top of page

מי שומר על ילדי הגן?/ מיכל זוזוט

בשנים האחרונות קיימת עליה במספר הפעוטות הנפגעים מהתעללות בגנים. איך להישמר? ומה ניתן לעשות על מנת לטפל בבעיה?


לאחרונה אנו שומעים המון עדויות של הורים המספרים על התעללות בילדם, בגני הילדים על ידי המטפלות. בארבע שנים האחרונות גדל פי חמישה מספר הילדים שנפלו קורבן להתעללות. ברוב המקרים מדובר בפעוטות עד גיל 3 שרובם הם גנים פרטיים. בשנת 2022 הוגשו כ 54 כתבי אישום על מקרי התעללות בילדים בגילאי 0-3 , לעומת 4 כתבי אישום בלבד בגילאי 3-5. ימית אברמוב בת 40 מירושלים התמודדה באח הגדול וחשפה בתכונית את ההתעלות שילדיה עברו על ידי הצוות החינוכי " הכל התחיל שהיה שינוי התנהגותי בילדים, סיוטי לילה קשים, משיכה בשיער, היו מאוד עצבניים לקחתי אותם להרבה רופאים והאופציה האחרונה הייתה לבדוק את הגן. דיברתי עם עוד אמא שילדיה עברו את אותו הדבר והחלטנו לשים מכשיר הקלטה על הילדים ומשם הכל התברר". לאחרונה הועבר חוק המאפשר לחייב גנים ומעונות שמטפלים בילדים עד גיל שלוש להתקין מצלמות. חוק זה חשוב ומשמעותי למיגור התופעה כיוון שמספר התיקים שנסגרו בשל חוסר ראיות גדול יותר בקרב שכבות הגיל בהן לא חל החוק המחייב התקנת מצלמות. בשליש מהמקרים בהם ההורים ביקשו להגיש כתב אישום , בדיקת המצלמות הובילה לפתיחת תיק במשטרה. במעונות הפרטיים המצב גרוע יותר , ב 70% מהמקרי התעללות התגלו ממצאים שהובילו לחקירה. הגורם המרכזי לתופעה זו הוא החוסר בפיקוח בצוות החינוכי. בשנת 2019 התגלתה פרשת כרמל מעודה שהייתה מנהלת פעוטון "בייבי לאב" שבביתה הפרטי. מעודה הורשעה בהתעללות ובתקיפת פעוטות בני שלושה חודשים עד שלוש שנים. בעקבות דיווח במשטרה על חשד להתעללות בפעוטות נפתחה חקירה, ובעזרת תיעוד המצלמות היה ניתן לראות את מעשי הזוועות של מעודה, ובית המשפט גזר 9.5 שנות מאסר בפועל על כרמל מעודה.

 

אז איך שומרים על ילדי הגן?

ההתייחסות לגיל הרך בישראל צריך לעבור שינוי ,מזלזלים בנושא הכי חשוב שהוא החינוך. לא כל אחת שנותנת אוכל , מקלחת ומרדימה יכולה להיות גננת. הגננות בגנים צריכות גם להתמצא בהתפתחות הילדים, ללמוד על העולם הזה. נדרשת משהי מקצועית עם ניסיון בילדים שלמדה ויודעת להבחין מה עובר על הילדים גם כאשר לא רואים. פעוטות עד גיל שלוש עוברים התפתחותיות משמעותיות אשר משפיעות על ההתנהגות זה מתבטא בבכי ללא הפסקה , בריבים אחד עם השני ועוד כל מיני תסמינים. גננת שהיא לא מקצועית ולא מודעת שהילד מתנהג כך בגלל ההתפתחות שהוא עובר עשויה לצאת מדעתה ,להתנהג בחוסר סבלנות ולהתעצבן, והכעס והתסכול הזה של הגננת עלול להתפרץ על הילדים ולפגוע בהם. כדי למנוע מצב זה נדרשת הכשרה וליווי מקצועי. אברמוב טוענת שמערכת החינוך כושלת והיא צריכה שינו באופן כללי. בנוסף ללימודים ולהכשרות נדרשות תצפיתניות שישבו ויסתכלו על הילדים ויראו את ההתנהלות של המטפלות ,ויוכלו למנוע מקרי התעללות וחוסר סבלנות של המטפלות. " זה הדבר היחיד שיכול למנוע לגמרי את מקרי ההתעללות כי שאת יודעת שמשהו מתצפת אלייך את לא תרביצי לילד". דרורי מוסיפה כי צריך להוסיף כוח אדם, להעביר הכשרות ולהכניס אנשי מקצוע מעבר למטפלות על מנת לתמוך בצוות בהדרכה הולמת להתמודד עם בעיות.

פתרון נוסף הוא התקנת מצלמות הבטחה. בעקבות העלייה של מקרי ההתעללות גברה הדרישה של ההורים להתקין מצלמות בגנים. מצלמות ההבטחה מהוות הרתעה עצם זה שהם נמצאות שם, וידאג לביטחון הילדים. מצלמת אבטחה היא לא דבר יקר ויכולה להביא לשקט נפשי של ההורים. הרבה מקרים של התעללויות וחוסר סבלנות כלפי הילדים נחשפו בזכות המצלמות. דרורי מספרת שנתקלה במקרה אלימות לאחר שההורים פנו למשטרה. הטענה הייתה כי הילדים מתלוננים על מכות שמקבלים בשירותים, המערכת הגיבה בשוק ולאחר פתיחת המצלמות התגלה כי היו מספר ילדים בכיתה שנפגעו מיחס לא הולם. לכן המצלמות הן דבר מאוד חשוב וחיוני שיהיה בכל גן הן שומרות על הילדים ומעניקות תחושת ביטחון לילדים ולהורים. בנוסף מצלמות יכולות גם למנוע מקרי התעללות בעתיד.

Comments


bottom of page