניסטיות, כיום היא נחשבת כחלק מהבעיה הכללית של אלימות בחברה. מה שגרם לשינוי הזה במודעות הפוליטית, היא העובדה שפוליטיקאים מבקרים במעונות ומקלטים לנשים מוכות, ומעוניינים להתייחס לנושא הזה, בדרך כלל קרוב לזמן בחירות" היא אומרת .
שאלתי את דניאלה,
"מה את ממליצה בתור מישהי שעברה חוויה כזו טראומטית, לנשים אחרות שיכולות להישאב לאותה מציאות?"
"קודם כל שתדבר עם ההורים שלה או חברים או מישהו קרוב ודבר שני פשוט לא להיות עיוורת מאהבה ,זאת הטעות הכי גרועה שאפשר לעשות, אם הוא מכה אותך או מקלל אותך ומשפיל את לא צריכה להיות שם ואת לא צריכה לפחד לרצות לסיים את הקשר, להיפך , זה רק יעשה לך טוב ותרגישי שסוף סוף את לא "עלובה " כמו שהוא קורא לך ואת אישה חזקה שלא תלויה בו יותר בכלל! תני למשטרה לטפל בכל מה שצריך ותחזרי למסלול חיים שלך גם שקשה אבל זה שווה הכול! ,אל תפחדי להיות לבד"
מהן ההשלכות לאלימות הגבר על האישה לפי מה שנחשפת אליו במשך השנים? שאלתי את גב' פרידמן :
"הנזק הנורא הנגרם לילדים ולמשפחה המורחבת הינו בלתי הפיך. בעת המשבר האיום המשפחה בדרך כלל מתפרקת והילדים פשוט נשלחים למקומות שונים. חלק מהרוצחים מתאבדים וכך נותרים הילדים באותן משפחות יתומים משני ההורים. עם זאת, יש לזכור שאת הצעד של הפרידה מצד האישה יש לעשות ולא לפחד אמנם למערכת ולרווחה יש עוד הרבה לאן להתקדם מבחינת העזרה לקורבנות אך ארגונים רבים שפועלים למען זכויות האישה כמו גם הפמיניסטיות כמובן, מאחוריהן".