עוד כמה מיליליטרים לא יזיקו/ שלי סטרוזברג
- צוות תקשוב מקיף ח' אשדוד
- Apr 27
- 4 min read
חולמים על עור של תינוק? שפתיים מעובות? גבות מודגשות? רוצים להיראות צעירים?

בכל שנה ושנה פני הקוסמטיקה מתחדשים ומשתנים ומומצאים טיפולים שמשנים את המשחק... אבל האמנם מדובר במשחק? ומי קובע את "כללי המשחק"?
בשנים האחרונות בוצעו כ-630 אלף פרוצדורות קוסמטיות בישראל. עולם הפלסטיקה כולל טיפולים חדשניים רבים שלא שמענו עליהם בעבר, כמו למשל: העלמת סנטר כפול, מיקרונידלינג (טיפול בעור באמצעות פציעה מבוקרת של העור), הרמת פנים ללא ניתוח, טיפול מסגרת פנים, טיפול עפעפיים, טיפולי לייזר שונים ואי אפשר לשכוח את הבוטוקס וההזרקות למיניהן, ועוד טיפולים רבים שנעשים באמצעות כל מיני מכשירים ושיטות. ואל תתבלבלו, תופעת הטיפולים נפוצה יותר אצל נשים, אך המגמה לא פוסחת על אף אחד, וכיום חלה גם על שני המינים. גם עדי אלפי, מטפלת קוסמטית מירושליים וגם רוני עמר אוחיון, קוסמטיקאית מקריית אתא, טוענות כי לרשתות החברתיות תפקיד מכריע בהעלאת המודעות לאסתטיקה שמובילה לרצון להיראות יותר צעירים. בנוסף, עדי אלפי מעידה על- כך שנוצר דימוי של אידיאל היופי הכולל שפתיים מעובות, גבות מודגשות ומקובעות.
קורבנוּת או אומץ?
הסיבה העיקרית לתופעה זו היא דימוי גוף נמוך וחוסר ביטחון. כמעט לכולנו יש חוסר ביטחון בנוגע למראה שלנו, רק שבימינו קיימות אפשרויות רבות לתקן את ה"פגמים" בהם אנו חשים. בעידן בו אנו חיים, כאשר אידיאל היופי משתנה כל עשור, אנשים מרגישים את הצורך לשנות את המראה שלהם לעיתים תכופות יותר. דוגמה טובה לכך היא זוכת המקום השני באח הגדול 2024, פרידה עוזיאל, שבאחד הפרקים סיפרה על מה שחוותה כתוצאה מאידיאל היופי והצורך להשתנות: "אני קרבן של מודל היופי מאוד... עשיתי התאמות שכמעט עלו לי בחיים שלי כדי להידמות וכדי להגיע לאיזשהו אידיאל". דבריה יכולים להעיד עד כמה אנשים מסוגלים ללכת רחוק ולסכן את חייהם על- מנת להגשים את משאלת אידיאל היופי. מעיין זנדי, בת 18 מאשדוד, שעשתה מילוי חומצה בשפתיים בגיל 17, מספרת על עצמה שעשתה את הטיפול מכיוון שהיא חוותה חוסר ביטחון לגבי זה. גם מסיפור זה אפשר לראות כמה אידיאל היופי והדימוי העצמי שלנו מהווה גורם עיקרי לתופעה זו.
סיבה נוספת היא לחץ חברתי. לחץ חברתי הינו גורם מרכזי בחברה. ולא רק בטיפולים קוסמטיים, אך בתחום זה ניתן לראות השפעה אינטנסיבית ואף אחידה, כולן נראות אותו דבר (אותו דפוס טיפולים). זנדי אומרת שהסיבה הנוספת שעשתה את הטיפול הקוסמטי הזה הוא מתוך לחץ חברתי. עוד ועוד בנות בגילה התחילו לעשות טיפולים קוסמטיים שונים והיא הרגישה שהיא גם צריכה. מה שמוביל לשרשרת או לופ אינסופי של מחויבות מתוך לחץ חברתי. שיעור הטיפולים הקוסמטיים עלה ואנשים מתחילים להזריק ולשפצר כבר בגיל 16. בנוסף, הלחץ החברתי נובע מהשימוש הגובר ברשתות החברתיות, כאשר כל תמונה או סרטון חשופים לביקורת שיוצרת לחצים חברתיים. הלחץ החברתי והפחד מהזדקנות הולכים יד ביד בהקשר הזה. אנשים רוצים לעשות טיפולים כדי להיראות צעירים ליותר זמן.
החברה הפכה הזדקנות לדבר רע ומכוער שצריך להאט ולהימנע ממנו כמה שאפשר. כתוצאה מכך, יש לחץ מהסביבה לעשות טיפולי "אנטי אייג'ינג" כדי לא להיראות זקן מידי ולהשתלב בין כולם. לעיתים ניתן לומר שאנשים שלא עושים טיפולים מרגישים גם לחץ מהתחושה שהם צריכים להיות יותר מטופחים "כמו כולם" ולכן הם לא רוצים להישאר היחידים ש"לא עשו".
לאור הניסיון של אלפי ועמר- אוחיון קיימות סיבות נוספות שהן יותר פרקטיות ותלויות מראה ומצב של העור או הגוף של האדם. כמו למשל, הזדקנות העור בעקבות גורמים חיצוניים, שינויים הורמונליים, בריאות הנפש ובריאות הגוף. בנוסף, המלחמה והזמנים הקשים שאנו כלואים בהם יכולים גם להשפיע על גופנו ולהוביל אותנו ללבצע טיפולים קוסמטיים. אלפי מספרת שאף היו לה לקוחות שהטיפול הקוסמטי מדמה אצלם מעין טיפול פסיכולוגי.
מזריקים מסביב לשעון. אז מה אנשים מוכנים לעבור על מנת להיראות טוב יותר, צעירים יותר?

אחת ההשלכות שלא מדובר עליה מספיק בתחום היופי היא תיאום ציפיות. הלקוח לא תמיד לוקח בחשבון את המבנה הביולוגי שלו וחושב שהוא יכול להידמות למראה מסוים שלאו דווקא יכול להשיג, עקב כך קורה מצב שבו אנשים מבצעים טיפול ומתאכזבים כי המראה הסופי שהם קיבלו הוא לא מה שהם ציפו לו. כמו לדוגמה, לאלפי קרה מקרה שבו לקוחה רצתה לעשות לייזר אך העור שלה היה שזוף מהשמש מה שיכול לגרום לפגיעה בעור בגלל הקרינה ולכן היא סירבה לבצע את הטיפול והחזירה את המטופלת הביתה. ישנה גם השלכה נפשית, טיפולי יופי יכולים להיות דבר ממכר. הביטחון העצמי של האנשים שהולכים לעשות טיפולים כלשהם עלול להתבסס רק על אותם הטיפולים וזה גורם לקשר תלותי בין הביטחון וההרגשה של האדם לטיפולים. האדם עלול להרגיש ביטחון רק מהטיפולים החיצוניים ולא מפנימיותו. עוד לא דיברנו על ההשלכה החומרית של הדבר. טיפולים קוסמטיים הם הקרבה כלכלית לא קלה בכלל. לכן, הם לא מתאימים לכל אחד.
לפני שאדבר על הפן החיובי שבטיפולים קוסמטיים, עליי להזכיר את הפרט הכי חשוב, החיים שלנו. יש בטיפולי היופי תופעות לוואי וסיכונים שיכולים להשפיע על אורח החיים. יש הרבה מקרים בהם לאנשים התעוותו הפנים או הגוף ואף נגרמה להם בעיה בריאותית בעקבות הטיפולים הללו.

אולם, אין להתעלם מהיתרונות שיש לטיפולים קוסמטיים! ישנם הוכחות ומחקרים המצביעים על -כך ששינוי במראה החיצוני יכול לשפר את המצב רוח וההרגשה הכללית של האדם. כמו כן, כאשר יש חוסר ביטחון במשהו וזה מאוד מפריע לאותו האדם, אפשר לתקן את זה ולא לחיות עם דימוי עצמי נמוך. זנדי מספרת (מתוך הניסיון שלה) שהיא מצאה אך ורק יתרונות מהטיפול שעשתה. היא חוותה עלייה משמעותית בביטחון העצמי שלה, היא הושפעה לטובה מהטיפול ויצאה ממנו מרוצה. עכשיו היא אוהבת את המראה החיצוני שלה יותר מקודם.
הדברים הקטנים שעושים הבדל גדול...
אז לפני שממלאים את המזרקים, להלן שיקולי דעת ופעולות שצריך לנקוט בהן. קודם כל, חשוב להיות שלם במאה אחוז עם הטיפול שרוצים לעשות. מבחינה בריאותית, צריך לבוא לטיפול במצב בריאותי תקין על מנת למנוע סיבוכים וכמובן, להקשיב לכל המלצה של הרופא או המטפל המוסמך. מבחינה אסתטית, לא צריך להגזים עם טיפולים קוסמטיים- צריך לקחת דברים בפרופורציות וכל טיפול שעושים צריך להיות במידה מסוימת. יתר על כן, הטיפ שמעיין זנדי נותנת הוא לא להקשיב לדעות של אנשים אחרים ולהיות קשוב לעצמך, מכיוון שלאנשים תמיד תהיה ביקורת. לבסוף, מעיין מאמינה שאם יש משהו במראה החיצוני שמציק לכם ויש לכם אפשרות לשנותו, כדאי לכם להמשיך עם הרעיון כי יכול להיות שתצאו לא רק עם מראה חדש, אלא גם עם ביטחון גבוה יותר ותחושות נפלאות לגבי דימוי הגוף שלכם.
Comments