כאב אומנותי
משמעותה של המילה "טאטו", קעקוע באנגלית, היא סימון. הקעקועים הפכו כבר מזמן לתופעה נפוצה, דבר שיש כמעט לכל אחד בצורות, גדלים ואיברים שונים (ומשונים) בגוף. תומר ג'ונס, מקעקע כבר 14 שנה מעיד כי הממוצע השבועי נע בין 80 ל-100 קעקועים!!
ממתי?
כבר בשנת 5000 לפנה"ס נמצאה מומיה מפורסמת שנקראת איש הקרח בהרי האלפים ועליה לא פחות מ57 קעקועים.
הקעקועים היו נפוצים בעיקר בשבטים שונים- אינדיאנים ואפריקנים, מאורים, ויקינגים, אנשי המיה, ובנוסף גם במזרח, באינדונזיה, סמואה ועוד. שם שאבו השראה מציור על אגרטלים, פסלים ותמונות.
מאוחר יותר הם הגיעו גם למקומות כמו סין ויפן, אך שם הם חוו עליות ומורדות ובשלב מסוים אף הוצאו מהחוק ושימשו כאמצעי ענישה לפושעים. מה שלא בהכרח עצר את השכבות הנמוכות יותר באוכלוסיה להתקעקע בסתר.
הקעקועים הם תופעה מוכרת גם בעדה האתיופית, אצלם הם שימשו לתרופה לכאב חניכיים וגם ליופי, ובכפרים מסוימים בהם נרדפו היהודים הם נאלצו להתקעקע כדי להסתיר את זהותם.
ואיך אפשר שלא להזכיר את השואה- כשבמחנה ההשמדה באושוויץ קעקעו את מספר האסיר על ידו.
איך?
בעבר קעקוע נעשה על ידי שפשוף עפר, פחם, אבק שריפה, חול צבעוני וכד' לתוך פצע פתוח. כשהוא היה מגליד, הצבע היה נשאר לנצח. מאוחר יותר גם יכלו להשפיע על צורתו באמצעות חתך העור עם חפצים מחודדים.
אך כיום הטכנולוגיה שונה ובטוחה בהרבה. קודם כל המתקעקע בוחר את הקעקוע מתוך קטלוג או מביא איתו צילום שלו. לאחר חיטוי, המקעקע מעתיק את הקעקוע לעורב אמצעות נייר פרגמנט. ואז מגיע השלב העיקרי- על הציור שנוצר המקעקע עובר עם מכונת הקעקועים.
תומר ג'ונס מסביר- "זאת מחט שיושבת בתוך טיובות. אני עובד עם טיובות חד פעמיות, יש מקעקעים שעובדים עם טיובות ממתכת שעוברת סטריליזציה. היא מתחברת למנוע שזורק את המחט למטה ולמעלה 150-200 פעמים בשנייה. בגלל שהמחט יושבת בתוך טיובה יש לה תכונות יניקה- טובלים אותה בתוך כוסית עם דיו, היא שואבת אותו ומזריקה אותו מתחת לדרמיס- השכבה התחתונה בעור. צריך קצת להכיר את האנטומיה ולדעת כמה עמוק להכנס. העור בכל מקום בגוף הוא שונה. למשל במרפק הוא פי 7 יותר עבה מביד הפנימית".
תומר ג'ונס בסטודיו שלו. צילום: ינית קרופקו
למה עשית את זה?
אם תשאלו אנשים מקועקעים, התשובות שתשמעו יחזרו על עצמן. רובם עושים זאת כדי להנציח רגע או מאורע בחייהם, אדם קרוב, או משהו שמסמל אותם. לפעמים הסיבה פשוטה יותר כמו "סתם ליופי", או אפילו למטרת הסתרת צלקת.
לדעתו של תומר ג'ונס, "בגדול זה סוג של הצהרה. אני חושב שיש בעולם הרבה אנשים, וזה דרך של אנשים לייחד את עצמם מאחרים. קעקוע מבדיל אותך, גורם לך להיות מיוחד יותר, שונה מכולם."
נויה סגל, בת 19 ובעלת חמישה קעקועים, אומרת"אצלי כל האובססיה התחילה כשאבא שלי נפטר,וקעקעתי על בשרי את המילה daddy. הבא היה שלושה לבבות- אני, אמא שלי ואבא שלי. אחר כך עוגן,אחרי תקופה מאוד לא קלה שבה כמעט ולא הצלחתי להתיישר ולקום מהמיטה... העוגן מסמל את זה שאני חזקה ויציבהלמרותהכלועםהרבהכוחרצוןלהמשיךלחיותולאלשקועבדיכאון. ואחריו באperfect imperfection שזה משפט מתוך השיר All of Me , שאומר שכל אחד מושלם עם אי השלמות שלו."
ידוע גם שלמפורסמים ובעלי שם, "סלבס", יש השפעה על הציבור. למפורסמים רבים יש קעקועים שונים ומגוונים. אצל חלקם זה הפך אף למעין סימן היכר. בין הבולטים אפשר למצוא את ג'סטין ביבר, איימי ויינהאוס, אמינם,דמי לובאטו,אד שירן, לברון ג'יימס, כריס בראון,אנג'לינהג'ולי,וגם בארץ-אייל גולן, נדב גדג', מוקי, אושרי כהן (שאף שיתף באינסטגרם סרטון המתעד את עשיית הקעקוע ותמונה של התוצר הסופי), דר זוזובסקי, יהודה לוי, כוכבי ריאליטי כמו שי חי ואליאב אוזן מהאח הגדול, והרשימה עוד ארוכה.
ג'ונס לגמרי מסכים. "אם כבר משהו משפיע על אנשים זה סלבס, או אנשים שהם מעריצים מהחיים, הסביבה שלהם.כשאתה רואה את זה יותר ויותר על אנשים ברחוב ומסביבך- שכן, מישהו מהמשפחה, חבר... זה מקבל לגיטימציה. אתה אומר לעצמך- אם כולם עושים את זה אולי זה לא
כזה נורא, כנראה יש בזה משהו."
בר רפאלי מתקעקעת אצל אליאב אוזן. תמונה: אתר "פרוגי"
מה זה מסמל?
לקעקועים משמעויות שונות ומגוונות מאוד עוד מתקופות עברו. הם שימשו כדרך לסימון עבדים, פושעים, אסירים, חברי כנופיות, מלחים. סימנו שיוך לשבט או משפחה מסוימת, מעבר מילדות לבגרות, מיומנויות נשים בשבט, לוחמים שהרגו אויב בקרב, אומץ לב, אירועים חגיגיים או סמלי דת.היו אף אמונות כי הם מרחיקים מחלות, מאפשרים יצירת קשר עם שדים, או משמשים קמע למזל.
כיום המשמעויות שונות כמעט לגמרי. הנה כמה דוגמאות:
טקסט- אותיות, מילים ומשפטים- מוטו או דבר חשוב בחייו של המקועקע
מילים סיניות ויפניות- עדינות, מיסטיקה, רוחניות
קעקועים גיאומטריים מודרניים- תחכום, אינטליגנציה, מורכבות
שמש ירח או כוכבי לכת- מיסטיקה ושאפתנות
חיות מחמד- אנשים ביתיים, רומנטיקנים, אסתטיים וחמים
דגים, כלבים, פרפרים- יופי טבעי, שבריריות, מיניות
דולפין- פיקחות, שובבות, חביבות, נאמנות, משפחתיות, חופש
דרקון, שד, פיה, אביר או דמויות מאגדות-הרפתקנים או אלה המסרבים להתבגר
נמרים, זאבים, עכבישים, נשרים, עטלפים וטורפים אחרים, גולגולות, שלדים - קשיחות, אלימות, ערמומיות. לעתים המקעקעים אותם הם דווקא להיפך, חסרי הביטחון, שרוצים להעלות אותו.
הנצחת אירוע משמעותי או אדם קרוב היא גם דבר נפוץ אצל מתקעקעים, וכך גם קעקוע של המזל האסטרולוגי.
"יש דברים שמבקשים יותר, לפי צו האופנה הישראלי. תלוי בתקופה. בשנים האחרונות עושים הרבה צמידים מאוריים- מאורי הוא שבט ניו-זילנדי של אינדיאנים. הרבה עושים "אינפיניטי" (סימן אינסוף), שמות
של הילדים, משפטים", מספר ג'ונס.
למי מותר?
"מגיל 16 לא צריך אישור הורים. אם יש תעודת זהות אפשר לבוא ולעשות קעקוע. אבל המקעקע לא צריך תעודה מסוימת, זה מקצוע פרוץ. כל אחד יכול לקנות מכונה ולקעקע אנשים ומצד שני יש המון מקעקעים בארץ ברמה מאוד גבוהה ובינלאומית. אין באמת בתי ספר לקעקועים. הדרך הכי טובה ללמוד היא להיכנס לעבוד שנתיים-שלוש בתוך סטודיו מכובד וללמוד מהמקעקע, כי יש המון מה ללמוד."
מלבד מגבלת הגיל, מסתבר שאין כל איסורים נוספים. "זה לא אסור אבל אני אישית לא מקעקע אנשים עם מחלות מסוימות כמו סרטן או סכרת, או מישהו שנוטל הרבה כדורים- אני אבקש ממנו אישור מהרופא שלו. אנשים שלא סגורים על עצמם ומתלבטים עד הרגע האחרון, אנשים שיכורים, מסוממים, שאולי עושים את זה בלהט הרגע ומחר יתעוררו וישאלו את עצמם "מה עשיתי?". להיות מקעקע זאת אחריות מאוד גדולה. זאת גם הסיבה שאני לא מקעקע ראש, פנים, איברי מין וכו'. רוב המכונים בארץ יעשו את כל מה שאמרתי שאני לא עושה, רקבגלל תאוות בצע" מסביר ג'ונס.
לנשים לא מומלץ לעשות קעקוע בגב התחתון אם הן מעוניינות לקבל זריקת אפידורל בעת הלידה. רופאים מרדימים לא לוקחים סיכון בהזרקת חומר ההרדמה כשיש קעקוע באזור מחשש לגרירת חלקיקי צבע לחוט השדרה או לזרם הדם, מה שמביא לסיכונים רבים כמו זיהום, דלקת קרום המוח ואף שיתוק. בכתבה של אריאלה איילון "יש לך קעקוע על הגב התחתון? לא תקבלי אפידורל", שפורסמה בynet ,מתאר הרופא המרדים אלכסיי קזלוב בעיה בתופעה זו- "מדובר בתופעה שמתרחבת בשנים האחרונות. יותר ויותר נשים מקועקעות מגיעות לחדרי הלידה, ואז
המרדימים מסבירים להן שהן לא תוכלנה לקבל אלחוש מקומי".
קעקוע בגב התחתון? לא תקבלי אפידורל. תמונה: אתר כלכליסט
כמה זה כואב?
שאלה שכולם שואלים וחוששים ממנו כשהולכים להתקעקע. התחושה היא אכן לא נעימה, אך לא בלתי נסבלת. עוצמת הכאב מאוד אינדיבידואלית ותלויה בסוג הקעקוע, גודלו ומשך עשייתו, המקום בו הוא נעשה ואפילו מבנה הגוף (לרזים והשריריים יהיה קצת יותר קשה).
"בגדול זה לא כואב כמו שחושבים שזה, הרבה מופתעים לטובה, מצפים למשהו מאוד מאוד כואב ורואים שזה לא נורא ואז מתחילים לתכנן עוד קעקועים" אומר ג'ונס.
נויה מסכימה. "זאת תחושה נדירה, איך שהמחטמתחילהלפעולעלייאניכברחושבתעלהקעקועהבאשליוכמהשזהכיףלעשותאתזה.בסטודיושלהמקעקעשאנימתקעקעתאצלויששלטכמואזהרהעלקופסתסיגריות- 'זהירות, קעקועיםעלוליםלמכר'."
ג'ונס מסביר, "יש הבדל בין האיברים, ויש הבדל גם באותם איברים בין נשים לבין גברים. מניסיון שלי האזורים היותר כואבים זה מפשעות, בית שחי, בטן. מקומות עם ריכוז עצבים מאוד גדול ומורגש בהם יותר. זה כאילו אני לוקח עפרון שפיצים ועושה לך שריטות איתו. ככה גם לגבי האזורים בגוף- אותה שריטה יכולה להרגיש אחרת לגמרי במקומות שונים."
נויה מסכמת,"כאבזהדברזמניוקעקועזההנאהלכלהחיים".
כמה זה עולה?
המחיר מושפע מקריטריונים רבים, ומומלץ לשאול מראש על המחיר, שמשתנה בהפרשים ענקיים מקעקוע לקעקוע, ממאות ועד עשרות אלפי שקלים.
זה תלוי בגודל הקעקוע, מורכבות העשייה שלו, הצבעים ומורכבות הצביעה, והאיבר בגוף עליו הוא נעשה, שגם כן תלוי בכמה המקום נוח ואם הוא איזור מתיחה (עור אלסטי כמו באגן או העורף שדורשים מהמקעקע למתוח אותו ייחשבו כשטח עבודה גדול יותר).
בכל מקרה, גם אם הקעקוע מכיל קו או שניים, המחיר לא בהכרח יהיה אפסי אלא מחיר מינימום, כי כל קעקוע דורש מהמקעקע פתיחת סט חדש של מחט, דיו וכפפות.
ג'ונס מאשר. "זה מתחיל מ-200 שקלים ומגיע לכמה שרק אפשר לדמיין."
הסכנות
לעשיית קעקוע סכנות רבות שצריך לקחת בחשבון לפני שהולכים להתקעקע:
הידבקות במחלות נגיפיות כמו איידס, צהבת או טטנוס כתוצאה מהחדרת מחט לא חדשה או לא מחוטאת לגופו של המתקעקע לאחר שאותה מחט שימשה גם לקעקוע של אדם אחר שנגוע במחלה.
תגובה אלרגית לצבעי הקעקוע, לפיגמנטים שמוחדרים לגוף בעשייתו.
מחלות עור כמו דלקת עור או ספחת. ישנה גם אפשרות להחמיר בעיות קיימות, לכן בעלי מחלות עור חייבים בהתייעצות רופא לפני עשיית קעקוע.
כשהצבע לא איכותי, הקעקוע יכול להתפרק ולנדוד בגוף, הוא יאבד את צורתו ויחליפו אותו כתמים שקשים להסרה.
עלייה בסיכוי לסרטן העור כתוצאה מקעקועים לא הוכחה עדין ישירות, אך מחקרים שבדקו את החומרים שממנו עשוי הדיו הראו כי הוא מכיל כימיקלים רעילים שמסרטנים ומשבשים פעילות הורמונלית ובמערכת הרבייה.
דבר מפתיע הוא הסיכון הקיים גם בקעקועי החינה, אליהם מתווסף חומר מיוחד במטרה להשאירם על העור זמן רב יותר, והוא עשוי לגרום לדלקות או אלרגיות קשות.
אבל ג'ונס דווקא עונה באדישות על הנושא. "בגדול אין סכנות. אחת להרבה מאוד אנשים יכול לפתח אלרגיה לקעקוע. זה הדבר הכי גדול שיקרה, אני לא מכיר עד היום מישהו שמת מקעקוע או הגיע למיון בגללו. אולי רק אם הוא הזדהם כתוצאה מטיפול לקוי. במקום שמכבד את עצמו ואצל בן אדם שמטפל בקעקוע כמו שצריך זה לא קורה".
כדי למנוע סכנות אלה יש:
לשמור על גודל מינימלי כדי שבעתיד כשהקווים ויתרחבו הם לא יתחברו.
לבדוק את מקצועיות המקעקע והמכון בו מתקעקעים(תעודת הכשרה, נקיון וסטריליות)
לשמור עליו לפי הוראות המקעקע, לשטוף עם סבון, למרוח משחה מתאימה, לא לחשוף אותו לשמש, לא להכנס איתו לים או לבריכה, לאפשר אוורור, לא לגרד או לשפשף.
אם ידוע על בעיות עור או תגובות אלרגיות יש להתייעץ עם רופא לפני שמתקעקעים.
אם יש חשד כלשהו לפגיעה, כמו נפיחות, שלפוחיות, כאבים וכד' יש לפנות מיד לרופא!
התחרטם?
ישמספר אפשרות להסרתקעקוע:
טיפולים בלייזר- מכשיר מיוחד וחדשני בו קרן לייזר שעוברת דרך החלק החיצוני של העור, מגיעה ישירות לחומר הקעקוע ומפרקת את חומר הצבע.
ניתוח פלסטי.
שיוף באמצעות מקדחה עם נייר לטש שמגרדת ומסירה שכבות עור.
אך ישנןהשלכות- צלקות, סיכון בשיזוף המקום, וגם מחיר גבוה.
דת וקעקועים
"וְשֶׂרֶט לָנֶפֶשׁ, לֹא תִתְּנוּ בִּבְשַׂרְכֶם, וּכְתֹבֶת קַעֲקַע, לֹא תִתְּנוּ בָּכֶם", כך נאמר בספר ויקרא, י"ט 28.קעקועים אסורים בדת היהודית, יש המודעים לכך ויש שלא. פעם זה אף השפיע על קבורתם של יהודים, שזה גם מה שחושבים כיום אך זאת טעות- אין חובה להסיר את הקעקוע, קוברים אםת האד איך שהוא, תוך קבלה וצער על העובדה שעבר על האיסור הדתי.
סטיגמות
סטיגמות רבות נדבקו עם השנים לאנשים מקועקעים- הם נתפסו כקשוחים, קולים, פריקים, מרדנים. אבל עם הזמן זה השתנה."היום אני פחות נתקל בסטיגמות. פעם, בדור של ההורים שלי, מי שהיו לו קעקועים נחשב עבריין, זה לא נחשב מכובד, לא אסתטי. לאט לאט זה הלך ונעלם. היום כבר כולם עושים את זה. יש אנשים עם דעות יותר שמרניות שעדין חושבים ככה, אבל אני מאמין שלאנשים כאלה יש סטיגמות על כל מיני דברים, לא רק על קעקועים."
גם נויה נתקלה בהערות וסטיגמות בנושא."חלקאמרושזהלאייצוגיולאיקבלואותילעבודותבעתידבמיוחדכשרובהקעקועיםשליהם עלהידייםורואיםאותם. אנילאמאמינהבזה, לדעתיזאתאומנותואניפשוטאמשיךבזהעדשיימאסלי, וכנראהשלאימאסלי".
גם בטלויזיה ובקולנוע אפשר להרגיש את הסטיגמות על קעקועים. לדוגמא בסדרת הנוער "החממה", דינה- נערה עם עבר עברייני שהגיעה לבית הספר עליו מבוססת הסדרה והשתקמה- הצטיידה לאורך כל שלושת העונות בקעקוע חינה של לטאהשצויר על זרועהלקראת כל תקופת צילומים. הילדים הצופים עלולים לתפוס את הקעקוע כמשהו שמייצג עבריינות וקשיחות. "קעקוענתפסכהצהרתעצמאותטיפהמתריסה, אניזוכרשבתקופתהשמיניהערוץהילדיםעשהליחייםקשים- הםהיומזועזעיםעדעמקינשמתםשהעזתילתתלשתידמויותבסדרהלעשותקעקוע.זו דרך שלמישהולהגידמשהועלעצמו, וככותבזודרךמאדטובהלאפייןדמות- אניזוכרשבילינוהמוןזמןעדשמצאנואתהקעקועהנכוןלדינהב"חממה" לדוגמא. זההיהחייבלהיותמשהומאדמדוייקלאופישלה" אומר גיורא חמיצר, כותב ויוצר הסדרה.
עוד דוגמא היא ליסבת סלאנדר מהסרט "נערה עם קעקוע דרקון", שכמו דינה גם היא נערה בעלת ילדות טראומטית שעברה בין מוסדות רווחה. גותית, האקרית, בעלת עבר אלים, ביסקסואל, ובעלת קעקוע דרקון גדול על כתפה השמאלית.
צילומי מסך מתוך "החממה" ו"נערה עם קעקוע דרקון".
אז עכשיו כשכל המידע בידכם נשאר רק להחליט אם גם אתם רוצים איזה קעקוע, משמעותי או צנוע...