top of page

תאונות "פגע וברח"- הפקרות לשמה!/ שלי לוונשוס י״ב1


תופעה מאוד חמורה ברחבי העולם, תאונות בהן הפוגע בורח מהזירה ובעצם בורח מהאשמה ומהטיפול בנפגעים.


 מדי יום אנו שומעים בחדשות על תאונות דרכים קלות וחמורות, עם או ללא נפגעים בגוף ובנפש. תאונת "פגע וברח" היא תאונת דרכים שבה בדרך כלל הפוגע מפקיר את האנשים שנפגעו בתאונה מבלי להושיט להם עזרה וללא השארת סממן מזהה. תאונות "פגע וברח" הן תאונות בהן אחד מהצדדים המעורבים בתאונה, בדרך כלל הפוגע הוא הנהג. נראה שבשנים האחרונות הפכו תאונות פגע וברח למגיפה רצינית. כמעט מדי יום ישנו עדכון חדשותי על תאונת פגע וברח במקומות רבים בארץ ולרוב, לצערנו, מדובר בתאונות "פגע וברח" קטלניות -כלומר ישנם פצועים בצורה קשה הרוג או אפילו יותר כתוצאה מהתאונה, או מההפקרה של הנפגע במקום התאונה ללא הגשת עזרה. מנתוני המשטרה שהגיעו לידי "ישראל היום" (21 באוגוסט 2023) עולה כי בשנים האחרונות חלה עלייה עקבית במספר התאונות שבהן הנהג הפוגע נמלט. בשנת 2020 נפגעו 554 איש בתאונות כאלו, ב־2021 נפגעו 593. בהשוואה לתאונת פגע וברח בארצות הברית עולה כי הנתונים הרבה יותר קטלניים בארץ בשנת 2020 היו 2520 נפגעים, ב-2021 2783 נפגעים. פי 4 ויותר נפגעים! מספרת ס' אמא לשלושה ילדים מאשקלון (אחת מהן נהרגה) החליטה לא לחשוף את פרטיה האישיים ומספרת את סיפורה של בתה ד' "בתי הייתה בדרך ממסיבה בלילה עם החברות הטובות שלה. הבת שלי הייתה זאת שנהגה לשם, ובחזור החליטה שלא תנהג כי היא שתתה ולא רצתה לסכן את חייה וחיי החברות שלה. למרבה הצער, לא רק הן חזרו ממסיבה ובנסיעה בדרך הביתה רכב נכנס ברכב של הבת שלי מקדימה כי הנהג היה בנתיב הנגדי ואיבד שליטה. לצערי הבת שלי הייתה במצב אנוש במשך כמה שבועות ולאחר מכן כבר הרופאים לא יכלו להציל אותה והיא נפטרה בבית החולים."


גדי לוין (גילוי נאות חבר קרוב של אבא שלי), ראש חוליית מחקר אסטרטגי באגף התנועה, טוען: ״יש גורמים שונים לתאונות בכלל.  אני יכול לציין סיבות כמו הסחת דעת למשל שימוש בטלפון בזמן הנהיגה, בריונות ואי ציות לחוק. למשל, מעבר רמזור באור אדום במודע, מהירות מופרזת, חוסר מיומנות בכלי רכב (בעיקר באופנועים וקטנועים) ואי שמירת רווח לרכב שמלפנים״. עוד סיבות אפשריות כמו דעתו של הנהג הוסחה במשהו כמו ילדים באוטו או אפילו שקיעה במחשבות של עצמו וכל זה בלי לשים לב מה קורה מסביבו. סיבה ספציפית לתאונות מסוג זה שיכול להיות שהפוגעים לא הבינו את מעורבותם בתאונה תוך כדי הנהיגה, פחד מלאבד את הרישיון או להיענש. חלק אפילו עשויים לעזוב רק מחשש שהביטוח שלהם לא יכסה פציעות כתוצאה מהתנגשות.

 

הגורמים לבריחה מהתאונות דווקא נובעות מכמה סיבות אפשריות, ד"ר אילן קוץ', לשעבר ראש המחלקה הפסיכיאטרית בבית החולים "מאיר", מציג תיאוריה לסיבה זו, לפי דבריו יש היבט פסיכולוגי לתופעה. הוא אומר שגם ואפילו אדם בריא ובוגר, שמבין את הנעשה יכול לחוות טראומה לא פחות קשה מזאת של הנפגע, הטראומה והבהלה גורמת לניתוק רגשי, מה שמוביל להשתלטות החלק הרגשי במוח כמו אצל ילד שלא מסוגל להכיל ולעכל את הסיטואציה, בורח מהאשמה ומפחד להיתפס. (מתוך האתר משפטי ZAP תאונת פגע וברח - החטא והעונש 30.8.16) שאלתי את לוין מה השוטרים עושים כאשר הם מגיעים לתאונה? והוא הסביר "קודם כל מחפשים איך לעזור לאנשים שנפצעו ומונעים מרכבים אחרים לפגוע שוב בטעות. אוספים עדויות מהעדים שראו את התאונה ומהמעורבים (למשל כאלה שהיו ברכב ולא נפגעו או שנפגעו קל ויכולים לתקשר). בהמשך, מגיע שוטר שהמקצוע שלו - בוחן תנועה. למעשה, אלה הם חוקרי תאונות הדרכים. הם בודקים את כל זירת התאונה, בודקים את כלי הרכב המעובים ומחפשים ראיות (למשל אם היו מצלמות בכביש/רחוב, או ברכב, האם מערכת הבלמים תקינה, האם היה במקום אור, האם הכביש רטוב או חלק וכד')".

  

ומה לגבי הנהגים שבורחים? ע"פ לוין "הרוב המוחלט של תאונות פגע וברח בהן נהרג אדם, מפוענחות. זאת אומרת שכמעט בכל התאונות "פגע וברח" הקטלניות (נהרג אדם), המשטרה מאתרת את הפוגע שברח, עוצרת אותו,חוקרת ומעבירה לטיפול הפרקליטות ובית המשפט." ממחקרים עולה, כי רוב הנהגים שנתפסו בתאונות כאלה היו צעירים, חלקם אף מתחת לגיל המותר לנהיגה, חלקם גם היו תחת השפעת אלכוהול או סמים. ממחקר שנעשה על ידי כמה חוקרים בריטיים נמצא כי מתוך ראיונות הנהגים כ54% היו תחת השפעה כלשהי כמו אלכוהול סמים וכו'. (מתוך הכתבה "מגיפת הפגע וברח: עלייה במספר המקרים של נהגים שפוגעים ונמלטים" ישראל היום 21.8.23) ס' מספרת: "יכול להיות שחברתה של הבת שלי יכלה לסטות מהכביש בכדי לנסות להציל את עצמן, אך זה לא משנה, כי הבעיה במקרה הזה היה הנהג שלאחר החקירות התגלה כי היה שיכור ולא היה צריך לעלות מלכתחילה על ההגה".


קיימת גם חלוקה בין תאונות שנגרמות במצבים אובייקטיביים שקשורים למצב הכביש או מצב האוטו וכדומה לבין תאונות שנגרמות במצבים סובייקטיביים שקשורים למצביים פיזיים או נפשיים. ככל שהגורם הסובייקטיבי גדול ובולט במקרה כך גדל הסיכוי לפוגע לברוח מהזירה.


ההשלכות לתאונות אלה הן כמובן פגיעה באזרח בין אם בגוף או בנפש. אך, לאדם שידיו היו אחראיות למעשה זה יש השלכות רבות. העונש על תאונת פגע וברח יכול להשתנות בהתאם לחומרת הפשע. החוק קובע על הנאשם שלוש שנות מאסר אם היה סיכוי סביר שנפגע אדם במקרה והפוגע לא עצר והגיש עזרה ראשונית, שבע שנות מאסר אם אדם נפגע ושוב, לא עצר והגיש עזרה ראשונית, וארבע עשרה שנות מאסר למי שברח מהתאונה ואדם נפגע באופן קשה או נהרג. במקרים אלה שופטים רבים רואים בכך מקרה חמור של יצירת המצב למקרה לא רציני, וכך הם גם מענישים בצורה קשה.

Comments


bottom of page