top of page

כל אחד והשריטה שלו

קעקועים? למי זה מתאים ולמה? האם זה בריא? מה העניין בזה? ולמה רבים כל כך אוהבים זאת?

האם הצלקת התמידית שוות את זה בכלל? כל זאת ועוד בכתבה הבאה...

מאת:סמנטה סטרוגין

לכל תרבות ותרבות יש סיפור הקעקועים שלה:ביפן במאה השלישית לפנה"ס הקעקועים נתפסו כסמל במעמד החברתי,בנוסף היה לקעקועים סמל רוחני.במצרים העתיקה נמצאו מומיות בערך משנת האלף השני לפנה"ס עם קעקועים, החוקרים חושבים שכנראה היו נשים מבוגרות בעלות ניסיון שהכירו את הסמלים אך לאומתם בבריטניה הייתה מסורת ארוכה של עשיית קעקועים בין השבטים הבריטים הקודמים ובסוף המאה ה19 החלה מסורת של ביצוע קעקועים לבני האצולה.


בנוסף,בפולינזיה גם הייתה מסורת קעקועים שהייתה האמנותית ביותר בעולם העתיק. היא התפתחה במשך אלפי שנים בכל רחבי איי פולינזיה והיא התבטא בצורות גאומטריות מורכבות שנוצרו בשלבים במהלך חיי האדם עד שכיסו את כל גופו.

בימינו אחוזי ההתקעקעות גדולים יחסית לעומת פעם. למשל, בארצות הברית מחקרים מצאו ש25% מהאוכלוסייה מקועקעים, כשבאוכלוסיות מסוימות שיעור האנשים גם מגיע ל47%.

בגרמניה ל8.5 אחוז מהאוכלוסייה יש קעקוע ובצרפת 10%.

בישראל בקרב האזרחים יש כ-30% מהאוכלוסיה הישראלית-היהודית נושאת על גופה כתובת-קעקע.

אנשים מתקעקעים למרות האיסור הדתי הקיים,"וּכְתֹבֶת קַעֲקַע לֹא תִתְּנוּ בָּכֶם" (ויקרא יט כח) האיסור מעיד על כך שבעבר בני ישראל כן היו מקעקעים עצמם.

איסור זה ניתן להבדיל אתנו מהגויים.

כמובן יש אנשים שנגד לא רק בגלל הדת. יש עוד סיבות כמו למשל חילול הגוף ,פחד מחרטה, פחד ממחטים או מהכאב הנגרם מהקעקוע או סיבה כספית.

אחד המחקרים שהתפרסמו על ידי חוקרת מאוניברסיטת אריאל בנושא הקעקועים מראה שנמצא שיש הבדל ביחס לנשים ולגברים.

אישה מקועקעות מתקבלת פחות בחברה ומקבלת פחות תגובות חיוביות מאשר הגבר. נשים מקועקעות מתלוננות על כך שהם מקבלות תגובות חברתיות שליליות הרבה יותר מהגברים מהאוכלוסייה, משפחה וחברים לעומת זאת גברים מקבלים הרבה יותר תגובות חיוביות מאשר הנשים מהקרובים כמו כן גברים מדווחים שמקובל בעיניהם לעשות קעקועים ברגלים ובפנים מה שלא נפוץ בקרב הנשים.

המחקר גם בדק שהמניעים שנתפסו כמשמעותיים ביותר בקרב המקועקעים, יש שני מרכיבים מרכזיים שצוינו הם ביטוי עצמי:

סיבות אופנתיות מייצגות כ45% וביטוי הזהות האישית מהווה 40% וגם בזה יש הבדל בין הגברים והנשים. הנשים עושות זאת יותר כדי "לייחד עצמן מאחרים" מאשר הגברים שעושים את זה יותר בקטע אופנתי.

מהסיבות הללו יש עדיפות לעשות את הקעקועים בגיל יותר מבוגר ולא בגיל צעיר. עד שנת 2002 לפי החוק לא הייתה הגבלה לגיל מסוים.בארה"ב יש מדינות שניתן לעשות בהם קעקועים כבר בגיל 14,למשל בניו יורק ההגבלה חוקית היא מגיל 18 ובאירופה ההגבלה נע בין גילים 16-18. בישראל הגיל שבו ניתן לעשות קעקוע ללא אישור הורים הוא 16 ומתחת לגיל 16 אפשר לעשות קעקוע באישור הורה (לפחות הורה אחד),אם ההורה מרשה, אין הגבלת גיל לפי החוק.


התמכרות, הנצחה, דחף זמני או סתם רצון חולף


בטח שאלתם את עצמכם למה אנשים עושים קעקועים? אז אני פה בשביל להסביר לכם.


בעולם המודרני הקעקועים מאוד פופולאריים ויש לכל אחד סיבה משל עצמו לעשיית הקעקועים למשל: תשומת לב, ביטוי עצמי, חופש אומנותי , מרד, הצגה ויזואלית של נרטיב אישי, תזכורות למסורות דתיות/תרבויות, מוטיבציה, העדפה מינית, התמכרות, הזדהות עם קבוצה מסוימת, יש גם קעקועים משותפים שאנשים עושים אותם עם משפחה או עם חברים/בני הזוג.


כך מספר פבל סולומונוב תושב אשדוד על הקעקוע המשותף שעשה עם בנו:

"עשיתי את הקעקוע מתוך רעיון של חיבור מיוחד ביני לבין הבן שלי. חיבור מיוחד שהבן שלי רצה להנציח לנצח. המשמעות, הוא חיבור ביני לבין הבן שלי, יחסים מיוחדים בין אב לבן ואהבה ללא תנאים לנצח."

יש המון אנשים שמתמכרים לעשיית קעקועים והופכים להיות אובססבים לזה, הם נהנים מהכאב ורוצים לעשות שוב ושוב את הקעקועים, הם אוהבים את הציורים הנלן בגופם ורוצים להמשיך.

כל אדם בוחר דברים שונים שהוא רוצה לקעקע- מקעקועים קטנים שבקושי רואים עד קעקועים גדולים שיכולים לכסות את כל ידם או גבם.


הקעקועים בחברה של היום באים יותר במטרה אסתטית וביטוי עצמי.

כך גם אומרת מקעקעת מקצועית,אולגה לדיגינה מקעקעת מאשדוד שנמצאת בעסק הזה כבר כמה שנים טובות-"כיום, יש הרבה סקיצות של קעקועים, כל אדם יכול לבחור משהו מיוחד עבור עצמו, על בסיס הטעם והאופי שלו." חלק יקעקעו על עצמם קעקוע שיסמל משהו משמעותי בחייהם ויש אנשים שעושים את הקעקועים כסמן למשהו שקרה להם בעבר או בהווה.

ככה מספרת אולגה "מקועקע לעתים קרובות עושים לזכר אירוע חשוב, תאריך או מצב. כמו כן, קעקוע יכול להיות ניסיון לא מודע למשוך תשומת לב או רצון לחוות רגשות חדשים, רגשות חיים - כמו אהבה לספורט אתגרי. בין הסיבות עשויות להיות הרצון להשיג שליטה על הגוף שלך, על עצמך, על החיים"


"אין שכל אין דאגות"

יש המון סיבות שבגללם אנשים מתחרטים על הקעקועים שלהם. יש את האנשים שלא חשבו מספיק על התוצאות, יש כאלה שהמקעקע עשה להם לא טוב ובגלל זה הם רוצים להסיר אותו. יש כאלה שעשו את הקעקוע בזמן שהיו שיכורים או במסיבה, יש גם סיבה אסטתית, כשגוף האדם גדל אז גם גודל הקעקוע משתנה, אדם שנורא הרזה הקעקוע שלו יקטן ואדם שגופו גדל הקעקוע שלו יתרחב וכבר לא יראה כמו שהוא היה בהתחלה. בנוסף, קעקוע אחרי כמה שנים דוהה והצבע שלו משתנה וזה יכול להיות לא יפה כמו שזה היה בהתחלה ואותו אדם ירצה למחוק אותו. קעקועים אינם ניתנים למחיקה, רק בלייזר שגם לא מוחק את הקעקוע עד הסוף ומאוד כואב. בנוסף ב80% מהמקרים נשאר אחרי ההסרה סימן או צלקת. בדרך כלל נדרשם בין 4-10 טיפולים בהפרש של חודש/חודשים בין הטיפולים. קעקועים קטנים קלים יותר להסרה לעומת קעקועים גדולים. גם בנוגע לצבעים, הצבעים הבהירים יותר קלים יותר להורדה משאר הצבעים הכהים למשל: ורוד צהוב ואדום. יש אזורים בגוף שאפשר להסתיר את הקעקוע בעזרת בגדים למשל בכתף, הגב והקרסול. המקומות הללו הם בחירה טובה לקעקוע ראשון. בנוסף, יש אפשרות לעשות קעקוע על קעקוע, אנשים שלא אהבו את הקעקוע שלהם ויש להם קעקוע דיי קטן יכולים לעשות על גבי הקעקוע קעקוע נוסף שמסתיר אותו . ילנה ליונדס תושבת גן יבנה מספרת על הקעקוע שעשתה והתחרטה-"החלטתי לעשות את הקעקוע בגלל שאין שכל אין דאגות, החלטתי לשנות בגלל שהקעקוע הקודם יצא לא יפה ולא כמו שתיכננתי ועשיתי קאבר על הקעקוע ועכשיו אני יותר אוהב אותו"

קאבר זאת שיטת כיסוי הקעקוע בדרך של עשיית קעקוע על קעקוע ובכך מסתיר את הקעקוע שהיה מתחת, בשיטה זאת משתמשים המון אנשים בגלל שזה פחות סבל מאשר בזמן ההורדה שלו.


כמו כן בעשיית קעקוע יש גם סכנות. הבעיה הרפואית החמורה ביותר היא הדבקה במחלות נגיפיות בגלל מעבר דם נגוע מאדם לאדם. זה עלול לקרות בגלל שימוש חוזר במחטים או בקבוקוני צבע שלא עברו עיקור. המחלות הכי מסוכנות שאפשר להידבק בהם זה איידס וצהבת נגיפית. במכונים מודרניים נקיים כמעט ואין מקרים של הדבקות במחלות. בימינו, זיהום כתוצאה מקעקוע נדיר אך עלול להיגרם אם עושים במקום לא טוב לכן בזמן בחירת מקום צריך לבדוק טוב טוב את המקום.


כמו כן יש מקרים נדירים שלאנשים יש תופעות אלרגיות לקעקועים. קעקוע בגב התחתון עלול למנוע מיולדות לקבל זריקת אפידורל לפני הלידה מכוון שבזמן עשיית הקעקוע חלקיקי צבע נכנסים על חוט השדרה באופן שעלול לגרום לדלקות או סיבוכים. יש כאלה שלוקחים סיכון ולא מתחרטים, כך מספר פבל "לא מתחרט אלא גאה בכל רגע".



מחיר כואב בכיס

מחיר הקעקוע גבוה מהמצופה, כל אחד מהמקועקעים גובים מחירים שונים. גודל הקעקוע וצבעיו משנים את המחיר. יש כאלה שבסדר עם המחירים בגלל סיבה כזאת או אחרת, כך פבל מספר את דעתו על מחירי הקעקועים: "לא חושב על מחירי הקעקועים בכלל, כי זה משהו שמלווה אותך לכל החיים לכן אין לזה משמעות"

אולגה המקעקעת מספרת איך היא קובעת את המחיר:

"המחיר מחושב באופן הבא: גובה הקעקוע כפול אורך, והתוצאה, מוכפלת בעלות של 1 cm2. ככל ששטח הציור גדול יותר, כך העלות לסנטימטר רבוע זולה יותר, אך כאן הנקודה החשובה היא מורכבות הקעקוע."

מחירון הקעקועים קעקוע קטן בעל צבע אחד 200-300 ₪ קעקוע צבעוני קטן על הכתף 250-400 ₪ קעקוע צבעוני קטן על הזרוע 250-400 ₪ קעקוע על שוק הרגל 500-2,500 ₪ קעקוע צבעוני בגודל כף היד (גדול) 300-900 ₪ קעקוע על כל הגב 800-3,500 ₪ קעקוע על כל הירך 800-3,500 ₪ על פי אתר:"מה המחיר"

טיפים לרגע שלפני ולרגע שאחרי:

טיפול נכון בקעקוע החדש מאוד חשוב על מנת לשמור עליו מזיהום ואו שמירה על המראה מושלם, במיוחד לצעירים שמזניחים את הטיפול בקעקוע. מגע בקעקוע בידיים נקיות ישמור את הקעקוע מחיידקים שנמצאים על הידיים. שטיפה בסבון אנטי בקטריאלי בלבד, שימוש במשחה לקעקוע והימנעות מחשיפה ממושכת לשמש. חייב להתקעקע אצל בעל מקצוע שיודע מה שהוא עושה. עדיף לשלם מחיר מלא ולעשות אצל מישהו מקצועי מאשר לעשות בזול אצל אדם שרק לומד. "לאחר עשיית הקעקוע, יש צורך להוציא ביקור באמבטיה, בסאונה ובסולריום (שיזוף מתחת השמש) למשך 3 שבועות כמו כן, יש צורך להוציא ספורט ופעילות גופנית חזקה למשך 5 ימים במהלך הריפוי, עלול להופיע גירוד באזור הקעקוע (זה נורמלי) אל תגרדו! הגירוד עלול לאיים על אובדן הקעקוע והקדמה של זיהום! כמו כן, במהלך הריפוי, הקעקוע יכול להיות מכוסה בעור מת כמו בסרט, כמו עם כוויה לאחר שיזוף חזק (זה נורמלי) אל תקרעו את השיכבת עור הזאת! ויש לזכור קרניים אולטרה סגולות הן האויב הראשון לקעקוע! אם אתם רוצים שהקעקוע שלכם ישמור על המראה האסתטי שלו זמן רב ככל האפשר, אל תשכחו להגן עליו עם קרמים מיוחדים." לפי מקעקעת מומחית


コメント


bottom of page