אמאלה מבחן ! / ויקה מוסטובוי
לחץ וחרדה הן תחושות שכל אחד חווה ברמה כזו או אחרת. איזו באמת השפעה יכולה להיות להן ? לחץ יכול להיווצר מכל מיני סיבות : עבודה למשל או אפילו לחצים כלכליים למיניהם. אני, אישית, התמודדתי עם לחץ וחרדה מבחינות ומתמודדת עם זה עד היום . כתלמידת כיתה י"א רציתי לדבר על מה זה לחץ מבחינות בכלל, מישהו באמת יכול להגיע למצב של כאבי בטן חזקים למשל מחתיכת נייר? אז התשובה לכך היא חד משמעית, כן! עד כמה מוזר שזה יכול להישמע.
מחקר שנערך בשנת 2019 מצא שבישראל ככל שהתלמידים בכיתה גבוהה יותר, כך עולים אחוזי חרדת הבחינות: % 48 מתלמידי כיתות ט'־י' הסובלים מלחץ וסטרס מבחינות , לעומת 60% מתלמידי י"א־י"ב החווים חרדה מבחנים. (מעריב-סקר שערך "גול בגרויות").
יש מקרים בהם לחץ מבחינות יכול להיות אפילו לחץ טוב, עד רמה מסוימת לפחות, מכיוון שזה משהו טבעי שהרבה תלמידים וסטודנטים חשים אותו. הוא אפילו יכול לשפר את הביצועים שלנו בזמן המבחן ולדרבן אותנו להכי טוב אך, כאשר לחץ עובר גבול ומגיע לכך שהוא משפיע על הגוף שלנו וגורם לו להגיב בכאבי בטן, למשל, זה כבר לא כל כך טוב .
חרדת בחינות מתרחשת כאשר אנו תופסים את המבחן בצורה המאיימת עלינו ועל איך שאנחנו מעריכים את עצמנו.
ההצלחה שלנו במבחן בעצם גורמת לנו להבין כמה אנחנו " שווים" מנקודת המבט של עצמנו, וכשחושבים על זה, זה באמת ממש מגוחך להעריך את עצמך על תוצאות שכנראה לא ישפיעו כל כך וזה גם משהו שבכל מקרה יהיה אפשרי לתקן. אבל לצערי זה עדיין קורה, החרדה הזאת עדיין קיימת ומתבטאת במחשבת שליליות לפני המבחן או במבחן עצמו ואפילו אחריו, גם לי ,כמו לעוד תלמידים שחווים את חרדת הבחינות,יש את המחשבות של: "המבחן יהיה קשה ואני לא אצליח ולא אבין בו כלום או לא למדתי מספיק טוב" (כשהתחלתי ללמוד 3 ימים לפני ).
לרוב, ביחד עם חרדת הבחינות, גם באה החרדה של הפחד מפני הכישלון, הפחד הזה מלהיכשל במבחן שמביאה אנשים לעוד מחשבות של "אם אני אכשל במבחן הזה אני לא אצליח בחיים האמיתיים".
החרדה הזאת מסוכנת ביותר לדימוי העצמי שלנו, כי כל בן אדם שמתמודד עם חרדה זו תולה את הדימוי העצמי שלו ברמת ההצלחה שלו במבחן. כל כישלון או אי עמידה בציפיות של עצמך, תוכל להביא לדימוי עצמי עוד יותר נמוך ,עד שזה יגיע למצב שתחושת האיום הזו לקראת המבחן ותפיסת המבחן הולכת להיות כעניין של "חיים או מוות ". אותו מבחן בעצם מתקבע בראש כאילו יקבע את העתיד שלי. מתפתחים סטרס ופחד מאוד גדול שנמנעים אפילו מלהגיע למבחנים עצמם, מה שעוד יותר פוגע ב"חרד" . לאדם החווה חרדת מבחנים אין דבר כזה לא להיות "הכי טוב" ולא להגיע מוכן ברמה שהיא כבר בלתי אפשרית.
גורם נוסף לחרדת מבחנים, שדיבר אפילו אלי במובן כלשהו, הוא הסביבה, שאולי לוחצת ודורשת רק ציונים הנחשבים " טובים " בשבילם . גורם זה גם קיים אצל לא מעט אנשים אך אני לקחתי אותו בצורה אחרת .
לאמא שלי פעם היו בעיות כלכליות, אז הלחץ הזה שלי לקראת כל בחינה היה מהרצון להיות מושלמת כדי שככה, ככל שאני אצליח יותר בבית ספר, כך אני אוכל להצליח יותר בחיים, באוניברסיטה וכו', כך גם בעתיד אוכל לא לדאוג לבעיות כלכליות וגם אוכל לעזור לאמא שלי. אומנם זאת לא מחשבה לגיטימית שכל מבחן ישפיע על המשך העתיד שלי אך זה כן גורם משמעותי שהיה בחרדת הבחינות שלי ספציפית.
חרדת המבחנים מסוגלת לגרום לתסמינים כמו: הזעה מוגברת, רעד, פעימות לב מוגברות וקוצר נשימה מסוים ,כאבי גב או לחץ בחזה, בחילות, כאבי ראש, עייפות, כסיסת ציפורניים, עצב ופשוט בכללי חוסר שקט נפשי הגורם לקשיים בשינה או קושי מסוים להתרכז בלמידה וכל הזמן להתעסק במחשבות של: "מה יהיה במבחן או מה יקרה אם אני אכשל בו" . אותו חוסר שקט כתוצאה מהסטרס גורם ללמידה אובססיבית של החומר בלי עצירה או הפסקה אחת ,גורם גם ללקיחת אוכל מסוים שיכול לעורר אותי בלילה לקראת המבחן כדי שאוכל להמשיך ללמוד עוד ועוד עד שלא אוכל יותר.
מרוב הלחץ שחלק מרגישים בתחילת המבחן, יכול לקרות מצב של "בלק אאוט" שזה בעצם מצב של איבוד זיכרון בעקבות אותה החרדה. הרי במצב שבו המוח שלך מפרש סיטואציה כלשהי כמסוכנת, הוא מגייס אנרגיה רבה ומנסה להילחם כנגד אותה "הסכנה", מה שגורם לו לא לחשוב בבהירות , גם אם נתנו את כל מה שיכולנו ובאמת למדנו כמו שצריך.
אז מה כן יכול לעזור? איך יהיה אפשר להתמודד עם החרדה הנוראית הזאת שמפחידה אותנו יותר מכל ? הנה כמה אפשרויות שעזרו לי להתמודד עם החרדה שלי:
-דברו עם מישהו שאתם אוהבים או סומכים עליו. למשל, אני, לרוב, הייתי מדברת עם אמא שלי, שתמיד הייתה שם להרגיע אותי ולהסביר לי את המצב ושזה רק מבחן או שהייתי פונה לחברה טובה אפילו.
דברו עם עצמכם. תגידו לעצמכם משפטים כמו: "אוקיי .. זה מבחן, אבל זה לא משהו שבאמת יוכל להשפיע לי על החיים, וגם אם כן אני תמיד אוכל לעשות מועד ב', גם אם זה לבגרות. הלחץ באמת יעזור לי עכשיו ? לא עדיף לי ללמוד בלי הלחץ כי, בסופו של דבר אני אגש למבחן ואעשה אותו, אז למה לדחות אותו, למה לא פשוט לסיים את זה בידיעה שאני יודעת שבאמת עשיתי את כל מה שיכולתי ובדרך הכי טובה שיכולתי".
לפי המשפטים האלה, שאני אומרת לעצמי , גם אפשר להבין שעדיף שלא לדחות את המבחן , אלא לחלק לעצמכם מה תלמדו בכל יום ספציפי ולא לדחוס את החומר ליום או יומיים לפני המבחן, דבר המעורר את הלחץ שלא נספיק אולי ללמוד בזמן ויכול להגביר את החרדה.
-אפשר לתרגל גם טכניקות הרפיה ולהקשיב למוזיקה מרגיעה שאתם אוהבים ובאמת להעביר למוח שלנו "שהכל בסדר". גם אם זה יגזול לנו זמן מהלמידה של המבחן הכי חשוב זה להרגיע את הנפש שלנו קודם כל ולדאוג לבריאותנו ואז להמשיך להתכונן למבחן, בלי לחץ ובמצב שהמוח שלנו באמת יכול לתפקד בו ולהבין משהו.
-אפשר אפילו להשתמש בתרופות טבעיות , גם אני משתמשת בזה לפני מבחנים . תרופות כמו רסקיו למשל או רגיעון .
רמת החרדה יכולה להגיע למצבים מאוד קשים, משפטים ותמיכה יוכלו לעזור, אבל לא עד הסוף. אני מכירה המון אנשים שעברו חרדה זו וסיפרו שהלכו לפסיכולוג, יש אנשים החושבים שזה מביך אך לדעתי, ממש ממש לא . אם החרדה שלי הייתה רק מתגברת אני יודעת שהייתי הולכת לטיפול. זה עזר ללא מעט אנשים להתגבר על הסטרס הזה, שמעיק עליהם כבר הרבה זמן וזאת אחת ההמלצות הכי חמות שלי למי שיקרא את זה.
Comments