נוער שוטה
כל נער מכיתה ח' שתה משקה אלכוהולי לפחות פעם אחת על פי הרשות הארצית למדידה והערכה ,2016. הם מתאספים בחבורות בפארקים ובכל מיני סמטאות, קונים בקבוק ושותים כאילו אין מחר. האם הם מבינים בכלל מי זה האלכוהול שאיתו הם מתעסקים בגיל צעיר?!
ד' (18) מספרת שהיא התחילה לשתות בכיתה י'. "אני התפתיתי לכך", היא מספרת. "הייתי בחוץ וחברים אמרו לי שהם קנו בקבוק של שתייה חריפה". שאלתי את חברה שלי אם כדאי לשתות או לא והיא אמרה שאם אני לא אשתה יצחקו עליי שאני פחדנית. אני לא שותה הרבה בדרך כלל. השנה כשאני כבר בי"ב כן עליתי בכמויות, אבל עכשיו זה כבר חוקי בשבילי.
מהו האלכוהול שאיתו אתה מתעסק?
האלכוהול הוא חומר חוקי , עם זאת הוא יכול להפוך לחומר ממכר ובשל כך גורם להתמכרות. כלומר יש לו השפעה על מערכת העצבים שיכולה לגרום לאדם להשתנות כגון: לפגוע ביכולות מוטוריות או שינוים בהתנהגות. הקטינים אשר פתוחים לדלת האלכוהול הסיכוי שלהם להיפתח גם לדלת הסמים יותר גבוה מאחרים. עד עכשיו אף אחד לא הצליח להסביר מה הקשר בין האלכוהול לבין האלימות בקרב בני הנוער מבחינה מדעית אבל העובדות בשטח מוכיחות שיש קשר. האלכוהול נמצא בקטגוריה של החומרים הפסיכו-אקטיביים , כך הוא משפיעה על מערכת העצבים ולא רק אלא הוא גם מנתק חושים רבים שאנחנו אפילו לא שמים לב וכל זה יכול לגרום למריבות ואלימות רבה . מספרת (ד") "מבחינתי זה משהו רגיל שהמון בני נוער שותים אותו בגלל שהם רוצים להרגיש גדולים ולהבין מה זה "סטלה" אך הם לא מודעים לסכנה האמיתית"
הרצון להיות "גדולים"
התהליך הזה מתחיל בגיל צעיר כשנפתחות לבני הנוער האפשרויות לקנות נרגילה ,סיגריות ואלכוהול במכולת השכונתית ,ומשם הכל הולך ו"זורם" למקומות שהם מרגישים שהם מתבגרים והופכים יותר גדולים.
ה "ראש"
אכן אלכוהול יכול לשנות את הראש. סוטול, היי, שחרור, כיף הן רק מילים נרדפות לאותה התחושה ששתייה של משקה אלכוהולי יכולה לתת. בני-נוער מדברים על הכיף שבשתייה כבר מגיל 14. השחרור, הצחוקים והקטעים שחבריהם עושים בעקבות שינוי מצב התודעה משפר את האירוע. חלק מבני הנוער אף יודו שהם לא יכולים ליהנות בבילוי ללא לשתות לפני..
האם זה מתפשט?
משנה לשנה עולה כמות הנוער שמשתכרים מתחת לגיל 18 בצורה מופרזת .בנובמבר 2009 קיבלה הממשלה החלטה ליישם את התוכנית הלאומית לצמצום הצריכה המופרזת של אלכוהול ולצמצום נזקיו והקצתה 27 מיליון ליישומה בשנים 2010 –2011. בינואר 2012 החליטה ועדת השרים לצאת למאבק באלימות להמשיך בישום התוכנית הלאומית בשנים 2012 – 2013, בתקציב של כ-20.2 מיליון ₪. החלטת ועדת השרים קיבלה תוקף של החלטת ממשלה במאי 2012 .על פי נתוני המחקר הבין לאומי של ארגון הבריאות שהתקיים בשנת 2013 מראה כי כמות הנוער ששותה יורדת מעט הודות לתוכנית שהביאה לבלימת מגמת ההחמרה ברמות השתייה וכבר כיום נראית מגמה של ירידה בשיעורי השתייה המופרזת בקרב הקטינים: לפי הילדים שהשתתפו במחקר (כיתות ו' ,ח' ו י' ) ירדו במידה ניכרת מכ- 20% . הירידה ניכרת גם אצל הבנים וגם אצל הבנות כאחד.
"כמעט כל שבוע מגיע אלי הורה שאומר לי שהוא חושב שהבן שלו שותה המון וצריך לטפל בזה וכן הם צודקים מגיעים אלי ילדים שאפילו לא מבינים מה המשמעות של המשקה הזה ומה ההשלכות של זה." מוסיף ואומר ד"ר ניר שעוסק ומעביר פעילויות וסדנאות לבני נוער שצריכים גמילה .
[endif]--מהו הדחף הראשוני לשתיית אלכוהול בקרב בני נוער?
קיימים מס' גורמים ליצירת הדחף הראשוני לשתייה .
גורם סביבתי נפשי אחד הגורמים המשפיעים ביותר על האדם הוא משפחתו. ילד/מתבגר שגדל בבית שיש בו מתח, עימותים רבים בין ההורים וחוסר שביעות רצון בזוגיות ביניהם, סביר להניח שיחפש באלכוהול דרך להתנתק מהמצב.
לחץ חברתי זהו גם אחד מהגורמים שמתבגרים שמסתובבים בחברה שצורכת אלכוהול עלולים להתפתות לשתייה כדי להיות חלק מהקבוצה וכדי לא להיות חריגים.
רצון להיות בוגרים הצורך של בני הנוער להיפרד מעולם הילדות ולהיכנס לעולם המבוגרים מעודד אותם לבחור סמלים המאפיינים את עולם המבוגרים ואלכוהול הוא אחד מהם.
גם ד"ר ניר אומר שזה מגיע למצבים כאלה או אחרים בגלל המצב הפיננסי ,העוני של השכונות וחוסר האכפתיות של ההורים .
הילדים שגדלים בשכונות עוני שההורים פחות משקיעים בילדים או שזה יכול להגיע גם מלחץ חברתי ששותים ואומרים לך כל מיני משפטים שגורמים לך להיכנס לזה ואתה מתלהב מ"הסטלה" " כך אומר ד"ר ניר
על מה האלכוהול משפיע ומה הוא הורס?
שתיית אלכוהול מעל לכמות המומלצת יכולה להוביל לבעיות רבות. בטווח הקרוב נגרמות בחילות, פגיעה בקואורדינציה וביכולת התגובה, ראיה מטושטשת, הקאות, כאבי ראש ואף לאיבוד הכרה. אלכוהול גם מכיל קלוריות רבות ולכן הוא גורם לאכילה מוגברת ולעליה במשקל. בטווח הרחוק פגיעה בכבד ויש אף חשש להיווצרות סרטן , האלכוהול יכול להשפיע גם על המוח, הוא נהיה מנוטרל על ידי הכבד בקצב של מנת אלכוהול כל 45 דקות. האלכוהול מגיע למוח כחמש דקות מזמן שתיית אלכוהול ועם הזמן ריכוזו עולה והשפעתו גוברת. האלכוהול פועל על מערכת העצבים המרכזית ומכאן נובעת השפעתו המסוכנת על כל מערכות הגוף. "אבל יש גם כאלה שמשתכרים עד להתעלפות ולא מרגישים טוב אחרי כל פעם. יש ילדים שמקבלים הרעלת אלכוהול שזה מאוד חמור ועלול להביא אפילו למוות בגיל צעיר" אומר ד"ר ניר.
האם יש משהו שיכול לעצור את זה ?
המון אנשי חינוך, יועצות בבתי ספר ומשרד הבריאות מנסים לעצור את התופעה הזו. יש המון קורסים וטיפולים שנועדו על מנת להפסיק את המצב . יש כאלה רופאים שאומרים שטיפול משפחתי עלול להועיל למצב ורק יחזק את הקשר המשפחתי ויפתור את הבעיה. כאמור , שתיית אלכוהול והתמכרות בקרב בני נוער קשורה לעיתים קרובות בבעיות בבית או בפירוק התא המשפחתי. כדי לצאת מן המלכוד יש לטפל קודם באיחוד התא המשפחתי ומניעת קונפליקטים בין הנפשות בבית, בעיקר בין ההורים לנוער, קונפליקטים שעשויים להוות את המקור לבעיית האלכוהול.
שיחות עם בני הנוער,הקשר עם הילדים יכול להביא לעצירת המצב ואף למניעתו מכיוון שהילדים מושפעים לרוב מהמבוגרים ומההורים שמחנכים אותם ומלווים אותם לאורך כל הילדות.
כמו כן לגורמי האכיפה יש תפקיד לאכוף ושוב לאכוף את החוקים האוסרים מכירה של משקאות אלכוהוליים לבני-נוער או נהיגה תחת השפעת אלכוהול. לצערנו, מספר רב של עסקים ופיצוציות מתפרנסים מעבריינות. לעיתים אף מוכנים לקבל דוחות ולהמשיך לעבור על החוק בשל הרווח הרב שהם משלשלים לכיסם ממכירת משקאות אלכוהוליים. מדיניות מתקדמת ככל שתהיה, אינה יכולה להיות יעילה ומשמעותית ללא אכיפה.
![endif]--