בועטים את הגזענות מהמגרשים
תופעת הגזענות הולכת וגוברת במגרשים וגוררת אחריה נזקים וקורבנות רבים, אלימות שחוצה את כל הגבולות ואף ירידת השחקנים אל חדרי ההלבשה והפסקת המשחק בעקבות קריאות גזעניות שנשמעות אליהם? אז למה זה קורה? ומהם הפתרונות? כל זאת ועוד בכתבה הבאה...
גזְענוּת היא עמדה שלפיה בקרב בני אדם מתקיים קשר הכרחי בין מוצאם לבין תכונות אופי מסוימות, או לעיתים גם כישורים שכליים. היחיד אינו נשפט על פי ייחודו האישי אלא על פי השתייכותו לקבוצה בלבד (הגדרה מתוך ויקיפדיה).
ברוב המקרים משתמעת מהגישה גם עליונותה של קבוצה אחת על אחרת, והיא משמשת צידוק למעשים ולהתבטאויות שעיקרם העדפה של בני קבוצה אחת על בני הקבוצה אחרת.
על פי חוק העונשין הישראלי, גזענות מוגדרת כרדיפה, השפ
לה, ביזוי, גילוי איבה, עוינות או אלימות, או גרימת מדנים כלפי ציבור בני אדם או חלקים של האוכלוסייה או יחידים, והכול בשל צבע או השתייכות לגזע או למוצא לאומי-אתני.
השנתיים האחרונות בכדורגל הישראלי אמנם סיפקו מותחנים בצמרת ובתחתית אבל גם לא מעט גזענות. לפי דו"ח סיכום של המשקיפים לא פחות משליש מהמשחקים בליגת העל נרשמו מקרים של קריאות גזעניות, 80% מהן כנגד ערבים.
בצמרת הטבלה המפוקפקת נמצאת בית"ר ירושלים, עם 32 מקרים שונים כשאחריה מכבי תל אביב עם 21 ובני יהודה, עם 11 אירועים גזעניים ביציעים. 16 מביניהן היו לעבר שחקנים שחומי עור, יותר מכל עונה בעשור האחרון. אוהדי בני יהודה (8) נמצאים בראש הטבלה הזו.
למרות זאת, הקריאות הגזעניות ביציעים נתקלות בהתנגדות של רוב הקהל ולמעלה ממחצית מהן מושתקות.
הרוב המכריע של אוהדי הכדורגל בליגת העל מביעים התנגדות לכל אירוע שכזה והאווירה ביציעים היא לא גזענית.
בנוסף, במשחקיהן של בית"ר ירושלים ומכבי חיפה ישנו גינוי קבוע לגזענות ולאלימות כמו גם בהפועל חיפה וקריית שמונה. במהלך העונה נערכו טקסים מיוחדים נגד גזענות במשחקיהן של השתיים האחרונות והפועל עכו נגד סכנין.
ישנם כמה גורמים לתופעה:
שכרות- האוהדים מגיעים למשחק שיכורים, דבר הגורר גזענות ואף אלימות.
כישלון קבוצה- כאשר קבוצתם נכשלת האוהדים מחפשים דרך "להוציא את העצבים" ולקרוא קריאות גזעניות כלפי שחקני הקבוצה היריבה היא כזאת.
גורמים עבריינים: בליגה הישראלית בארץ ישנן קבוצות שחלק מן האוהדים חברים בארגון פלילי או אף מקימים ארגון פלילי תחת "חסות" הקבוצה. האוהדים
הללו נכנסים ליציעים ויש להם שירים גזעניים שמובילים לתסיסה.
ווארקט גדיף, שחקנה של הפועל אשדוד ממוצא אתיופי טוען כי הגורמים לתופעה הם החינוך שההורים נותנים לילדיהם בבית- הכל מתחיל מהחינוך.
פיני עייש, מאמן קבוצת הכדורגל "הפועל אשדוד" ומחזיק תיק הספורט בקריית עקרון טוען כי מגרש הכדורגל הוא מקום בו האנשים אוהבים לקלל, להוציא את העצבים שהם אוגרים בחיי היום יום ולכן זה גולש פעמים רבות גם לגילויי גזענות מזעזעים.
ההשלכות בעקבות התופעה הן:
פגיעה קשה בביטחון ובנפש השחקנים/ שחווים אותה.
הגזענות ביציעים מובילה לאלימות פיזית ביציעים ולכאוס במגרשים.
הגזענות של האוהדים מובילה לעיתים גם לגזענות ואפליה אצל הנהלת הקבוצה, למשל: בבית"ר ירושלים לא מצרפים לקבוצה שחקן ערבי בעקבות עמדתם הגזענית כלפי ערבים של האוהדים שלהם.
אורי אזולאי, אוהד קבוצת הכדורגל בית"ר ירושלים ומשתייך לארגון האוהדים "לה פמיליה" הידוע כארגון שתומך ונוהג בגזענות לעיתים קרובות טוען כי הוא חווה מקרה בהיותו במגרש הכדורגל בו צירפו שני שחקנים מוסלמים לקבוצה והאוהדים קיבלו את זה קשה ויצאו לסבב הפגנות, מחו כנגד המועדון והנהלתו ועל אף שהשחקן הערבי הבקיע שער לטובת בית"ר הקהל קם ויצא מהאצטדיון כאות מחאה.
וורקאט גדיף, שחקנה של הפועל אשדוד ממוצא אתיופי טוען כי העדיפו על פניו שחקנים לבנים בעת כששיחק בקבוצת הנוער של מכבי תל אביב ולא מסיבות מקצועיות נטו, לדעתו יש המון שחקנים אתיופים מוכשרים שיכולים לשחק היום בנבחרת ישראל אך הם לא מקבלים את הקרדיט וזה חבל מאוד כי לדעתו זו אפליה ופספוס לכל הצדדים.
כמו כן שימוש בגזענות בכל "מגרש" בחיים מפלה אנשים לרעה, מנציח את מעמדם כנמוך ועלול לגרום ליחס משפיל ולא שיוויוני כנגדם בכל תחומי החיים.
ישנם פתרונות אפשריים לתופעה, כגון:
הפחתת נקודות לקבוצה שאוהדיה ינהגו בגזענות.
הרחקת אוהדים שנוהגים בגזענות לצמיתות מהמגרשים.
מאסרים ופתיחת תיקים פליליים לאנשים הנוהגים בגזענות במגרשים.
לנסות לחנך את הציבור בעזרת פעילויות חינוכיות ותמיכת השחקנים אליליהם של האוהדים במלחמה נגד הגזענות.
וורקאט גדיף, שחקנה של הפועל אשדוד ממוצא אתיופי טוען כי אפשרי מאוד להילחם בתופעה ולמגר אותה, מציע לקנוס קבוצות שאוהדיהם קוראים קריאות גזעניות, פרסומות בתקשורת, השתלת מצלמות ביציעים והגשת תביעות אזרחיות כנגד אוהדים הקוראים קריאות גזעניות ומספר כי הוא וקבוצתו "הפועל אשדוד" צילמו סרטון ייחודי שהועלה לעמוד הפייסבוק הרשמי של המועדון בו כל שחקן אומר לא לגזענות בשפה אחרת.
פיני עייש, מאמן קבוצת הכדורגל "הפועל אשדוד" ומחזיק תיק הספורט בקריית עקרון מאמין שמה שלא עובד במוח, יעבוד רק בכוח ושעל מנת למגר את הגזענות במגרשים יש להטיל עונשים כלכליים כבדים ואפילו פתיחת תיקים פליליים לאנשים שקוראים קריאות גזעניות.