זה הרס לי את החיים !
אחד מתוך שבעה בני נוער סובלים מהפרעות אכילה
בנות סובלות מהפרעות אכילה יותר מבנים-85% מהנשים לעומת כ15% מהגברים
נשמע מדאיג ?
האנורקסיה, הבולמיה, יותר מידי אוכל, פחות מידי אוכל ,תמיד זה יהיה אצלנו, תמיד זה יהיה הנושא שלנו , תמיד הנושא יעסיק אותנו. בעיקר אצל בני הנוער ואם נדייק, אצל בנות הנוער. זהו נושא מס' אחד!
איך נדע אם יש לנו הפרעות אכילה ?
הפרעות אכילה הן הפרעות נפשיות וגופניות , הכרוכות בבעיות דימוי עצמי של הגוף או בבעיות סביבתיות . מדובר בהפרעה רב סביבתית שקשורה ביחסי גומלין של משתנים גנטיים , גופניים, משפחתיים, קוגניטיביים ואישיותיים. ישנן הפרעות אכילה מסוגים שונים :
אנורקסיה נרבוזה - הפרעת אכילה המתאפיינת בהגבלה קיצונית מרצון של צריכת המזון. הנתונים לאבחנה של המחלה הם בין השאר סירוב לשמור על משקל גוף. פחד גדול מפני השמנה למרות שהמשקל הוא מאוד נמוך, הפרעה בדימוי הגוף, אי-שביעות רצון מתמדת מהמראה החיצוני או הכחשה של חומרת תת- המשקל. כאשר קיימת התקדמות במחלה קיימת בעיה של הפסקה של המחזור החודשי של בנות הלוקות בה.
בולימיה נרבוזה - הפרעת אכילה המתאפיינת בחוסר שליטה בזלילת אוכל. סימני המחלה הם אכילת כמויות מזון גדולות מהרגיל בזמן קצר לפחות פעמיים בשבוע במשך שלושה חודשים. חוסר שליטה על כמות האוכל בזמן האכילה . הסובלים מהפרעה זו נוטים להשתמש גם באמצעים כגון הקאות, סמים משלשלים, צום או פעילות גופנית מופרזת בסיום האכילה .
קיימים סוגים נוספים של הפרעות אכילה פחות מוכרים לציבור הרחב, כמו בולמוסי אכילה או אכילה כפייתית או אימפולסיבית שהיא הפרעה שמאופיינת בזלילה בלתי פוסקת בהתקפי זלילה חסרי מעצורים , תסמונת פיקה שהיא הפרעה שמתאפיינת בבליעה לא אקראית של דברים שאינם מזון ואינם בעלי ערך תזונתי (זוהי הפרעה האופיינית לילדים אך יכולה להתקיים ולהיות מאובחנת גם במתבגרים או מבוגרים). העלאת גירה בילדות שזו הפרעה שמתאפיינת בלעיסה ובליעה חוזרת ונשנית של אותה כמות מזון, תסמונת האכילה הלילית לפי תסמונת זו, האדם הלוקה בה חווה מקרים חוזרים ונשנים של אכילה לילית מרובה לאחר ארוחת הערב . הפרעת "טיהור" על ידי הקאות, משלשלים, משתנים וכו' הפרעה זו מתאפיינת בעיקר בהתנהגות של הקאות חוזרות ויזומות על מנת לשלוט במשקל, הפרעת הימנעות/הגבלת אכילה הפרעה זו מתאפיינת בחוסר עניין במזון או הימנעות שמקורה באיכויות החושיות של המזון, דאגות מפני תופעות בלתי נעימות הקשורות באכילה. אורתורקסיה נרבוזה שהיא במהותה עיסוק מרובה באיכות המזון הנאכל על ידי האדם. קיימת גם הפרעה שנקראת דיאבולמיה הפרעה זו היא אחת מהפרעות האכילה החדשות המוכרות בספרות המחקרית. היא נוצרת אצל אנשים החיים עם סוכרת המונח הוא הלחם של המילים סוכרת ובולמיה והשמנת יתר המוגדרת קטגורית כעודף משקל העולה על 20% מהמשקל הנורמלי.
איך מזהים הפרעות אכילה?
ניתן לשים לב לבעיות האכילה בקרב בני נוער בכך שהם יכולים לאכול בשעות קבועות , עיסוק בהכנת האוכל ומוצריו , אכילה איטית מהרגיל , השארת שאריות, הימנעות מאכילה בחברה , או בחוסר אכילה בכלל .
בנוסף , על פי גליה אלדרוטי, דיאטנית ראשית המתמחה בהפרעות אכילה, ניתן לזהות הפרעות אכילה כאשר רואים את האדם הסובל ממנה מתחיל לבצע מדידת היקפים בגוף, מתעסק בנושא של אוכל משמין /לא משמין, מתחיל להתאמן יותר מהרגיל ובעצם משנה את החשיבה כלפי האוכל ומשקל .
איך מגיעים למצב של הפרעות אכילה?
בנוסף מה שעלול לגרום לבני הנוער להגיע להפרעות אכילה הם הגורמים הבאים: חוסר ביטחון עצמי ,דימוי עצמי נמוך (שזה בעיקר גורם להם לחלות בהפרעות השונות ) כמו –כן , מקרה קיצוני כמו התעללות מינית או אירוע קיצוני אחר שגורם לדיכאון ומוביל להפרעות אכילה. על פי הדיאטנית אלדרוטי אחת הסיבות שעלולות לגרום להפרעות אכילה בקרב בני נוער הן שבני הנוער שומעים בסביבה הערות בנושא המשקל. ש' (נערה שסבלה מהפרעות אכילה) טוענת שאצלה הכל התחיל בגלל הסביבה הוירטואלית. ברשת החברתית היא צפתה בתמונות של נערות ובחורות יפות ורזות ורצתה להיראות כמותן: " התחלתי לעשות ספורט בצורה קיצונית. בנוסף, אפשר לומר שהרעבתי את עצמי".
זה יכול להרוג אותנו !
בני הנוער הסובלים מהפרעות אכילה עלולים לסבול מחום גוף נמוך, ספירה נמוכה של כדוריות דם לבנות, בעיות לב, עור יבש מאוד, נשירת שיער, הפסקת צמיחה, התעלפויות ואצל הבנות הפסקת המחזור החודשי. הפסקת המחזור עלולה לגרום בנוסף לנזקים נוספים, חלקם בלתי הפיכים, למשל הופעת תסמיני גיל הבלות, ובהם אובדן סידן, הגורם להיחלשות העצמות, לשברים ספונטניים ,לעקמת ובצקות בגפיים ובפנים. ש' מספרת שגם אצלה המחזור החודשי פסק והיא הבינה שזה איתות לבעיה גופנית חמורה.
כמו-כן המחלה, יכולה לגרום לבעיות קשות בשיניים, בחניכיים ובגרון בשל ההקאות והחומצות הנלוות להן ובעיות במערכת העיכול. השינויים הקיצוניים ברמת הסוכרים והמינרלים בגוף עלולים גם לגרום לעצבנות, קשיי ריכוז, חוסר שינה, חרדה ונטייה לדיכאון. לפי גליה אלדרוטי הדבר המסוכן ביותר שיכול לקרות לנער\ה הסובלים מהפרעות אכילה זה מוות . אומנם יש אנשים שלא מתים אך עדיין, הם נשארים חולים כרוניים ואז חייהם נהפכים למסוכנים וגופם בסכנה .
איך מטפלים?
להפרעות אכילה יש מגוון טיפולים אפשריים:
יש טיפולים שמצריכים בתי חולים ומשלבים גם תרופות הרגעה.
טיפולים קבוצתיים שעורכים אנשים מומחים בנושא העוזרים לאנשים החולים בהפרעות אכילה
טיפולים משפחתיים -שם מדברים על הבעיות שגרמו להיכנס למצב של הפרעות אכילה .
אתה הרופא של עצמך- לפי ש', "הטיפול הכי טוב הוא שזה יבוא מעצמך את צריכה להיות שלמה עם החלטה שאת רוצה לעזור לעצמך להבריא , גם גליה אלדרוטי טוענת שהטיפול צריך לבוא מעצמך.