top of page

מראה מראה שעל הקיר מי הכי רזה בעיר?/ טליה בן שבת


סחרחורות, עייפות, הקאות, ואובססיה למראה החיצוני זה רק חלק קטן מהתסמינים של הפרעות אכילה. על ההתמודדות והפתרונות בכתבה הבאה.


הפרעות אכילה ממשיכות להיות בעלייה בחברה של היום, ולא רק בקרב בנות נוער. אנשים רבים מאמינים שהפרעות אכילה קיימות רק אצל מתבגרות, אבל דווקא לא. גם נשים בוגרות סובלות מהפרעות אכילה בכל מיני סוגים ורמות שונות. לרוב הן מסתכלות ומייחסות יותר מידי חשיבות למראה החיצוני שלהן. הפרעות אכילה אלה הפרעות נפשיות המאופיינות בתסמינים שונים סובבים סביב התנהגויות אכילה ופיצוי, דימוי גוף ותפיסה עצמית. שיעור התמותה מהפרעות אכילה בקרב נשים נע בין 10% ל־17% מהמקרים, והוא עולה ככל שההפרעה נמשכת זמן רב יותר. 85% מהנשים סובלות מהפרעות אכילה, ולעומת זאת 15% מהגברים סובלים מהפרעות אכילה. ולפי זה, הפרעות אכילה שכיחות יותר בקרב מתבגרות ונשים צעירות. סך הכול- אחוז הסובלים מהפרעות אכילה הוא בין 14%-10% מכלל האוכלוסייה.


אופק בן שבת,  בת דודה שלי, מהעיר אשדוד מספרת שגם היא חווה הפרעות אכילה: "כשהייתי בגיל יותר קטן הייתי בעודף משקל לגילי. לא היה לי ביטחון עצמי וילדים בכיתה היו צוחקים על המראה החיצוני שלי. אני זוכרת שהייתי מצוברחת רוב הזמן ואפילו בדיכאון. היו ימים שהייתי מתפרקת ובוכה בחדר שלי בלי שהמשפחה שלי תשמע".


מירן כהן, פסיכולוגית מאשקלון מסבירה: "הפרעות אכילה זה עולם ומלואו. יש הפרעות אכילה שנקשרות ובאות לידי ביטוי כתוצאה מטראומות שונות כמו פגיעה מינית. יש כל מיני סוגים של הפרעות אכילה. ישנן הפרעות אכילה מוגדרות כמו אנורקסיה נרבוזה ובולמיה. ויש כאלה שהן לא מוגדרות, כמו אכילה בררנית/רגשית".

 

הגורם הקריטי להפרעות אכילה- גורם פסיכולוגי:

רוב הנשים הסובלות מהפרעות אכילה, הן בעלות חוסר ביטחון עצמי, ויש להן נטייה לביקורת עצמית שהן לא מספיק טובות/יפות. פרפקציוניזם בשילוב עם דימוי גוף נמוך וחוסר שביעות רצון מהמראה החיצוני, הינו גורם סיכון להתפתחות הפרעות אכילה. בנוסף, יש נשים בעלות נטייה לחוש בחוסר יציבות רגשית ולעיתים קרובות זה מתבטא בפחד, ייאוש ועצב וזה עלול להוביל לחוסר תאבון ובמקרה הגרוע להפרעות אכילה או אנורקסיה. פעמים רבות, מצוקה נפשית ופסיכולוגית אשר אינה מקושרת לתכונות אופי מסוימות עלולה להוביל להתפתחות הפרעות אכילה. למשל, התעללות פיזית או מינית מוקדמת.

  

גורם משמעותי נוסף, שנמצא כ"תורם" להתפתחות הפרעות אכילה הוא לחץ או השפעה סביבתית. כיום, המדיה, התקשורת והרשתות החברתיות עוסקות בהמון דוגמניות שרובן רזות וגורמות לנשים הצופות בבית להרגיש לא טוב עם המראה החיצוני שלהן. גורם זה מראה שרזון מקושר לערכים שונים כמו יופי, הצלחה, קריירה וכוח רצון.


בנוסף, כיום מספר הגירושים הוא גבוה ונשים בגילאי 40-50 מוצאות את עצמן מחזרות אחרי גברים לאחר הגירושים. הן מתחילות לחשוב ולהאמין שבשביל למצוא גבר שלא יעזוב אותן הן חייבות להיות רזות. אם הן פתאום מגלות שהבעל בוגד, הן מאשימות את עצמן ואת המראה החיצוני שלהן בכך. האישה מרגישה שהבעל בוגד או מחליט להתגרש בגלל שהיא לא מושכת בעיניו. אז היא מחליטה לרדת במשקל, לנסות להתחטב , ואפילו גם לא לאכול וזה מה שגורם ומפתח הפרעות אכילה. בדרך כלל גירושים נגרמים מקשיים של אי-התאמה וחוסר תקשורת בין הבעל לאישה ולא בהכרח מבגידה. נשים צריכות להפסיק להאשים את עצמן ואת המראה החיצוני שלהן בסיטואציה כזו.


אופק: "מה שגרם לי להפרעות אכילה, היו האנשים סביבי. לכל אחד היה תמיד מה להגיד לי. בין אם זה רזיתי או שמנתי, בין אם זה תראי כמה את אוכלת או תאכלי עוד".


מירן כהן מספרת: "הפרעות אכילה יכולות להיגרם מתרופות מסוימות שגורמות לנו לאכילה מופרזת."

 

אז מה בעצם עלול לקרות כאשר אנו חווים הפרעות אכילה?

הפרעות אכילה הן מצב חמור ואף מסכן חיים, ואינן חולפות מעצמן. זה יכול להשפיע על הגוף שלנו ועל המערכת החיסונית שלנו ברמה גבוהה מאוד. ישנן השלכות רבות לכל מיני סוגים של הפרעות אכילה, אך כמה מהן הן נפוצות ומרכזיות- תזונה לא מאוזנת יכולה לגרום לעור יבש, אנמיה, נשירת שיער ומערכת חיסונית נמוכה מאוד. הפרעות אכילה יכולות לגרום לירידה של האנרגיה בגוף וכתוצאה מזה עלול להעלות הסיכון לאירוע לב.

כתוצאה מהפרעות אכילה עלולות להיווצר פגיעות שונות במערכת העיכול ובמיוחד בקיבה, העלולות לגרום לכאבי בטן, בחילות, חסימות מעיים, זיהומים ועוד.

בני אדם המתמודדים עם הפרעות אכילה, ככל הנראה סובלים גם מלחץ דם גבוה, השמנת יתר עד מצבים קיצוניים, רמת כולסטרול מעל הנדרש וסיכון למחלות לבביות. מתמודדים עם ההפרעה מתארים תחושות קשות של אשמה לאחר פרצי האכילה הבלתי נשלטים, תחושת אובדן שליטה על הגוף והחיים ככלל, תחושות של גועל, וכאב.

בנוסף, הפרעות אכילה הן גם נפשיות ויכול להיגרם לנו בעיה נפשית עקב הפרעות אכילה. ככל שנפנה לבעל מקצוע מוקדם יותר, כך נגדיל את הסיכוי להירפא נפשית ופיזית.

  

אופק מספרת: "חוויתי קשיים נוראיים בתקופה הזו, רוב הקשיים היו נפשיים. ברגע שהתחלתי פחות לאכול ראו את זה. הסביבה שלי והמשפחה שלי התחילו להעיר לי שוב ושוב ולהגיד שאני לא אוכלת, וזה הכה בי. היו תקופות שגם התחלתי להקיא את מה שאני אוכלת כי הרגשתי אשמה. נתתי לעצמי דין וחשבון על כמה שאני אוכלת".

מירן מוסיפה: "ההשלכות יכולות להיות חמורות מאוד, כמו- הרגשת גועל, כבדות, תחושה של חוסר שליטה, חוויה של חוסר בריאות. מבחינה פיזית זה יכול להוביל גם לנשירת שיער, התקפי לב, הקאות, זיהומים ואפילו מוות".

 

אל תדאגו! יש פתרון-

הפרעות אכילה מאוד נפוצות בעולם המודרני ולכן, התרחבו והתפתחו הטיפולים בעשור האחרון. יש מספר טיפולים להפרעות אכילה והיעיל ביותר הוא הטיפול הרגשי שבו נמצאים סוגים שונים של טיפולים-

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT)) -בטיפול זה, בוחנים את התחושות, ההתנהגות והמחשבות שעוברות לאותו אדם בראש שחווה הפרעות אכילה. לפי זה ניתן לזהות ולפתח התנהגויות וצורת חשיבה שיעזרו לאדם להתמודד עם הבעיה.

טיפול זוגי או משפחתי- אותו אדם שחווה הפרעת אכילה, בדרך כלל לא מדבר על זה, אבל זה לא אומר שהאנשים הקרובים אליו לא שמים לב לכך. טיפול זוגי או משפחתי יכול לעזור לאותו אדם בכך שהאנשים שקרובים אליו יכולים לדבר איתו, להתמודד עם הבעיה ביחד איתו ולעזור לו לפתח הרגלי אכילה חיוביים יותר. וזה יכול להועיל לא רק לאדם המטופל, אלא גם לאנשים הסובבים אותו ולקרובים אליו.

 

טיפול קבוצתי- כשאנו פוגשים אנשים שמתמודדים עם אותה בעיה שלנו תוך כדי ליווי מקצועי מוסמך, אנחנו נרגעים יותר ומבינים שאנחנו לא לבד. שיש אנשים שחווים כרגע את אותה הבעיה. זה עוזר לנו לשתף ולפרוק ללא פחד או חשש שישפטו אותנו, וגם אפשר ללמוד ולהתקדם ולהתעצם מזה ביחד. טיפול קבוצתי של הפרעות אכילה מעשיר המון חמלה ורגישות כלפי הנושא.

 

לרוב, מגיעים למוסדות חינוך מומחים המתמחים בנושא ומדברים עליו עם בני נוער, ומציגים להם את הבעיה ואת ההשלכות וגורמים למודעות גבוהה יותר לבעיה. הפרעות אכילה הוא נושא שחשוב לדבר עליו וחשוב להפיץ אותו. דרך ההרצאות שמעבירים המומחים לבני הנוער הם יכולים להציל אותם מהבעיה הזאת,     כי ברגע שמומחה מגיע ומדבר על ההשלכות זה יכול להדליק נורה אדומה אצל אותו אדם שחווה את הבעיה.


אופק: "התחלתי לאהוב את עצמי יותר, זו דרך קשה שעברתי עם עצמי. התחלתי להתאמן אצל מאמנת אישית שעזרה לי המון, בנתה לי תפריט מסודר. כמובן שיש מידי פעם נפילות, כמו לאכול חטיף או שוקולד, אבל היום אני נהנית מזה וכבר לא נותנת לעצמי דין וחשבון או מרגישה אשמה על מה שאכלתי. אני רוצה להגיד לנשים או ילדות שחוות את זה, שהכול בסדר ואל תתנו לאף אחד להיכנס לכן לצלחת ולהתערב לכן במה שאתן אוכלות. תלמדו לאהוב את עצמכן, גם אם זה ייקח זמן. "

מירן מספרת על מטופלת שהייתה לה: "המטופלת באה אליי לסדרה של טיפולים. כל טיפול אנחנו עובדות על משהו אחר כמו- ביטחון עצמי, התמודדות נפשית עם הבעיה ואפילו סתם לפרוק מידי פעם יכול לעזור מאוד. לאט לאט אני עוזרת לה לאהוב את עצמה יותר אבל זה לגמרי עבודה שלה".


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentários


bottom of page