top of page

לעבוד או לא לעבוד ,זו השאלה!/ מישל קריבינסקי



גיל 16 הוא גיל בו בני הנוער מקבלים על עצמם הרבה אחריות, בין אם זה קבלת תעודת זהות או פתיחת חשבון בנק, ואף ניגשים לצו ראשון. נפתחות בפניהם דלתות חדשות ומאות אפשרויות נוספות. אחת מהדלתות היא שוק העבודה. נער בגיל 16 רוצה ללכת לבלות עם חברים וללבוש בגדים חדשים. הוא רוצה להיות מצויד בטלפון הכי חדש ומתקדם, אבל בגיל הזה כבר לא רוצים לבקש כסף מההורים מכל מיני סיבות. לכן בני נוער רבים מחליטים להתחיל לעבוד אבל האם כדאי להם? ואם כן אז איפה? וכמה זמן לעבוד?


בגיל 16,כאשר התחלתי לעבוד בחנות בגדים של גברים, הייתי צריכה לעזור ללקוחות עם מציאת פריטים ולהלביש אותם ממש כמו סטייליסט פרטי. בין לקוח ללקוח הייתי מסדרת את המדפים ומשלימה מידות לפי הצורך. עבודה עם אנשים בעיקר בגיל צעיר היא מאוד קשה ובנוסף, כנראה שבגלל הגיל הצעיר לא תמיד לקחו אותי ברצינות. כמו-כן, המנהל חשב שבגלל שאני צעירה יותר מחלק מהעובדים האחרים, אני שווה פחות, והזמן שלי הוא לא חשוב. כמובן, לא כל מקום עבודה לבני נוער הוא כזה אבל ברוב המקרים בני נוער מתפטרים בגלל היחס של המנהלים ולכן לא תמיד אופטימי לעבוד בגיל הנעורים.

 

אם שואלים אותי, אני ממליצה לבני נוער לעבוד רק בקיץ ולא לעבוד בזמן תקופת הלימודים, מפני שבני נוער עובדים קשה מאוד בשביל הציונים שלהם. הלמידה בבית הספר היא מאוד מעייפת  ואם נלך לעבוד אחרי שעות מרובות בבית הספר לא יישאר לנו זמן לנוח ולצאת עם חברים ואפילו לא תמיד יש זמן או כוח לעשות שיעורי בית וללמוד למבחנים. אני קיבלתי את ההחלטה להפסיק לעבוד כאשר התחילו הלימודים מפני שמצאתי את עצמי מותשת ולא היה לי זמן לעצמי. לדעתי, אפשר לעבוד בחגים כמו חנוכה או פסח שיהיה כסף ליציאות או כל דבר אחר, אבל גם לא להגזים, להשאיר זמן ללמידה.


יש מקומות רבים המעסיקים בני נוער כמו מסעדות, חנויות, חופי ים ועוד. מנגד, יש עבודות בהן חל איסור לבני נוער לעבוד כמו: העברת חפצים ממקום למקום שלא על-ידי כלי הרמה מכני, עבודה תת קרקעית במכרה, עבודה במקומות שבהם הטמפרטורה נמוכה מאוד ועוד. עבודות אלה הן דוגמאות לעבודות שבני נוער אינם יכולים לעבוד בהן ואם כן יעבדו המעסיק יוענש לפי החוק. כמו-כן, יש הגבלות במספר שעות שבני נוער יכולים לעבוד.

                                                                     

חוק עבודת הנוער קובע את משך הזמן שבו ניתן להעסיק בני נוער (מספר שעות העבודה ביום ובשבוע) אסור להעסיק נער (מתחת לגיל 18) יותר מ-8 שעות עבודה ביום ויותר מ-40 שעות עבודה בשבוע. למרות זאת, במקומות עבודה בהם עובדים 5 ימים בשבוע, מותר להעסיק צעיר (בגילאי 16 - 18) עד 9 שעות ליום עבודה, בתנאי שלא יעבוד יותר מ-40 שעות בשבוע. ביום שלפני המנוחה השבועית וביום שלפני חג שהנער אינו עובד בו, אסור להעסיק את הנער יותר מ-7 שעות עבודה.                                                                                          


אז לפני שאתם בוחרים להתחיל לעבוד תוודאו שאתם מקבלים את כל זכויותיכם על פי החוק, ואתם בטוחים שזה הזמן הנכון.

Comments


bottom of page