top of page

"ירוק זה השחור החדש"

גיל ההתבגרות הוא גיל מורכב, כחלק מתהליך חיפוש "האני העצמי" של המתבגר הוא מחפש ריגושים בודק גבולות ומתנסה בכל מיני פריצות גבול . אחד הניסיונות שחלק מבני הנוער פונים אליו הוא שימוש בחומר הקנאביס.


באיזה תדירות משתמשים בני הנוער בסמים?


57% מקרב בני הנוער דיווחו שהם משתמשים 4 פעמים בשבוע או יותר מכך בשימוש בקנאביס (מתוך :אתר קנאביס מגזין עם כיוון) החוק החדש אומר שמי שייתפס עם קנאביס בשימוש עצמי בפעמים הראשונה והשנייה יוכל להודות מיד בעבירה ולקבל קנסות על סך 1,000 ו-2,000 ש"ח בהתאמה, זאת במידה ולא יבצע עבירה נלווית כגון הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, העלמת ראיות וכדומה. בפעם השלישית כבר יאבדו הקורבנות את רישיון הנהיגה שלהם וישלחו לטיפולי גמילה או עבודות בקהילה. בפעם הרביעית יחל ההליך הפלילי המוכר.


מה זה קנאביס?


קנאביס זהו צמח ממשפחת ה"קנאביים". הקנאביס מחולק לשלושה זנים עיקריים: "סאטיבה","אינדיקה",ו"רודרליס". מגבעולי הקנאביס ניתן להפיק חבלים ובדים איכותיים, מזרעיו מפיקים שמן למאכל ומפרחיו ועליו ניתן להפיק את הרכיבים הפעילים הגורמים להשפעות שונות .הרכיבים הפעילים נקראים " קנבינואידים" המוכר בהם הוא THC החומר בעל ההשפעה הפסיכואקטיבית והשני המוכר בשם CBD הידוע בסגולותיו הבריאותיות הקנאביס היה בשימוש לכל אורך ההיסטוריה אך הוצא מהחוק לפני כמאה שנים.



גילת מלכאן סטיקלרו פסיכולוגית קלינית, מתל אביב והמרכז מומחית לטיפול בילדים ומשפחה ומנחת הורים מספרת שתופעת הקנאביס בקרב בני נוער כיום היא תופעה שהולכת ומתעצמת. יותר ויותר בני נוער מגיעים לקליניקה. חלקם הרב של בני הנוער מזמינים את הקנאביס במשלוח עד הבית וחלקם הם בעצם סוחרים בגילאים 15 ומעלה . הם מגיעים למצב שהם סוחרים בבית הספר מביאים לטיולים שנתיים וכדומה.


מחקרים ובדיקות שנערכו בנושא זה מצאו שהקנאביס עלול לפגוע במעט בזיכרון לטווח הארוך. יחד עם זאת, לאחר הפסקת השימוש הזיכרון חוזר לתפקוד רגיל.


יאיר מגדמן ,בן 18 מאשדוד שהתנסה בשימוש בקנאביס, מספר שתופעת הקנאביס בקרב בני נוער נובעת מכך שהם רוצים לשבת עם חברים ו"להתמסטל" ,להרגיש כחלק מקבוצה מסוימת. בני נוער חווים לחץ חברתי, ולכן התופעה הופכת לשכיחה בקרב בני הנוער. הנוער רוצה להרגיש שייך וכך זה מתפשט לעוד ועוד בני נוער.


אחוזי השימוש בסמים בקרב בני נוער בישראל נמצא בעלייה למרות מאמצי הפחדה וחוקי איסור קשוחים. בארה"ב נצפתה דווקא ירידה בשימוש בקנאביס בקרב בני נוער לאחר הלגליזציה.


חברת השווים? באמת שווים?


כאמור, אחד מהגורמים הנפוצים ביותר לשימוש בקנאביס או בכל סם אחר אשר משפיע על הנוער של היום הוא הלחץ החברתי כלומר הם מחפשים את זהותם רק בשביל להיות כחלק מהקבוצה ולא להיות הילד המנודה או "לא מקובל



גילת מלכאן סטיקלרו תומכת בדעה זו ואף אומרת שישנה הכרה חברתית בכך שפעם אם היית מעשן קנאביס היית נחשב עבריין ומחוץ לחברה וכיום אם אתה לא מעשן אז אתה בעצם נחשב מחוץ לחברה. מדובר בעצם בגילאי 15-18 כי הם בעצם עדיין לא מעוצבים מבחינת אישיותם. הם מבולבלים וברגע שהם מעשנים קנאביס אז יכולה להתפתח התמכרות מאוד חזקה במיוחד. בני הנוער היום מחפשים ריגושים רוצים לבנות לעצמם קשר ודווקא כשנכנס הקנאביס זה נותן סיבה להיות ביחד עם החברה, להיות מקובל בעיני החברה.


בגיל הזה חברת השווים הופכת למשמעותית ביותר, להשתייך ולהיות חלק מהקבוצה זו משימה התפתחותית ואישית חשובה ביותר . יאיר אומר: "למרות שאני מודע להשלכות הרבות ניסיתי לעשן כשהייתי עם חברים כי ראיתי שכולם מנסים ולא רציתי להרגיש לא שייך"


יאיר מוסיף שלפעמים הבעיה היא לא רק לחץ חברתי אלא יכול להיגרם מצב שבו המצב המשפחתי לא טוב ולכן בני הנוער מנסים להשתמש בסם הקנאביס כדי לשכוח את הצרות שקורות במשפחה שלהם.


בני הנוער חיים בסביבה לקויה, שבה הצריכה של הקנאביס ושל הסמים בכלל היא זמינה. הם קושרים קשר עם עבריינים, אשר יכולים להסתבך איתם במידה של אי העברת כסף בזמן. בני הנוער, נותנים ללחץ החברתי לגרום להם לסכן את חייהם מבלי שהם מודעים לפגיעות שיכולים להיות כתוצאה משימוש או מצריכת יתר.


"ירוק", לא בהכרח בריא!


בני נוער שרגילים לעשן באופן קבוע קנאביס נמצאים בסכנה מוגברת ויגרמו לנזקים בלתי הפיכים לאינטליגנציה, ליכולת הריכוז ולזיכרון.


בנוסף גילת מוסיפה שבני הנוער בעצם מכנים את הקנאביס בתור "ירוק" ואלה שלא קוראים לזה ירוק אומרים שזה בעצם רפואי וישנה איזושהי אשליה שאם זה רפואי אז זה בריא, זה טוב, ולא מזיק.


יש לקנאביס המון השלכות במיוחד בגיל ההתבגרות כשהמוח עוד בהתפתחות הדבר שהכי קשור לזה מבחינה פסיכולוגית זה בעצם התפתחות דיכאון . השימוש בקנאביס מקדם את הדיכאון ב10 שנים במיוחד בקרב בני הנוער שהדברים מתפרצים אצלם מהר.


אצל נערים ונערות שהעידו על שימוש קבוע בקנאביס (לפחות פעם בשבוע בגילאים 13-18) יש בממוצע שמונה נקודות IQ פחות.


יאיר מוסיף, שבני הנוער עושים את כל הטעויות בדרך: הם מוציאים כסף רב קונים בעצם בשביל לצרוך את הקנאביס. הם נמצאים במצב של סכנה תמידית במידה והמשטרה תתפוס אותם מעשנים וזה יפגע להם בעתיד. עלול להיפתח להם תיק במשטרה וזה מסבך להם את החיים.

"מצאתי את עצמי מעורב. עצרה אותי משטרה כי היה עליי סם. לקחו אותי למעצר ופחדתי שיפתחו לי תיק במשטרה ויהיה לי כתם שחור שיפגע לי בחיים. הבנתי את ההשלכות ופחדתי מאוד מהמעצר הזה. אני לא רוצה לחוות את החוויה הזאת שוב, בשביל כיף זמני כי זה לא שווה את הלחצים והפחדים". (יאיר)


כאשר בני הנוער תחת השפעה של קנאביס הם מתנהגים בצורה בלתי רגילה ועלולים למצוא עצמם מעורבים בתאונות דרכים, נגררים לזנות, לאונס רק משום שהם לא מודעים למה שהם עושים.


מה ניתן לעשות?


משרד החינוך מפעיל תכניות המותאמות לשלבים התפתחותיים של התלמידים ומקנות כישורי חיים, וכן אחראי לתוכניות התערבות במצבים שבהם מעורבים תלמידים בשימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים. בתי הספר מפעילים את התוכנית באחריות המנהל, בהנחיית מובילים בית ספרים כגון: (מב"סים), היועצים החינוכיים, ובשיתוף הפסיכולוגים החינוכיים, המחנכים, ההורים והמורים.


יאיר תומך בדעה זו ובעצם אומר שהפתרון המושלם ביותר הם הרצאות בבתי הספר. בעצם לגרום לבני הנוער להיות יותר מודעים להשפעות של הקנאביס מה זה עושה לגוף ואיך זה משפיע על כל אחד בצורה שונה. כמו כן, צעירים אשר כבר סיימו ללמוד יכולים ללכת לטיפול לגמילת עישון ובכך ישכילו ויחשבו אחרת.

גילת אשר, פסיכולוגית קלינית לטיפול בילדים ומנחת הורים, אומרת שהפתרונות מתחילים במניעה-כדאי להסביר ולעסוק במניעת העישון. היא טוענת שאם קיים כבר שימוש אז כדאי להעזר בפסיכולוג. להורים היא ממליצה להיות לצד הילד ולא לבוא בצורה תוקפנית או ללחוץ עליהם כי אם ההורה מפעיל לחץ על הילד שלו אז הוא יכול לאבד אותו. כאשר הילד מרגיש מאוים ,לא יהיה לו נוח בסביבה המשפחתית ובעצם יהיה לו קל יותר לעשן כי זה בעצם ישכיח ממנו לזמן מסוים את הכעס. צריך להגיד לילדים כמה ההורים אוהבים אותם ומעריכים אותם ושהכל בסדר, כך יהיה להם קל ונוח יותר לשתף.



bottom of page